Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Plastikowe pojemniki a uczucie głodu

Plastikowe pojemniki a uczucie głodu

Tadeusz Sowiński

Plastikowe pojemniki na jedzenie to dla wielu osób nieodłączny gadżet pozwalający na realizację założeń codziennej rutyny żywieniowej. Pojemniki te są niezwykle wygodne i dzięki ich użyciu można z powodzeniem spożyć w dowolnej chwili zaplanowany posiłek, nawet jeśli ma on formę „obiadową” czy też postać wieloskładnikowej sałatki. Problem polega na tym, że w pojemnikach tych obecny jest często bisfenol A lub inne podobne do niego substancje, które mogą przenikać do jedzenia i w odpowiednio dużych dawkach – powodować rozmaite problemy.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Bisfenol A czyli co?

Bisfenol A (zwany w skrócie BPA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do fenoli. Odkryty został w roku 1891, a stosowany jest po dziś dzień w produkcji tworzyw sztucznych, w tym także tych używanych w przemyśle spożywczym. BPA znaleźć można przede wszystkim w plastikowych opakowaniach i żywicach stanowiących wyściółki puszek aluminiowych używanych do produkcji konserw. Obecny także jest w pojemnikach na jedzenie tak chętnie używanych przez „amatorów zdrowego odżywiania”. Co ciekawe, przez długi czas w ogóle nie zwracano uwagi, na możliwość negatywnego wpływu tego związku na ludzki organizm, gdyż nie brano pod uwagę, iż może on przenikać do żywności i wraz z jej innymi składnikami ulegać wchłanianiu z przewodu pokarmowego. Niestety późniejsze obserwacje i badania dowiodły, iż sytuacja wygląda inaczej…

BPA a zdrowie

Istnieją dowody na to, że bisfenol A wpływa zdecydowanie negatywnie na funkcjonowanie wielu układów i narządów, co prowadzi do licznych zaburzeń zdrowotnych. Z racji tego, iż BPA wykazuje aktywność podobną do hormonów - zaburza on ich wydzielanie oraz oddziałuje na ich aktywność biologiczną. Sam też łączy się z receptorami i wywołuje rozmaite nieprawidłowości w obrębie poszczególnych komórek. Dowiedziono, iż ekspozycja na działanie BPA skutkuje:

  • obniżeniem płodności,
  • spadkiem libido,
  • wzrostem ryzyka rozwoju raka gruczołu krokowego,
  • zwiększonym ryzykiem nadwagi i otyłości,
  • i wieloma innymi negatywnymi konsekwencjami.

BPA a kontrola łaknienia

Stosunkowo niedawno odkryto inne nieznane do tej pory właściwości BPA. Naukowcy z Harvardu zaobserwowali, iż związek ten wykazuje zdolność do wywoływania wahań poziomu leptyny. Leptyna jest hormonem regulującym funkcjonowanie gospodarki energetycznej, a fluktuacje w jej poziomie mogą prowadzić do zwiększenia uczucia głodu i do wystąpienia rozmaitych zachcianek żywieniowych, co w efekcie w niektórych wypadkach prowadzić będzie do rozwoju nadwagi i otyłości. Co prawda powyższa zależność jest jeszcze przedmiotem badań, tym niemniej uznać należy ją za dość prawdopodobną.

Co w takiej sytuacji zrobić?

Chcąc ustrzec się negatywnego wpływu BPA na organizm przede wszystkim należy położyć nacisk na to, by zmniejszyć ekspozycję organizmu na jego działanie. W tym celu warto ograniczyć kontakt z produktami mogącymi być jego źródłem. Innymi słowy do jedzenia w puszkach i plastikowych opakowaniach nie powinno się podchodzić bezkrytycznie, a najlepiej jest w miarę możliwości zredukować jego obecność w diecie. Podobnie też wygląda sytuacja z używaniem plastikowych pojemników na żywność. Oczywiście nie ma konieczności całkowitej rezygnacji z tego typu gadżetów, bo – co niezwykle istotne – BPA staje się dla nas trucizną po osiągnięciu pewnego progu dostępności dla organizmu. Są jednak pewne praktyki, które warto wdrożyć by ustrzec się zagrożeń związanych z bisfenolem A, a oto one:

  • nie należy do plastikowych pojemników na jedzenie wkładać gorących potraw,
  • pojemników na jedzenie nie należy też poddawać działaniu wysokiej temperatury,
  • najlepiej sięgać po pojemniki pozbawione BPA (choć w opcjach alternatywnych obecny jest najczęściej bisfenol S, który ma także pewne wady…).

W żadnym razie nie należy „dać się zwariować”. W codziennym świecie czeka na nas wiele zagrożeń, ale to nie oznacza, że najlepiej byłoby się zamknąć w szczelnej komorze z generatorem tlenu, wody i jedzenia. Większość potencjalnie niebezpiecznych substancji obecnych w pokarmie stanowi dla nas realne zagrożenie przy pewnym progu spożycia, dlatego też warto być po prostu świadomym czyhających zagrożeń i starać się ograniczać ryzyko do minimum, zachowując umiar i zdrowy rozsądek.

 



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie