Czy herbata z cytryną jest szkodliwa?

W okresie jesienno-zimowym chętnie i często sięgamy po herbatę z cytryną. Napój ten ma działać na nas rozgrzewająco, chronić przed przeziębieniem i koić podrażnione gardło. Herbata z cytryną jest bardzo smaczna, czy jednak rzeczywiście pomoże nam uchronić się przed przeziębieniem? I czy na pewno jest dobra dla naszego zdrowia?

Herbata dobra na przeziębienie

Herbata może być skutecznym środkiem chroniącym nas przed rozwojem grypy czy przeziębienia. Jednak nie ze względu na dodaną do niej cytrynę, a na właściwości samej herbaty. Cytryna nie jest bowiem bogatym źródłem witaminy C, jak zwykliśmy uważać.

Herbata zarówno czarna, jak i zielona pełna jest rozmaitych bioaktywnych związków o potencjale antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i poprawiającym kondycję psychiczną.

W zielonej herbacie występują głównie polifenole proste, zwane katechinami, a w herbacie czarnej – polifenole złożone, zwane teaflawinami.

Herbata korzystnie wpływa na naszą odporność na zakażenie chorobotwórczymi drobnoustrojami, a jej regularne spożywanie chronić może przed przeziębieniem i grypą.

L-teanina i katechiny zawarte w zielonej herbacie wpływają na aktywność limfocytów T. Są to komórki odpornościowe naszego organizmu, odpowiedzialne za pierwszą linię obrony przed drobnoustrojami.

Regularne picie zielonej herbaty zgodnie z aktualnym stanem wiedzy może być skutecznym elementem profilaktyki przeziębienia i grypy.

Co dzieje się po dodaniu cytryny do herbaty?

Herbata jest źródłem glinu za sprawą tego, iż rośnie na glebach bogatych w aluminium. Aluminium, czyli glin – przenika do herbacianych krzewów i kumuluje się w nich. W związku z czym znajduje się on również w herbacianym suszu.

Samo picie herbaty nie jest dla nas szkodliwe, gdyż glin występuje w postaci mało przyswajalnej. Większa jego część kumuluje się w fusach, niewielka ilość przenika do naparu.

Po dodaniu do herbaty soku z cytryny, zawarte w naparze aluminium przekształca się w łatwo przyswajalny cytrynian glinu. Cytrynian glinu może być szkodliwy dla naszego zdrowia.

Dostarczane wraz z pożywieniem czy też z herbatą z cytryną aluminium kumuluje się w tkankach naszego organizmu, w tym w mózgu. Odkładający się w tkankach glin powoduje zwapnienia w tkankach miękkich, niedokrwistość, zaburzenia neurologiczne. Nadmiar glinu może przyczynić się do rozwoju choroby Alzheimera.

Pić herbatę z cytryną czy nie pić?

Przedstawiona powyżej teoria jest jak najbardziej prawdziwa. Nie ma jednak naukowego potwierdzenia, iż poziom glinu w naszym organizmie zwiększa się na skutek wypicia herbaty z cytryną.

Pamiętać należy, że na co dzień stykamy się z wieloma innymi źródłami aluminium, które mogą stanowić potencjalne zagrożenie. Jednym z nich jest stosowana do pieczenia i grillowania folia aluminiowa.

Nie należy więc wpadać w panikę i kategorycznie rezygnować z picia herbaty z cytryną.

Warto jednak zachować umiar w jej spożywaniu. Pamiętając jednocześnie o innych, bardziej dla nas niebezpiecznych, źródłach aluminium.

Jak podawać herbatę z cytryną?

Jest sposób na to, by zminimalizować ryzyko aktywacji aluminium do cytrynianu glinu w naszej herbacie z cytryną.

Podstawowa zasada, jakiej należy zawsze przestrzegać, to dodawanie soku z cytryny do naparu pozbawionego liści/woreczka z herbatą.

Zawsze najpierw parzymy herbatę, usuwamy liście/woreczek i dopiero do tak przygotowanego naparu dodajemy sok z cytryny.

Takie postępowanie zminimalizuje powstawanie niebezpiecznego dla naszego zdrowia związku.

Czy herbata z cytryną jest źródłem witaminy C?

Zwykliśmy uważać, że herbata z cytryną jest dobra na przeziębienie ze względu na zawartość witaminy C. Nie jest to prawdą!

Po pierwsze cytryna, wbrew pozorom, nie jest bogatym źródłem witaminy C.

Po drugie witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury.

Wyciśnięcie więc soku z cytryny do świeżo zaparzonej herbaty skutecznie zniszczy zawartą w cytrynie witaminę C.

Z czym pić herbatę, by zwalczyć przeziębienie?

Już sam napar z zielonej lub czarnej herbaty może pomóc nam w walce z przeziębieniem.

Jeśli chcemy, by był bardziej wartościowy, możemy wzbogacić go miodem, sokiem z malin lub imbirem.

Pamiętajmy jednak, że miodu, podobnie jak cytryny, nie należy dodawać do wrzątku, by nie stracić jego cennych właściwości.

Imbir dodany do herbaty będzie działał rozgrzewająco, zwiększy wydzielanie potu, zadziała przeciwzapalnie i odkażająco. Jego intensywny smak i aromat działa kojąco na ból gardła, łagodzi kaszel i pomaga uporać się z uporczywym katarem.

Sok z malin to bogactwo polifenoli. Jest idealnym sposobem na przeziębienie. Zawiera kwas salicylowy, który działa niczym aspiryna, rozgrzewa, działa napotnie, pomaga w walce z bakteriami i wirusami, łagodzi kaszel. Sok z malin jest bogatym źródłem witamin, dzięki czemu świetnie wzmacnia organizm.

Podsumowując, picie herbaty może być skutecznym sposobem na profilaktykę przeziębienia i grypy. Jednakże nie ze względu na dodatek cytryny, a ze względu na właściwości herbaty. Sok z cytryny dodawać należy do naparu pozbawionego fusów/woreczka z herbatą, po to by zmniejszyć ryzyko powstawania szkodliwego dla zdrowia cytrynianu glinu.