Resveratrol - zdrowie z natury

Wiele osób, nie tylko wśród trenujących jakąkolwiek dyscyplinę sportu, zastanawia się nad tym, jakie suplementy warto stosować w sytuacji, gdy chcemy poprawić swoją kondycję zdrowotną. Wybór na rynku suplementacyjnym jest ogromny i ciężko zdecydować się na coś konkretnego, bez specjalistycznej wiedzy w tym kierunku. Z kolei stali bywalcy siłowni obeznani się raczej w suplementach wpływających bezpośrednio na ich sylwetkę, a niekoniecznie na zdrowie.

Bez wątpienia wśród podstaw znajdą się tak istotne składniki, jak: witamina D3, omega 3, magnez, czy wapń, które wraz z dietą ciężko jest dostarczyć, a pełnią one w naszym organizmie niezmiernie istotną rolę. Są jednak związki, które teoretycznie nie są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a nawet życia. Jednak odgrywają istotną rolę w tym, jak się możemy czuć, jak unikać infekcji, regulować poziom testosteronu, czy nawet wydłużyć czas naszego życia, a na tym bez wątpienia większości z nas zależy najbardziej.

Substancją tą zdecydowanie jest resveratrol, czyli organiczny związek chemiczny zaliczany do polifenolowej pochodnej stilbenu. Bogatym jego źródłem są między innymi winogrona, a w szczególności ich skórka. Problem jednak w tym, że aby dostarczyć zalecane ilości musielibyśmy spożyć ich kilka kg dzienne, co wiązałoby się ze spożyciem ogromnej ilości cukru. W mniejszych ilościach obecny jest on w: orzechach ziemnych, czarnej porzeczce i morwie. Źródłem jego jest również roślina o nazwie rdestowiec ostrokończysty.

Właściwości resveratrolu

  • redukcja objawów starzenia w badaniach na zwierzętach,
  • działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe,
  • zmniejszenie stanów zapalnych,
  • nasilanie mechanizmu usuwania z organizmu zużytych komórek,
  • zwiększenie elastyczności aorty, co może przekładać się na wzrost kondycji i długość pracy naszego serca,
  • zwiększenie koordynacji ruchowej,
  • brak negatywnego wpływu na gęstość kośćca wraz z wiekiem,
  • obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów,
  • zmniejszenie umieralności na niewydolność sercowo-płucną,
  • możliwy wpływ na zmniejszenie apetytu,
  • pozytywne działanie na wpływ metali ciężkich i promieniowanie UV,
  • pozytywny wpływ na wolne rodniki,
  • pozytywne działanie na układ żylny w walce z żylakami,
  • pozytywny wpływ na jakość skóry,
  • wspomaganie funkcji naczyń włosowatych,
  • pozytywny wpływ na metabolizm.

Zastosowanie resveratrolu

  • częste infekcje i choroby bakteryjne, wirusowe, grzybicze, np. candida, gronkowiec, przeziębienia,
  • w czasie leczenia chorób autoimmunologicznych, np. reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • w walce z nowotworami,
  • w sytuacji walki z żylakami,
  • w leczeniu trądziku i innych problemów skórnych o podłożu bakteryjnym,
  • leczenie hipercholesterolemii,
  • przy nadmiernym apetycie i otyłości,
  • osteoporoza,
  • menopauza,
  • andropauza,
  • choroby serca,
  • poprawa możliwości organizmu w wysiłku,
  • problemy trawienne.

Dawkowanie resveratrolu

Pozytywne efekty w badaniach wykazywały ilości od 300 do 600 mg. Nie stwierdzono znacznych efektów ubocznych przy większych dawkach suplementacji. Jedyne możliwe działanie to znaczne obniżenie apetytu. Niektóre badania wykazały wahania poziomu bilirubiny i albuminy w osoczu krwi. Jednak w znacznie przekroczonej dawce, niż zalecana.

Z czym łączyć resveratrol?

Łączyć go można w zasadzie z każdym suplementem. Nie ma w tym kierunku żadnych przeciwwskazań. W sytuacji, gdy chcemy wspomóc prozdrowotne działanie, można przemyśleć wprowadzenie adaptogenów w postaci:

Również sprawdzić się połączenie wapnia z witaminą D3 i K2 oraz omega 3

Podsumowanie

W obecnych czasach, kiedy to narażeni jesteśmy z każdej strony na negatywny wpływ stresu, wpływ metali ciężkich z pożywienia, ataków bakteryjnych, wirusowych, problemów ze stawami, funkcjonowaniem układu pokarmowego, czy po prostu wpływem wieku, zdecydowanie warto przemyśleć suplementację resveratrolem, który jest w stanie wpłynąć pozytywnie na nasze zdrowie i funkcjonowanie bez licznych problemów zdrowotnych.