Pizza - nie taka straszna jak ją malują?

Pizza - kto jej nie zna, kto jej nie lubi? Jeden z najczęściej wybieranych fast – foodów na całym świecie, zaraz obok kebaba czy hamburgera. Pizza ma swoją tradycję i korzenie, każdy wykonuje ją nieco inaczej. Natomiast nie taka pizza zła, jak ją malują. Wiele zależy przecież od tego, z czego ją wykonamy, a także jakich dodatków użyjemy. W dzisiejszym artykule postaram się udowodnić, że pizza wcale nie musi być zła.

Pizza i jej historia

Jak wszystko – pizza również ma swoją tradycję i historię. Pizza to potrawa kuchni włoskiej, która jest po dziś dzień bardzo chętnie konsumowana, a jej receptura rozpowszechniona na całym świecie. Tradycyjnie wykonywano ją z ciasta drożdżowego, które smarowało się sosem pomidorowym, posypywano serem i ziołami, po czym pieczono ją w nagrzanym piecu. Zazwyczaj jada się ją na gorąco, ale dobrze smakuje także na zimno.     

Prawdziwe pizzerie pojawiły się dopiero w XVIII wieku w Neapolu, pizza wtedy była bardzo popularnym, a także chętnie zjadanym daniem. Rzadko można spotkać człowieka, który nie lubi pizzy. Odmawiamy sobie jej zazwyczaj wtedy, gdy jesteśmy na diecie czy też z powodów zdrowotnych. A gdyby tak dało się zjeść pizzę i zachować szczupłą sylwetkę?

Warto nadmienić, że pizza pizzy nierówna. Jedne podawane są na cienkim cieście, inne zaś na grubym. Jedne zapiekane są w piecu opalanym drzewem, inne w zwykłym. Jedne mają drożdże w cieście, inne są na bazie kalafiora, czy ziemniaków. Ponadto, dodatkiem na pizzy może być właściwie wszystko:

  • sery
  • świeże zioła
  • boczek, mięso, ryba, owoce morza
  • owoce
  • grzyby
  • papryka
  • wędlina
  • szpinak, rukola, jarmuż
  • oliwki
  • cebula, czosnek
  • kukurydza, groszek, fasola,    
  • pomidor
  • ogórki
  • jaja

Możliwości jest wiele, wszystko zależy od naszych upodobań, ponadto oczywiście do pizzy mile widziany jest sos, np.:

  • sos czosnkowy,    
  • ketchup,    
  • sos pomidorowy,    
  • sos śmietankowy,    
  • pesto,    
  • sos boloński,
  • sos musztardowy.

Sposobów na wykonanie sosu jest wiele, wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych i możliwości, na pewno każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie.

Pizza jako danie główne

Wiele osób uważa pizzę za niezdrową opcję obiadową, kojarzy nam się raczej z kiepskiej jakości żywnością, fast – foodem, czymś, czego należy unikać. Wielu jednak szuka zdrowych przepisów na pizzę, aby móc zjeść to, co lubią, w nieco lepszej i ciekawszej formie.

Prawdę mówiąc, wiele osób dziwi się, że pizza może być bardzo dobrej jakości daniem, a także odżywczym posiłkiem. Oczywiście wiele zależy od tego, z czego wykonamy ciasto i co będzie stanowiło nasze dodatki.

Spójrzmy na pizzę z innej strony

Sos

Sos do pizzy składa się z pomidorów, które zawierają likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki któremu jesteśmy w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca, a nawet raka – szczególnie szyjki macicy oraz prostaty. Zdecydowanie więcej likopenu znajdziemy w przetworach pomidorowych, między innymi w ketchupie czy przecierach pomidorowych. Warto również nadmienić, iż likopen poprawia gęstość kośćca, tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Pomidory są bogate również w witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, biotynę, beta-karoten, a także cenne flawonoidy. Ze składników mineralnych, pomidory są bogatym źródłem potasu, sodu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku i manganu.

