Pięć produktów,  które mogą spowolnić metabolizm

Tak naprawdę wszystko co jesz w ciągu dnia może naturalnie przyspieszać metabolizm. Niektóre produkty spożywcze działają lepiej, niektóre gorzej. Ten artykuł powstał po to, aby pomóc ci podjąć właściwą decyzję. Poniżej wymienię 5 produktów, które tak naprawdę mogą spowalnić metabolizm, mimo tego, że twierdzi się inaczej

Tak naprawdę wszystko co jesz w ciągu dnia może naturalnie przyspieszać metabolizm. Niektóre produkty spożywcze działają lepiej, niektóre gorzej. Ten artykuł powstał po to, aby pomóc ci podjąć właściwą decyzję. Poniżej wymienię 5 produktów, które tak naprawdę mogą spowalnić metabolizm, mimo tego, że twierdzi się inaczej.

Biała mąka

To główny składnik białego chleba oraz makaronu. Może smakować lepiej niż mąka pełnoziarnista, ale niestety, spowalnia metabolizm. Biała mąka składa się z pszenicy, która ma bardzo dużo wartości odżywczych. Niestety, podczas procesu przetwarzania większość składników pszenicy, takich jak przeciwutleniacze czy włókna, zostają zabrane. Mąka dzięki temu smakuje lepiej, ale pozbawiona jest tego co najcenniejsze - zdrowych, pełnowartościowych składników odżywczych. Biała mąka zawiera śladowe ilości błonnika, który zwykle spowalnia trawienie. W tym przypadku, produkty zawierające białą mąkę, organizm trawi szybciej niż pozostałe. Podczas procesu trawienia spalana jest bardzo mała ilość kalorii, przez co metabolizm spowalnia. Z drugiej strony, produkty, które zawierają duże ilości błonnika przyspieszają metabolizm, ponieważ organizm potrzebuje o wiele więcej energii, aby je strawić.

Wołowina z farmy 

Mięso krów, które hoduje się na farmach, zazwyczaj zawiera więcej antybiotyków niż mięso tych zwierząt, które były karmione trawą. Jedno z badań wykazało, że antybiotyki, które były zawarte w wołowinie mogą uszkadzać bakterie, które odpowiedzialne są za procesy trawienia w żołądku. W ten sposób, przez antybiotyki zawarte w mięsie, stajemy się grubsi. Uszkodzone bakterie pracują o wiele mniej efektywnie, przez co trawimy wolniej. Energia, która była potrzebna organizmowi, aby strawić pokarm, w rzeczywistości jest magazynowana. Jest jeden prosty sposób aby temu zapobiec - świadomie wybierać mięso, które później chcemy jeść.

Jabłka

Wszystkim znane jest powiedzenie: jedno jabłko zjadane codziennie, trzyma cię z dala od lekarza. Okazuje się jednak, że nie jest to do końca prawda. Ostatnie badania udowodniły, że środki grzybobójcze, które rozpylane są w sadach, spowodował wzrost tkanki tłuszczowej u myszy. Naukowcy twierdzą, że może się to przekładać również na ludzki organizm. Nikt nie powiedział, że jedzenie jabłek jest niezdrowe, ale dzisiejsze metody uprawy owoców i warzyw mogą działać na nas negatywnie. Prawdopodobnie, jedząc jedno jabłko dziennie sukcesywnie tyjesz. Warto więc kupować owoce oraz warzywa z pewnego źródła. Nie wspominając już o tym, że przed ich przygotowaniem oraz zjedzeniem, należy je dokładnie umyć.

Kwasy tłuszczowe omega-6

Do tej pory można było słyszeć tylko o wspaniałych właściwościach kwasów omega-3. Są one zawarte w orzechach włoskich, nasionach chia, żółtkach jaj czy łososiu. Nie należy jednak mylić ich z kwasami omega-6. Chociaż ich nazwy brzmią bardzo podobnie, kwasy omega-6 mogą spowalniać metabolizm. Dlatego unikaj produktów spożywczych bogatych w cukier, nie jedz zbyt często wieprzowiny, masła czy kurczaka. Można mieć prawidłową równowagę kwasów omega-3 i omega-6, wtedy nie należy spożywać bogatych w nie produktów zbyt często. Firmy, które zajmują się produkcją żywności i jej przetwórstwem wmówiły nam, że musimy zastosować dietę bogatą w te kwasy, bez względu na wszystko.

Jedno z badań wykazało nawet, że wysokie stężenie tłuszczów omega-3 i omega-6 wywołuje przyrost tkanki tłuszczowej u ludzi oraz zwierząt. Z drugiej jednak strony, wysokie spożycie kwasu omega-3 obniża ryzyko nadwagi. Jeszcze bardziej interesujące są kolejne badania, które wykazały, że omega-6 powoduje wzrost odporności organizmu na insulinę. To sprawia, że nasze ciało może zamieniać duże ilości węglowodanów w tłuszcz.

Warto podkreślić, że ważnym elementem w zrównoważonej i zdrowej diecie jest umiar. Dlatego jedzmy wszystko, co pochodzi ze sprawdzonego źródła, ale pamiętajmy o tym, aby nie przesadzić.

Syrop kukurydziany

Zostało udowodnione, że syrop kukurydziany jest związany z ,,zespołem metabolicznym”. Jest to wspólny mianownik całej grupy czynników, które wywołują choroby serca, cukrzycę lub udar. Syrop kukurydziany można znaleźć w wielu przetworzonych produktach oraz napojach bezalkoholowych, które zazwyczaj są smaczne i tanie. Naukowcy przestrzegają, że fruktoza, która spożywana będzie w tych samych ilościach jak inne cukry, może być najbardziej szkodliwa z nich wszystkich. Nie tylko wpływa szkodliwie na metabolizm, ale prowadzi również do otyłości.

Na podstawie: http://www.fitnessandpower.com/fitness-and-health/5-foods-that-actually-slow-down-your-metabolism