Sezon na borówki - jaki mają potencjał?

Borówka nazywana jest od jakiegoś czasu „błękitnym skarbem”, do Polski zawitała w latach 70, kiedy to na borówkę był wielki boom. Nazywana jest też borówką wysoką (Vaccinium corymbosum), gdyż to dość wysoki krzew, osiąga on wysokość około 2-3 metrów, pochodzi z rodziny wrzosowatych. Istnieje aż 450 jej odmian.

Borówka pochodzi z Ameryki Północnej, jak sama nazwa mówi, ale roślina ta z powodzeniem uprawiana jest także we Francji, Japonii, Holandii, Anglii czy w Niemczech. Warto dodać, że jest to roślina coraz chętniej uprawiana w Polsce. Zresztą Polska, jak ostatnio można zauważyć, wzbija się na prowadzenie wśród europejskich importerów borówki amerykańskiej. Jakie ma właściwości? Jakie kryje w sobie witaminy? Co ciekawego możemy z niej przyrządzić?

Wartości odżywcze borówki amerykańskiej

Roślina ta występuje już na całym świecie, a korzyści spożywania jej owoców są zadziwiające. Borówka ta jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa i wartościowa pod względem zawartości witamin i minerałów.

Znajdziemy w niej witaminy takie jak: witaminę A (54 IU), witaminę K1 (19,3 µg), kwas foliowy (6 µg), witaminę C (9,7 mg), witaminę E (0,57 mg), witaminę B3 (0,418 mg), kwas pantotenowy (0,12mg), witaminę B6 (0,052 mg), a ponadto składniki mineralne, takie jak: potas (77 mg), fosfor (12 mg), magnez i wapń po (6 mg), sód (1 mg), mangan (0,34 mg), żelazo (0,34 mg), cynk (0,16 mg), miedź (0,06 mg) oraz selen (0,1 µg).
Jak widać, borówki są niesamowitą bombą witaminową, a kalorii w nich niewiele. W 100 gramach znajdziemy zaledwie 57 kcal.

Mały owoc a ileż właściwości

Owoce borówki cenione są przede wszystkim ze względu na zawartość związków antyoksydacyjnych (głównie antocyjany, witaminy C i E), które są w stanie rozprawić się z wolnymi rodnikami. A jak wiadomo, wolne rodniki są bardzo groźne dla naszego organizmu. Powodują przede wszystkim uszkodzenia materiału genetycznego i błon komórkowych, przyczyniają się do powstawania wielu groźnych chorób (choroby nowotworowe i choroby układu krążenia). Są sprawcami przedwczesnego starzenia się organizmu.
Badania, które oparte były na testach ORAC potwierdzają, że owoce borówki zapewniają znacznie większe i korzystniejsze działanie antyoksydacyjne na nasz organizm niż inne owoce i warzywa.
Naukowcy z Uniwersytetu Angielskiego (University of Reading i Peninsula Medical School)  dowiedli, że owoce borówki zapobiegają zmianom neurodegeneracyjnym w naszym mózgu. A to dzięki zawartości flawonoidów, które usprawniają istniejące połączenia w mózgu i stymulują jego regenerację. Co przyczynia się do polepszenia naszej pamięci oraz koncentracji, ale też dzięki temu zachowujemy dłużej sprawność umysłową.
Tak więc warto na stałe wprowadzić borówki do naszej diety, poprawimy tym samym elastyczność  naczyń krwionośnych, co wpłynie na produkcję kolagenu przez naszą skórę, co sprawi, że wyglądać będzie na bardziej elastyczną, jędrną i wypoczętą. Borówki mogą być także przydatne dla skóry, ponieważ spowalniają starzenie się i są zalecane dla osób mających problemy z trądzikiem.