Kolejnym najczęściej przyrządzanym sosem do pizzy  jest sos czosnkowy. Wystarczy zrobić go na bazie jogurtu naturalnego oraz czosnku i przyprawić. Zatem sos ten zawiera nabiał, który bogaty jest w wapń, pierwiastek, którego najczęściej brakuje w naszej diecie. Obecnie kupić można jogurty bez laktozy, co ułatwia sprawę osobom, które cierpią na jej nietolerancję. Ponadto nabiał bogaty jest również w witaminy takie jak: witamina A, witaminy z grupy B, czy witamina D. Jest w nim także pełnowartościowe białko oraz tłuszcze. Czosnek, który jest elementem sosu, to bogactwo witamin z grupy B, witaminy C, a ponadto wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, kobaltu, chromu, manganu oraz selenu. Mówi się, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem.

Ciasto do pizzy

Zazwyczaj wykonuje się je z mąki pszennej z dodatkiem drożdży, a czasem również i piwa. Ponadto najczęściej dodaje się do ciasta nieco oliwy, no i oczywiście wodę oraz przyprawy, takie jak sól czy pieprz.

Jeśli ktoś z uwagi na swoje zdrowie nie chciałby wykonać pizzy z użyciem mąki pszennej, zawsze można szukać innych rozwiązań. Natomiast mąka pszenna zjedzona raz na jakiś czas – np.: w formie pizzy nie zaprzepaści naszej sylwetki. W mące tej znajdziemy sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, a także kwas foliowy i nieco błonnika. W oliwie z oliwek znajdziemy oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych witaminy o działaniu antyoksydacyjnym – A oraz E, a także witaminę D.

Natomiast warto szukać idealnych rozwiązań i przygotować ciasto na pizzę np.: na bazie kalafiora, czy też ziemniaka, a także płatków owsianych. Jeśli nasze ciasto będzie wykonane z innego produktu aniżeli mąka pszenna – dostarczamy kolejnych nowych witamin oraz minerałów.

Zatem, czy aby na pewno pizza jest taka zła, jak się o niej mówi?

Przejdźmy dalej i przyjrzyjmy się dodatkom

Dodatki do pizzy:

  • ser żółty – źródło wapnia, jest także źródłem tłuszczy oraz białka,     ponadto znajdziemy w nim witaminy z grupy B, a także witaminę A, D, K, E, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, potas, chrom, sód. Kolejna sprawa, dla osób nietolerujących laktozy – obecnie na rynku spotkać można sery żółte bez laktozy, więc i tutaj osoby     nietolerujące jej mają ułatwioną sprawę,    
  • ser mozzarella – znajdziemy w niej witaminę A, witaminy z grupy B, a także witaminę D oraz nieco E, jest również produktem, który bogaty jest w pełnowartościowe białka, a także tłuszcze, znajdziemy w niej także minerały, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen,    
  • mięso, ryba – w rybach znajdziemy pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D oraz mnóstwo składników mineralnych takich, jak jod, selen, fluor, magnez, wapń. W mięsie (w zależności od gatunku) znajdziemy pełnowartościowe białko, tłuszcze, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, a także witaminę A oraz D,    
  • pieczarki, cebula, papryka, oliwki, rukola, jarmuż – bogactwo witamin oraz minerałów, pieczarki są dobrym źródłem potasu, miedzi, selenu, zawierają jod, błonnik, witaminę A, E, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), a nawet witaminę D. Cebula to źródło witaminy C oraz witamin z grupy B, bogata jest również w siarkę, fosfor, miedź, magnez, cynk, selen, żelazo i wapń. W papryce zaś znajdziemy witaminę A, E, K, C, witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk oraz nieco miedzi,manganu oraz selenu. Oliwki to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin takich jak: E, K, witamin z grupy B, zawierają także witaminę A oraz witaminę C, są również bogate w wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan oraz selen. Rukola to bogactwo witaminy A, E, K, C, witamin z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku. W jarmużu znajdziemy mnóstwo witaminy A, K, a także witaminę E, C, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk, miedź, mangan oraz selen.

To tylko kilka dodatków, z których czerpiemy ogromne wartości odżywcze, są to składniki, które pozytywnie oddziaływają na nasz organizm, nie od dziś wiadomo, że warzywa to samo zdrowie.

A pizza – jest w nie bogata. Zatem to kolejny dowód, który utwierdza w przekonaniu, że pizza nie jest taka zła, za jaką się ją uważa.

