Zdrowe odżywianie – czego można się nauczyć?

Decydując się na odżywianie w pewien określony sposób, ukierunkowany na osiągnięcie konkretnego celu, rzadko kiedy czynimy to z nieukrywaną i szczerą radością. Raczej trudno znaleźć nam pozytywne aspekty z bycia na diecie, kierujemy się przede wszystkim względami praktycznymi. Tymczasem konkretny i z góry zaplanowany sposób odżywiania posiada pewne zalety, z których nie zdajemy sobie sprawy. Oto wybrane z nich:

Kontrola czasu i zajęć

 

Przemyślane odżywianie wymaga sprawnego zarządzania czasem i stworzenia harmonogramu, czasem bardzo szczegółowego. Osoby, którym zależy na konsekwentnej realizacji jadłospisu, zaplanować muszą nie tylko posiłki – do dotychczasowego rozkładu zajęć uwzględnić muszą sensowne zakupy, czas na treningi, oszacować czas potrzebny na gotowanie, sprzątanie, mając jednocześnie na uwadze fakt, by nie zaniedbywać się przy tym pod względem zawodowym, rodzinnym czy towarzyskim. Nie jest to zadanie proste, ale trenując i powtarzając pewne czynności, można naprawdę mocno podszkolić swoje umiejętności związane z efektywnym zarządzaniem czasem i planowaniem zajęć. Są to bez wątpienia umiejętności bardzo przydatne w życiu.

 

Lepsze zdolności kulinarne

 

Przejście na „dietę” wymaga zaangażowania w proces przygotowywania posiłków. Sprawne posługiwanie się kuchennym wyposażeniem nie jest rzeczą łatwą, przysparzać początkowo może sporych problemów – zwłaszcza jeśli do tej pory stołowaliśmy się na mieście lub u mamy. Nie da się ukryć, że gotowanie to umiejętność, która w życiu może okazać się bardzo użyteczna – nie tylko w przypadku bycia na diecie. Warto zatem opanować technikę przygotowywania choćby podstawowych posiłków, a potem ją po prostu doskonalić. Nie da się ukryć, że dla wielu osób przejście na dietę, ukierunkowaną na konkretny cel, to największa i jedyna motywacją do rozpoczęcia swojej przygody z gotowaniem.

 

Walka ze swoimi słabościami

 

Bycie na diecie wywołuje różne emocje, ale najczęściej wiąże się z niezadowoleniem i odczuwaniem przymusu. Tymczasem warto zmianę nawyków żywieniowych potraktować jako wyzwanie i walkę ze swoimi słabościami. Wówczas łatwiej poczuć smak satysfakcji, wynikający z przezwyciężania własnych ograniczeń i poprawą wyglądu. Bycie na diecie to nie tylko nauka właściwego odżywiania i doskonalenie formy fizycznej i zdrowotnej, to sposób na pracę nad własnym charakterem. Dążenie do uzyskania upragnionego celu, pomimo występowania trudności i nieoczekiwanych okoliczności, to sposób na doskonalenie własnej osoby. Efekty uzyskane na drodze ciężkiej pracy, wyrzeczeń i poświęcenia smakują wybitnie satysfakcjonująco – dlatego trzeba zdecydowanie je doceniać.

 

Lepsze samopoczucie

 

Decydując się na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, przyświeca nam konkretny cel – redukcja zbędnych kilogramów, rozbudowa tkanki mięśniowej lub poprawa zdrowia. Mało kto decyduje się na konkretną dietę, po to by poprawić sobie humor. Tymczasem wartościowy i właściwie zbilansowany jadłospis pozytywnie wpływa na nastrój – szczególnie jeśli zasobny jest w świeże warzywa i owoce. Dodatkowo obserwowanie pozytywnych zmian w sylwetce również stanowi przyczynę zadowolenia, zwłaszcza jeśli towarzyszy mu podziw i zazdrość ze strony najbliższego otoczenia.

 

Podsumowanie

 

Praca nad estetyką sylwetki może przynosić szereg korzyści, o których nawet nie przypuszczaliśmy rozpoczynając swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem i regularną aktywnością fizyczną. Łatwo zaobserwować doskonalenie umiejętności kulinarnych oraz organizacyjnych, poprawę samopoczucia i przyjemny smak satysfakcji, wynikający z pracy nad własnymi słabościami.