Ryż czy komosa ryżowa?

Wybór produktów węglowodanowych w diecie jest bardzo szeroki. Osoby aktywne fizycznie wybierają jednak najczęściej ryż. Dlaczego akurat ryż? Czy taki wybór jest słuszny? Czy może lepszym wyborem byłaby mniej popularna komosa ryżowa?

Przeczytaj koniecznie:

Czy od chleba się tyje?

A może zamiast ryżu komosa ryżowa?

Komosa ryżowa, czyli quinoa, nazywana również ryżem peruwiańskim, zyskuje ostatnimi czasy na popularności. Jeszcze kilka lat temu nie znaleźlibyśmy jej w prawie żadnym sklepie, dziś nie stanowi to już aż tak dużego problemu. Zaliczana jest do pseudozbóż, czyli roślin, które bogate są w skrobię, ale nie należą do zbóż.

Komosa ryżowa uprawiana była w górskich rejonach Chile, Peru i Boliwii już ponad 5 tysięcy lat temu.

Quinoa wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością pełnowartościowego białka. Dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów w korzystnych proporcjach. Dodatkowo jest bardzo dobrym źródłem argininy.

100 gram komosy ryżowej dostarcza około 334 kcal. Zawiera prawie 15g białka, 5 g tłuszczy i 58,5g węglowodanów. Znajdziemy w niej sporo błonnika, bo około 7g w 100g suchego produktu.

Komosa ryżowa dostarcza więc mniej węglowodanów niż ryż, dwukrotnie więcej białka, a także ponad 5 razy więcej tłuszczy niż ryż biały.

Komosa jest więc produktem dość wyróżniającym się pod względem składu. Proporcje białka, węglowodanów i tłuszczy czynią z niej produkt w pełni wartościowy.

W quinoi znajdziemy wiele cennych witamin i minerałów. Znajdują się w niej witaminy takie jak E, B1, B2, B6, kwas foliowy, magnez, potas fosfor, a także mangan, cynk, miedź i niewielkie ilości wapnia oraz selenu.

Komosa ryżowa, podobnie jak ryż, jest produktem bezglutenowym.

Niestety komosa ma również swoje wady. Możemy do nich zaliczyć znaczną zawartość kwasu szczawiowego oraz fitynowego. Kwas szczawiowy może przyczyniać się do pogorszenia wchłaniania wapnia oraz do rozwoju kamicy nerkowej. Ten drugi możemy zneutralizować poprzez moczenie komosy ryżowej.

Komosę ryżową kupimy w supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych. Kilogram komosy ryżowej kosztuje średnio 30-35zł.

Podsumowując, zarówno różne odmiany ryżu, jak i komosa ryżowa mogą z powodzeniem znaleźć miejsce w sportowej diecie. Komosa ryżowa znacznie przewyższa ryż pod kątem zawartości pełnowartościowego białka, świetnie więc sprawdzi się w diecie osób unikających produktów mięsnych. Nieco odstraszająca może być jednak jej cena. Najlepszym rozwiązaniem jest nieograniczanie się jedynie do jednego rodzaju ryżu, czy jedynie do komosy ryżowej. Warto korzystać z całej palety możliwości, jakie mamy do wyboru.