Profilaktyka chorób

Zawartość antocyjanów i glikozydów flawonowych w tych małych owocach bardzo dobrze wpływa na mikrokrążenie w gałce ocznej. Historia mówi, że podobno w czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force jedli borówki w celu poprawy swojego widzenia w nocy.
Dlatego też bardzo często używa jej się w profilaktyce leczenia chorób oczu, takich jak zaćma albo zwyrodnienie plamki żółtej. Zaleca się spożywanie ich osobom, które sporo czasu spędzają przed komputerem bądź za kierownicą, prowadząc pojazd.
Naukowcy z Chin wskazują, że spożycie borówek jest bardzo dobrym sposobem, by usprawnić i poprawić pracę naszej wątroby. Osłaniają komórki wątrobowe przed uszkodzeniem, co w istotny sposób chroni wątrobę przed włóknieniem. Jak wynika z badań chińskich uczonych  z Uniwersytetu w Miyazaki, owoce jednej z odmian borówek amerykańskich są w stanie zahamować replikację wirusowego zapalenia wątroby typu C. Owoce te łagodzą też stany zapalne, które skądinąd pojawiają się w naszym organizmie.
Borówki znane są też ze swoich korzystnych właściwości na nasz układu krążenia. Spożywane regularnie mogą zapobiegać miażdżycy. Regulują również ciśnienie krwi oraz wzmacniają tętnice i żyły, chroniąc cały układ sercowo-naczyniowy.
Mają też działanie przeciwbakteryjne, które pomaga w przypadku problemów żołądkowych. Dzięki witaminie A oraz zawartym w tych owocach antocyjanom mogą doskonale zregenerować bolący i problematyczny żołądek.
Jedne z badań, których dokonano na zwierzętach karmionych borówkami wskazuje, że osobniki te na dłużej zachowały sprawność ruchową, jak również wszelkie zdolności poznawcze. Bardzo podobnie borówki działają na ludzi, usprawniają pracę układu nerwowego, tym samym chronią komórki przed stresem.
Do kolejnych, jakże ważnych, pozytywnych cech borówki należy ochrona przed infekcjami dróg moczowych. Borówki zawierają związki zwane proantocyjanidami, które zdecydowanie zmniejszają zdolność bakterii do przylegania do ściany przewodów moczowych.  O borówce często można słyszeć również, że działa w profilaktyce nowotworowej, zawiera ona spore ilości fitoestrogenu, jest to hormon stricte roślinny, który blokuje działanie enzymów, które przyczyniają się do powstawania nowotworów tzn.: hormonozależnych (np. nowotwory tarczycy czy wątroby, jak i niektóre przypadki nowotworu piersi). Borówki z powodu zawartości między innymi kwasu elagowego, który przeciwdziała między innymi w powstaniu raka krtani, przełyku, a nawet płuc, są uznawane za cenne w profilaktyce nowotworów.

Borówka w kuchni

Borówka, tak jak inne owoce sezonowe, ma szerokie spektrum kulinarnych zastosowań. Wspaniale komponuje się jogurtem naturalnym czy twarogiem. Często na jej bazie wraz z mleczkiem kokosowym robi się koktajle. Bywa jednym z głównych składników ciast, tart, muffinek, owsianek, a nawet lodów. Warto dodać, że borówka w wysokich temperaturach niestety traci swe dobroczynne właściwości.  Najbardziej wartościowe są oczywiście świeże owoce, ale by móc cieszyć się nimi również poza sezonem możemy je na spokojnie mrozić, gdyż nie tracą swoich wartości odżywczych.

Koktajl z borówkami amerykańskimi – jako bomba witaminowa

Składniki:

  • 200g borówek amerykańskich
  • 100g banana
  • 100g mleczka kokosowego
  • 200g pomarańczy
  • 50g płatków jaglanych
  • płatki migdałów
  • 100 ml mleka 1,5%
  • 20g odżywki białkowej o smaku białej czekolady

Przygotowanie:

Owoce dokładnie myjemy, pomarańcze i banana obieramy ze skórki, wkładamy do blendera. Dodajemy kolejno płatki jaglane, odżywkę białkową, mleczko kokosowe oraz mleko. Blendujemy do momentu powstania gładkiej masy, na wierzch posypujemy płatkami migdałów (lub np. wiórkami kokosowymi).
Smacznego!

Podsumowanie

Warto sięgnąć po borówkę amerykańską, nie tylko ze względu na właściwości lecznicze, ale także jej smak. Borówka amerykańska pod względem ilości przeciwutleniaczy przewyższa owoce pestkowe czy cytrusy. Dzięki czemu spożywanie borówek zapobiega chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Dlatego też warto włączyć do swojej codziennej diety te prozdrowotne owoce.

Porcja tych smacznych i soczystych owoców na pewno pomoże utrzymać nasz organizm w lepszej kondycji i zdrowiu.