Kasza bulgur - włącz ją do diety

Kasza bulgur nie należy do kasz rozpowszechnionych i często wykorzystywanych w polskiej kuchni. Dużo częściej sięgamy po kaszę manną, kuskus, jaglaną czy też gryczaną. W ostatnim czasie bulgur zyskał nieco na popularności i stał się dużo łatwiej dostępny niż kilka lat temu. Czy warto włączyć bulgur do swojej diety? Jakie właściwości posiada ta orientalna kasza?

Przeczytaj koniecznie:

Znudził Ci się zwykły ryż? Spróbuj ryżu basmati

Jakie właściwości zdrowotne ma kasza bulgur?

Bulgur ze względu na wysoką zawartość błonnika usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, głównie poprzez zwiększenie perystaltyki jelit.

Dzięki zawartości błonnika oraz cennych właściwości odżywczych takich jak magnez, kwas foliowy czy potas, bulgur stanowi idealny dodatek do diet redukcyjnych. Wysoka zawartość błonnika pozytywnie wpływa na uczucie sytości. Wysoka zawartość minerałów pozwala na właściwie zbilansowanie diety nawet w przypadku ujemnego bilansu kalorycznego.

Kasza bulgur charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG = 46). Z tego względu jest to kasza polecana diabetykom. Jeszcze niższym indeksem charakteryzuje się kasza gryczana (IG = 40). Natomiast kasze manna, czy jęczmienna mają o wiele wyższy indeks glikemiczny (odpowiednio IG=60, IG=70).

Dzięki wysokiej zawartości potasu, wapnia i magnezu, spożywanie kaszy bulgur pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dzięki zawartości tych cennych minerałów będzie również dobrym wyborem w przypadku osób aktywnych fizycznie, u których obserwujemy zwiększone zapotrzebowanie na wyżej wymienione minerały.

Kasza bulgur dostarcza nie tylko magnezu, ale również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Witaminy te odgrywają kluczową rolę w przypadku funkcjonowania układu nerwowego. Ich odpowiednia podaż w diecie jest niezwykle ważna w przypadku osób zapracowanych i zestresowanych.

Kwas foliowy to również ważny składnik diety kobiet w ciąży.

Jak przygotować kaszę bulgur?

Bulgur należy wsypać do wrzącej, lekko osolonej, wody. W przypadku kaszy gruboziarnistej na szklankę bulguru potrzebujemy dwie szklanki wody. Taką kaszę gotujemy około 8 minut.

W przypadku kaszy drobnoziarnistej wystarczy nam półtorej szklanki wody na szklankę kaszy. Kaszy drobnoziarnistej nie musimy gotować. Wystarczy zostawić ją pod przykryciem na około 20 minut.

Na chwilę obecną kaszę bulgur bez większego problemu kupimy w większości większych sklepów oraz w sklepach internetowych.

Kilogram ekologicznej kaszy bulgur kosztuje około 10 zł.

Podsumowując, spośród kasz pszennych bulgur jest kaszą najbardziej wartościową. Jeśli nie unikamy w swojej diecie źródeł glutenu, warto po nią sięgnąć i włączyć do menu.