11 pokarmów dobrych dla Twojej wątroby

Wątroba jest siłą napędową organizmu. Odpowiada ona za szereg podstawowych, niezwykle ważnych zadań poczynając od produkcji białek, cholesterolu i żółci, po przechowywanie witamin i minerałów, a także węglowodanów.

Wątroba pomaga w detoksykacji organizmu rozkładając takie substancje, jak alkohol, leki i naturalne produkty uboczne przemiany materii. Utrzymanie dobrej kondycji wątroby jest bardzo ważne dla zachowania zdrowia.

W dzisiejszym artykule poznasz 11 najlepszych pokarmów, które pomogą Ci utrzymać wątrobę w dobrej kondycji.

1. Kawa

Jeden z najlepszych napojów wspomagających pracę wątroby. Potwierdzają to badania naukowe!

Okazuje się, że picie kawy może zmniejszać ryzyko rozwoju typowego nowotworu wątroby, a także marskości wątroby. Picie kawy zmniejsza ryzyko zgonu u osób z przewlekłą chorobą wątroby.

Kawa przyczynia się do zwiększenia poziomu przeciwutleniaczy w wątrobie, w tym glutationu. Jednocześnie zmniejsza stany zapalne.

Najlepsze efekty zaobserwowano u osób pijących co najmniej 3 filiżanki kawy dziennie.

2. Herbata

Korzystna dla zdrowia wątroby wydaje się szczególnie herbata zielona. W badaniu trwającym 12 tygodni wykazano, że u pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, picie zielonej herbaty bogatej w antyoksydanty poprawiło poziom enzymów wątrobowych, wpływało również na zmniejszenie stresu oksydacyjnego i zmniejszenie złogów tłuszczu w wątrobie. Należy jednak zachować ostrożność w przyjmowaniu preparatów z wyciągiem z zielonej herbaty. 

3. Grejpfrut

W grejpfrucie znajdują się przeciwutleniacze, które w naturalny sposób chronią wątrobę. Działają one na dwa sposoby. Po pierwsze redukują stan zapalny, po drugie zwiększają mechanizmy ochronne wątroby. Większość badań potwierdzających pozytywny wpływ grejpfrutów przeprowadzona została jednak na zwierzętach.

4. Borówki i żurawina

Borówki i żurawina zawierają antocyjany i antyoksydanty, które nadają im charakterystyczne kolory. Regularne umieszczanie borówek i żurawiny w swoim menu to dobry sposób, aby mieć pewność, że dostarczamy wątrobie przeciwutleniaczy, których potrzebuje do prawidłowej pracy.

5. Winogrona

Winogrona, szczególnie te o ciemnej barwie, zawierają wiele korzystnych dla zdrowia związków roślinnych. Najbardziej znanym z nich jest resweratrol. Wykazano, że 3-miesięczna suplementacja wyciągiem z pestek winogron wpłynęła na poprawę czynności wątroby.

6. Opuncja

Opuncja to popularny rodzaj jadalnego kaktusa. Opuncja stosowana jest od bardzo dawna w medycynie tradycyjnej do leczenia wrzodów, ran, zmęczenia i chorób wątroby. Owoce i sok z owoców opuncji mogą pomóc w walce z objawami kaca poprzez zmniejszenie stanu zapalnego. Mogą również chronić wątrobę przed uszkodzeniem spowodowanym spożyciem alkoholu.

7. Sok z buraków

Sok z buraków jest źródłem azotanów i przeciwutleniaczy zwanych betalainami, które wpływają na poprawę zdrowia układu krążenia, a także na zmniejszenie stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego. Sok z buraków zwiększa naturalne zdolności detoksykacyjne wątroby.

8. Warzywa kapustne

Warzywa kapustne takie, jak: kapusta, brokuły, brukselka, znane są przede wszystkim z dużej zawartości błonnika i charakterystycznego smaku. Warzywa te zawierają również wiele roślinnych związków mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Spożywanie warzyw kapustnych może wpływać na zwiększone wydzielanie enzymów oczyszczających wątrobę, a także poprawę poziomu enzymów wątrobowych we krwi.

9. Orzechy

Orzechy bogate są w dobre tłuszcze oraz wiele składników odżywczych, w tym witaminę E, która jest przeciwutleniaczem. 6-miesięczne badania obserwacyjne z udziałem osób chorujących na niealkoholowe stłuszczenie wątroby pokazały, że jedzenie orzechów było związane z poprawą poziomu enzymów wątrobowych.

10. Tłuste ryby

Tłuste ryby to bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega3. Wpływają one na zmniejszenie stanów zapalnych i znane są z obniżania ryzyka chorób serca. Okazuje się, że kwasy Omega3 są dobre nie tylko dla serca, ale również dla wątroby.

11. Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to produkt doceniany przede wszystkim ze względu na korzystny wpływ na serce i układ krwionośny. Tymczasem oliwa wpływa pozytywnie również na funkcjonowanie wątroby. Osoby spożywające oliwę z oliwek mają mniejszą akumulację tłuszczu w wątrobie i lepszy przepływ krwi poprzez ten narząd. Spożycie oliwy z oliwek poprawia także poziom enzymów wątrobowych.

Podsumowując: wątroba to bardzo ważny organ naszego ciała i warto odpowiednio o nią dbać. Systematyczne spożywanie wymienionych w artykule produktów może nam w tym pomóc.