Coleus forskohlii a odchudzanie. Badania naukowe

W  badaniach wykazano, iż ekstrakt coleus forskohlii w połączeniu z dietą niskokaloryczną może być przydatny w leczeniu zespołu metabolicznego. Forskolina stłumiła łaknienie (mniejszy wzrost greliny) oraz przyczyniła się do większej poprawy glikemii (mniejsze stężenie insuliny, spadek wskaźnika HOMA-IR).

Pokrzywa indyjska wykazała też wpływ na lipidy (HDL oraz stężenie cholesterolu całkowitego). 

Japońcy naukowcy podawali ekstrakt coleus forskohlii szczurom. Jedną grupę poddano udawanej operacji i miały standardową dietę. Drugim wycięto jajniki i miały standardową dietę. Trzecią grupę poddano udawanej operacji i miały standardową dietę oraz podawano im 50 g/kg masy ciała ekstraktu coleus forskohlii. Ostatnia grupa była poddana operacji i podawano im 50 g/kg masy ciała ekstraktu coleus forskohlii (zastosowano tą samą dietę).

Wyniki:

  • podawanie ekstraktu coleus forskohlii zmniejszyło masę ciała,
  • w grupie suplementacji coleus forskohlii zmniejszyła się ilość zjadanego przez zwierzęta pokarmu (u ludzi wykazano, iż ekstrakt coleus forskohlii tłumi łaknienie),
  • zmniejszyła się ilość odkładanej tkanki tłuszczowej.

Wniosek: podawanie pokrzywy indyjskiej może mieć znaczenie dla terapii otyłości. Nie należy zapominać o regularnej aktywności fizycznej (treningu siłowym, interwałowym, aerobowym) i właściwej diecie redukcyjnej, gdyż bez tego nawet najsilniejsze środki okażą się mało skuteczne.

 

 

Źródła: 1. Han LK1, Morimoto C, Yu RH, Okuda H. „Effects of Coleus forskohlii on fat storage in ovariectomized rats” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15863977 2. Hayley L. Loftus, Katie J. Astell, Michael L. Mathai, and Xiao Q. Su “Coleus forskohlii Extract Supplementation in Conjunction with a Hypocaloric Diet Reduces the Risk Factors of Metabolic Syndrome in Overweight and Obese Subjects: A Randomized Controlled Trial”