Pizza proteinowa ALLNUTRITION

Na temat pizzy można pisać wiele. Jest światowym i najczęściej jadanym fast-foodem, lubianym praktycznie przez wszystkich. Pizza ma swoją historię, obecnie istnieje wiele jej receptur, można dodać do niej rozmaite dodatki, a także z naturalnych składników wykonać bardzo pyszny sos, który wzbogaci jej smak.

Włosi bardzo sobie ją chwalą i często jadają w przeróżnych konfiguracjach. Tradycyjny przepis na pizzę został „zaciągnięty” i rozpowszechniony na całym świecie, natomiast każdy kucharz przerobił go na swój sposób. Dlatego też jedne spotykamy na grubym cieście, drugie na cienkim, kolejne mają podwójną porcję sera, a jeszcze inne są „czterema porami roku”, gdzie każda ćwiartka pizzy ma inny smak.    

Pierwsza restauracja, w której serwowano pizzę pojawiła się w XVIII wieku w Neapolu, gdzie wykorzystywano tylko tradycyjne składniki, jakimi były ciasto drożdżowe, sos pomidorowy oraz ser i zioła.

Dziś jednak wolimy bardziej urozmaiconą wersję pizzy, na której najczęściej spotkać można:

  • mięso, ryby, owoce morza, szynkę, jajka
  • warzywa
  • owoce
  • mozzarellę, fetę, sery pleśniowe    

Ponadto, do pizzy wybrać możemy przeróżne sosy, jednak najczęściej są to:

  • ketchup,    
  • sos czosnkowy
  • sos pomidorowy    
  • pesto

Samodzielne wykonanie ciasta sprawia nam wiele trudności - jedno bywa zakalcem, drugie jest przesolone, a trzecie nie wyrosło. Dlatego też firma Allnutrition wyszła naszym potrzebom naprzeciw.

W ofercie sklepu pojawiła się: Pizza proteinowa ALLNUTRITION, ciasto, które jest idealne dla fanów pizzy. To też dobre rozwiązanie dla tych osób, które mają zbyt mało czasu, aby czekać aż domowe ciasto będzie gotowe. Pizza z firmy ALLNUTRITION będzie również idealna podczas niezapowiedzianej, jak i zapowiedzianej wizyty naszych gości. Pizzę przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, co sprawia, że nie będziemy zmuszeni poświęcać sporej ilości czasu na przygotowanie czegoś pożywnego, smacznego, a także wartościowego. W pizzy ALLNUTRITION znajdziemy sos, który równie sprawnie się przyrządza.

Pizza ta jest produktem wysokobiałkowym, zawiera go aż 49 g w 100 g, czyli danie to może być spożywane przez nas jako np.: posiłek po treningu czy też obiad. Warto również nadmienić, że nasza pizza zawiera sporą ilość błonnika, który jest niezbędny do prawidłowej perystaltyki jelit, ułatwia wypróżnianie i pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii. Pizza ta będzie idealną alternatywą dla tradycyjnej pszennej pizzy, a także może znaleźć istotne miejsce w jadłospisie u osób, które nie tolerują glutenu, gdyż jest produktem bezglutenowym. Oczywiście istotne jest to, co położymy na pizzę, gdyż to właśnie dodatki będą tworzyć jej niesamowity smak, ale też dodadzą kalorii. Produkt Allnutrition jest niskokaloryczny, niskotłuszczowy, a także niskowęglowodanowy, zawiera tylko 19 g węglowodanów w 100 g produktu, co sprawia, że pizza ta będzie idealna dla osób zarówno będących w okresie masowym, a także dla tych redukujących zbędne kilogramy. W opakowaniu znajduje się aż pięć porcji pizzy, a to oznacza, że możemy skorzystać z jej ciekawego smaku kilka razy.

Skład naszego ciasta do pizzy to:

  • koncentrat białka serwatki [z mleka],
  • izolat białka sojowego,         
  • kazeinian wapnia [z mleka],     
  • skrobia ziemniaczana,     
  • błonnik ziemniaczany,         
  • proszek jaja kurzego,         
  • proszek białka jaja kurzego,         
  • ekstrakt drożdżowy,         
  • zioła prowansalskie,         
  • ekstrakt papryki,     
  • sól,         
  • substancje spulchniające: difosforan sodu, węglan sodu,        
  • substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza.     

W składzie ciasta do pizzy nie znajdziemy szkodliwych dodatków, substancje zagęszczające oraz substancje spulchniające użyte do ciasta są uznawane za bezpieczne. Ciasto na pizzę nie posiada zbędnych dodatków ani polepszaczy smaku.

Skład sosu pomidorowego, zawartego w pizzy Allnutrition:

  • proszek pomidorowy,    
  • ekstrakt drożdżowy,         
  • koncentrat białka sojowego,          
  • ekstrakt papryki.     

W składzie sosu również nie ma podejrzanych składników. Zazwyczaj gotowe sosy mają mnóstwo elementów, które zupełnie nie powinny się znaleźć w ich składzie. Najczęściej w zwykłym sosie pomidorowym jest mnóstwo substancji poprawiających smak, zagęstników, a także inne całkowicie niepotrzebne rzeczy. Więc uznać można, że ten sos prezentuje się całkiem dobrze.

