Otyłość i niedożywienie idą ze sobą w parze

Z racji tego, iż problem nadmiernej masy ciała postrzegany bywa jako konsekwencja braku umiaru w jedzeniu, to wydawać by się mogło, iż stan niedożywienia w otyłości nie występuje. Cóż, sytuacja jednak wygląda inaczej. Okazuje się bowiem, że osoby borykające się z nadmiarem tkanki tłuszczowej często są „selektywnie niedożywione”. W przypadku otyłości w organizmie nierzadko brakuje pewnych ważnych składników, co przyczynia się z jednej strony do pogłębienia istniejącego problemu, a z drugiej – sprzyja innym konsekwencjom zdrowotnym, takim jak miażdżyca, nadciśnienie i wielu innym.

Przeczytaj koniecznie:

Epidemia nadwagi i otyłości

 

Jakie są tego konsekwencje?

Niewłaściwy dobór produktów żywnościowych, charakteryzujących się wysoką gęstością energetyczną i niską – odżywczą doprowadza do zaburzenia proporcji pomiędzy dostarczaną energią, a dostępnością składników nieenergetycznych, uczestniczących w przemianach metabolicznych w ustroju. Efektem tego jest zaburzenie przebiegu wielu ważnych procesów metabolicznych. Dochodzi wtedy m.in. do:

  • zaburzenia funkcjonowania mechanizmów odpowiedzialnych za kontrolę łaknienia (w efekcie zwiększa się spożycie pokarmu),
  • zaburzenia pracy mechanizmów regulujących wydatkowanie i magazynowanie energii,
  • nasilenie przebiegu procesów zapalnych,
  • obniżenie produkcji wybranych hormonów płciowych,
  • wielu innych przykrych następstw.

Warto wiedzieć, iż nadmiar tkanki tłuszczowej stanowi obciążenie, z którym organizm radzi sobie wykorzystując większe ilości niektórych związków pochodzących z pożywienia.

Czego najczęściej brakuje?

Składnikami deficytowymi w przypadku osób borykających się z problemem nadmiernej masy ciała są przede wszystkim:

  • witamina D,
  • wapń,
  • substancje o działaniu przeciwzapalnym,
  • wybrane antyoksydanty,
  • niekiedy witamina C (gdy otyłości towarzyszy problem insulinooporności),
  • błonnik.

Jak radzić sobie z problemem?

Mając na uwadze fakt, iż w przypadku otyłości potrzebne jest szczególne postępowanie żywieniowe, łatwo jest odpowiednio zbilansować dietę, tak by dostarczała odpowiedniej dawki wszystkich wymaganych składników. W razie potrzeby należy zastosować właściwie dobraną suplementację wyrównawczą (przy czym warto unikać kompleksowych preparatów witaminowo-mineralnych). Kwestia planowania diety osób otyłych selektywnie niedożywionych omówiona zostanie w osobnym opracowaniu, które pojawi się na łamach PoTreningu.pl w ciągu najbliższego tygodnia.  

Podsumowanie

Nadmierna masa ciała nie jest jedynie problemem natury estetycznej, a niesie za sobą konsekwencje zdrowotne. Otyłość wymaga odpowiednio zaplanowanej diety, która zwracać będzie uwagę nie tylko na spożycie energii ogółem i na podaż poszczególnych makroskładników, ale która weźmie również pod uwagę kwestie potencjalnych niedoborów żywieniowych i konieczność dostarczenia pewnych substancji w odpowiednio wysokich dawkach.