Pizza pod lupą

Zazwyczaj jesteśmy bardzo sceptyczni, gdy myślimy na temat pizzy, ponieważ kojarzy się nam z żywnością, która jest zabroniona, tym bardziej, gdy dbamy o swoją sylwetkę.  Jak widać, prawda jest całkiem inna. Zatem następnym razem, gdy będziesz jeść pizzę – nie miej wyrzutów sumienia! Jest tak wiele przepisów na zdrową pizzę, że nie należy się katować myślą o niej, tylko warto zakupić składniki i wykonać swoją własną. Pomimo swojej reputacji, jedzenie pizzy jest w dużej mierze dość korzystne.

Pizza dla osób będących na diecie high carb (dieta wysokowęglowodanowa)

Pizza na spodzie z ziemniaków

Składniki:

  • około 400 g ugotowanych ziemniaków,    
  • 2 jajka,
  • 200 g piersi z kurczaka,    
  • 50 g mozzarelli,
  • 150 g pieczarek,    
  • 100 g kukurydzy,    
  • 50 g oliwek,
  • 50 g cebuli,    
  • przecier pomidorowy, lub sos pomidorowy     
  • ketchup  
  • oregano, sól, pieprz, świeża bazylia lub rukola.

Przygotowanie:

Ugotowane wcześniej ziemniaki rozgniatamy w głębokiej misce, dodajemy jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy tak, aby powstała jednolita masa. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w 200 stopniach przez około 25-30 min. Po tym czasie wyciągamy pizzę z piekarnika, smarujemy sosem pomidorowym lub przecierem i układamy dodatki. Mięso warto przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Całość zapiekamy około 5 min, wyciągamy ponownie i kładziemy mozzarellę, zapiekamy do momentu roztopienia się sera.

Smacznego!

Pizza dla osób będących na diecie low carb (dieta niskowęglowodanowa)

Pizza na spodzie z kalafiora

Składniki:

  • około 880 g kalafiora,
  • 1 jajko,    
  • 125 g twarogu półtłustego,
  • sól, pieprz, oregano,    
  • 60-80 g sosu pomidorowego lub koncentratu pomidorowego,    
  • 50 g cebuli,    
  • 150 g polędwiczki wieprzowej,    
  • 150 g pomidora,
  • 100 g groszku,    
  • 50 g sera żółtego.

Przygotowanie:

Kalafior należy ugotować w osolonej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Rozgniatamy go widelcem i przeciskamy go (można użyć bawełnianej ścierki kuchennej), aby usunąć nadmiar wody. Do „suchego” kalafiora dodajemy jajko, twaróg (połowę) oraz sól i pieprz, dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez około 30-40 min. w 200 stopniach. Upieczony spód smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem i posypujemy nieco solą, pieprzem oraz oregano. Na wierzch kładziemy przyprawioną polędwiczkę wieprzową, pokrojonego pomidora, poszatkowaną cebulę oraz groszek. Zapiekamy około 15-20 min, wyciągamy blachę i kładziemy starty na dużych oczkach ser żółty – ponownie zapiekamy około 10 min. do całkowitego rozpuszczenia się sera.

Smacznego!

Podsumowanie

Jak widać, można wyczarować wiele ciekawych opcji pizzy, można również śmiało stwierdzić, że nie jest to danie, które powinno być stanowczo zabronione. Wykonana nawet w tradycyjny sposób jest całkiem ciekawym dodatkiem do naszego menu. Oczywiście nie należałoby jadać jej codzienne, gdyż nasza dieta powinna być urozmaicona, dlatego warto zadbać o to, aby pojawiło się w niej wiele składników, które są bogate odżywczo, nie należy zamykać się w jednej grupie produktów. Zróżnicowanie to podstawa.

Natomiast warto dostrzec w pizzy coś więcej, niż tylko fast – food, jak to zawsze sądziliśmy. Pizza może być odżywczym daniem, które zawierać w sobie może wiele ciekawych składników, to wszystko zależy od nas – co na nią położymy, a także jak zestawimy ze sobą produkty.Kompozycja, dodatki i przyprawy, jakich użyjemy – to nasz wybór.

Dlatego nie odmawiajmy sobie pizzy, gdyż możemy sprawić, że będzie bardzo wartościowa.