Wieprzowina jako źródło białka, witamin i żelaza

Wieprzowina raczej nie cieszy się dużym uznaniem wśród dietetyków, trenerów i osób chcących się zdrowo odżywiać. W zasadzie chyba nikt oprócz entuzjastów diet niskowęglowodanowych zwraca uwagi na zalety wieprzowego mięsa. Tymczasem istnieją pewne powody ku temu by przynajmniej okazjonalnie włączyć wieprzowiną do swojego menu.

Skąd zła sława wieprzowiny?

Przyjęło się takie przekonanie, iż wieprzowina jest mięsem najgorszej kategorii. Golonka, łopatka czy karkówka kojarzone bywają raczej z ciężkostrawnym i tuczącym obiadem u teściowej niż ze zdrowym i wartościowym posiłkiem. Faktycznie mięso wieprzowe jest zazwyczaj bardziej zasobne w tłuszcz niż drób i wołowina, ale to niekoniecznie jest powód by go całkowicie unikać. Co więcej można kupić też chudą wieprzowinę. Wbrew obiegowym teoriom wieprzowina nie jest także mięsem „zanieczyszczonym”, a przynajmniej brakuje dowodów, że zawiera więcej jakichkolwiek „zanieczyszczeń” niż inne mięsa.

Białko wieprzowe w praktyce

Mięso wieprzowe jest skoncentrowanym źródłem dobrego jakościowo białka. W 100g tego mięsa zawarte jest około 15 – 20g protein. Warto wiedzieć, że wieprzowina dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów w proporcjach korzystnych dla naszego organizmu, które de facto zbliżone są do tych jakie występują w innych mięsach. Oczywiście sporo zależy od tego, z jakiego elementu tuszy mięso spożywamy. Im bardziej poprzerastane jest ono tkanką łączną, tym gorszej jakości jest zawarte w nim białko. Tym niemniej jednak dalej jest to białko pełnowartościowe.

Inne walory wieprzowiny

Wieprzowina oprócz tego, że dostarcza pełnowartościowego białka, to jest także znakomitym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B1 (tiaminy), a także ryboflawiny (B2), pirydoksyny (B6) i niacyny (B3). W tym aspekcie wypada dużo korzystniej niż inne mięsa, takie jak drób czy – uwaga  – wołowina. Warto dodać, że wieprzowina ze względu na stosunkowo wysoką zawartość witaminy B1 stanowi cenny element diet niskowęglowodanowych, w których nierzadko witaminy tej brakuje z tego powodu, iż w znaczących ilościach obecna jest ona przede wszystkim w produktach węglowodanowych. Dodatkowo mięso wieprzowe dostarcza też sporej ilości dobrze wchłanialnego żelaza. Pod względem jego zawartości zdecydowanie przewyższa drób, ale – ustępuje wołowinie. W 100g mięsa wieprzowego zawarte jest około 1,2 – 1,8mg żelaza, w 100g piersi z kurczaka – zaledwie 0,4 – 0,5mg, a w mięsie wołowym 2 – 2,6mg. Rekomendowane dzienne spożycie tego składnika wynosi natomiast około 10 – 12mg w przypadku mężczyzn i aż 18 – 20mg w przypadku kobiet.

Podsumowanie

Wieprzowina może stanowić wartościowy składnik zdrowej diety, głównie ze względu na obecność wysokojakościowego białka, a także z uwagi na zawartość witamin z grupy B i żelaza.