Ile kalorii ma pizza ALLNUTRITION w 100 g?

311 kcal, w tym:    

  • 1,5 g tłuszczu (w tym 0,7 g tłuszczów nasyconych),    
  • 19 g węglowodanów (w tym 1,6 g cukrów),    
  • 14 g błonnika,    
  • 49 g białka,    
  • 5,2g soli.

Jak należy wykonać pizzę? Robi się ją bardzo szybko, samo przygotowanie to kwestia chwili, pieczenie w piekarniku nie przekracza 20 min, czego chcieć więcej? W tradycyjnej pizzerii czeka się co najmniej godzinę na zamówioną pizzę, a tą możemy mieć w kilka chwil, a to wielki plus – oszczędność czasu i szybciej zaspokojone kubki smakowe.

Co jest nam potrzebne?

Potrzebujemy jedynie wody, której używamy, aby rozrobić proszek, potrzebujemy jej około 140 g, ponadto sprzęt kuchenny, taki jak: miska, papier do pieczenia, wałek, mikser (choć można rozrobić pizzę ręcznie).

100 g proszku rozrabiamy w 140 ml wody, najlepiej mikserem, wtedy wyjdzie nam jednolita masa. Gdy masa jest już uformowana, odstawiamy ją na około 5 minut.

Zabrać się można za przygotowanie naszego sosu pomidorowego – potrzebne nam będzie około 10-15 ml wody, oczywiście możemy dodać mniej lub więcej, w zależności od tego, jaką gęstość sosu preferujemy.

Nasze ciasto wykładamy na papier do pieczenia i przykrywamy je również z wierzchu papierem. Następnie rozwałkowujemy ciasto, tak aby grubość była dla nas odpowiednia. Ciasto należy posmarować przygotowanym sosem pomidorowym i rozłożyć na nim nasze ulubione dodatki, np.: pieczarki, ser, pomidory, czy oliwki. Tak przygotowaną pizzę należy włożyć do piekarnika na 20 min i zapiekać w 200° Celsjusza.

Gdy nasza pizza będzie gotowa wystarczy ją jedynie pokroić i delektować się jej smakiem. Poniżej kilka propozycji dla tych, którzy lubią sos do pizzy.

Sos śmietankowy:

  • około 100-150 g śmietany w kartonie 18%,    
  • pół czerwonej cebuli,    
  • 10 g masła klarowanego,    
  • 1 ząbek czosnku,    
  • 20 g mąki ryżowej,    
  • sól,    
  • pieprz,    
  • świeży tymianek.

Przygotowanie:

Połowę cebuli drobno pokroić i smażyć na rozgrzanym maśle (około 2-3 min na wolnym ogniu). Nasza cebula nie ma się zarumienić, a jedynie delikatnie zmięknąć. Dodajemy do cebuli czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąki ryżowej i mieszamy do połączenia się składników. Powoli wlewamy śmietanę 18% - ciągle mieszając (śmietana musi mieć temperaturę pokojową, nie może być zimna). Sos powinien już gęstnieć, na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem.

Sos marinara:

  • puszka pomidorów,    
  • 1 średnia cebula,    
  • ząbek czosnku,    
  • świeża bazylia,    
  • świeża natka pietruszki,    
  • 10 g oliwy z oliwek,         
  • sól,    
  • pieprz.

Przygotowanie:

Pomidory z puszki należy przelać przez sitko, aby oddzielić całe pomidory od soku pomidorowego, który zostawiamy, gdyż później się nam przyda. Połowę pomidorów blendujemy na gładką masę. Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć chwilę na oliwie, następnie dodajemy pomidory (całe i zblendowane) i dusimy pod przykryciem około 10 min. Dodajemy posiekaną bazylię i natkę pietruszki oraz dusimy jeszcze około 5 min, dokładnie mieszamy, jeśli sos byłby za gęsty, można dodać nieco soku pomidorowego, który nam został, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Sos kokosowy:

  • szklanka mleczka kokosowego,
  • świeży tymianek,    
  • 2 główki czosnku (nie ząbki, a główki),    
  • sól,    
  • pieprz,    
  • odrobina oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Należy odkroić po 1/3 czosnku z każdej główki i skropić obie części delikatnie oliwą z oliwek, po czym włożyć do piekarnika na 200° Celsjusza i piec przez około 35-40 min. Po wyciągnięciu nasz czosnek powinien bez problemu obierać się ze skórki.

Do naczynia wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy upieczony czosnek, świeży tymianek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Zblendować wszystko na gładką masę.

Podsumowując: jak widać, będąc na diecie, można zjeść nawet pizzę, producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom konsumenta, co sprawia, że redukcja „idzie, jak po maśle”. Cheat meal nabiera nowego znaczenia. Dobrej jakości ciasto oraz dobór składników, które odpowiadają naszym kubkom smakowym, sprawi, że nasza pizza może często bywać na naszych talerzach, jest wartościowym produktem, który może być na pewno ciekawym urozmaiceniem diety, a także alternatywą dla tradycyjnej pizzy, która często może być wysokokaloryczna. Ciasto z firmy ALLNUTRITION gwarantuje nam dużą porcję białka, małą ilość węglowodanów oraz tłuszczów, a także szybki sposób przygotowania, czegoż chcieć więcej?