Herbaty świata - co je różni?

Czarna herbata podana klasycznie z cytryną to z pewnością nie jedyna opcja na wypicie tego napoju. Herbata obok kawy to jeden z najpopularniejszych napoi pijanych w naszym kraju. Warto nadmienić, że Polska znajduje się na piątym miejscu pod względem spożycia herbaty. Coraz częściej sięgamy po inne niż czarna, odmiany herbat. To dobrze, ponieważ herbaty to nie tylko smak i aromat, ale również właściwości zdrowotne.

Przeczytaj koniecznie:

Zielona herbata przeciwko wypadaniu włosów

Zwyczaj picia herbaty wywodzi się z Chin, gdzie obecna jest ona od wielu wieków. Zgodnie z legendą około 4700lat temu ówczesnemu cesarzowi wpadł do naczynia z gorącą woda liść herbaty. Zauważył on, że napój ten gasi pragnienie i wpływa na dobre samopoczucie.

Zwyczaj picia kawy w naszym kraju pojawił się w XVIII wieku, jednak dopiero wiek XIX przyczynił się do rozpowszechnienia tego trunku.

Polskie słowo herbata pochodzi od słów herba i thea, co można przetłumaczyć jako zioło herbaciane.

Wyróżnia się sześć podstawowych rodzajów herbat. Klasyfikacja polega na rozróżnieniu sposobu i stopnia utlenienia liści herbaty. Mają one wpływ zarówno na kolor liści, jak i na konsystencję otrzymanego naparu.

W związku z powyższą klasyfikacją wyróżniamy herbaty zielone, białe, żółte, oolong, czerwone (w Polsce zwane czarnymi), ciemne (nazywane puerami, w Polsce często określane jako czerwone).

Warto w tym miejscu zaznaczyć, że to co najczęściej pijamy na co dzień, a więc herbaty owocowe, ziołowe, rooibos i wiele innych, nie mają nic wspólnego z krzewem Kamelia, z którego to właśnie pozyskuje się liście herbaty. Można więc określić je jedynie jako herbatki, nie są natomiast z pewnością prawdziwą herbatą.

Jak rozpoznać dobrą herbatę?

Początkowo rozpoznanie dobrej jakości herbaty może przysparzać problemy. Należy zwracać uwagę na wygląd liści i ich zapach. Im kolor liści bardziej żywy, tym lepiej. Wyższej jakości herbatę charakteryzuje również obecność młodych listków i pączków. W przypadku niektórych herbat (oolong, białych, żółtych) liczy się wielkość liści. Nie zawsze większy liść jest bardziej pożądany, jednak liście powinny być całe, niepołamane. Niepołamane liście mają wyższą zdolność zachowania świeżości. Stanowczo dużym plusem jest informacja o ręcznym wytwarzaniu herbaty. Ważne również, aby opakowanie, w którym znajduje się herbata było szczelne i wykonane z materiałów dobrej jakości.

Rodzaje herbat i ich właściwości

Herbata zielona

Zielona herbata powstaje z liści suszonych bezpośrednio po zebraniu. Herbata zielona nie jest poddawana fermentacji. Jej liście zachowują zielony kolor i wiele właściwości świeżych liści herbacianych.

Właściwości zielonej herbaty mogą się różnić w zależności od sposobu jej parzenia. Zieloną herbatę można parzyć wielokrotnie. Napar z pierwszego parzenia ma działanie pobudzające, ponieważ zawiera dużo teiny. Z kolei napar z drugiego parzenia działa uspokajająco.

Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.

Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.

Zielona herbata zawiera liczne przeciwutleniacze chroniące nasz organizm przed skutkami oksydacyjnego stresu. Okazuje się, że dodatkowo wykazuje również potencjał odchudzający. Dzięki jednemu z polifenoli może skutecznie pomóc w pozbyciu się nadwagi.

Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne, związki purynowe, lecytynę, kumaryny oraz garbniki, które pomagają w zapobieganiu nowotworów.