Suplementacja kreatyną, a wegetarianie. Badania naukowe

Diety wegetariańskie zyskują coraz większą popularność chociaż dostarczają znikome ilości kreatyny i karnozyny (te związki występują w mięsie). Kreatyna i jej rola w ustroju raczej nie wymaga komentarza, z kolei karnozyna (alanina + histydyna; β-alanyl-l-histidine) jest przeciwutleniaczem i „wymiata” wolne rodniki. Najprawdopodobniej spowalnia procesy degeneracyjne zachodzące w oku, ponadto zapewne ma duże znaczenie w zespole metabolicznym i cukrzycy.

U człowieka największe stężenia karnozyny występują w mięśniach, sporo znajduje się również w mózgu. Być może ma jakieś znaczenie w chorobie Alzheimera (gdyż zmniejsza toksyczne oddziaływanie beta-amyloidu). W 454 g mięsa znajduje się ok. 1.5 g karnozyny, a blisko 2 g w podobnej ilości wieprzowiny lub kurczaka. Celem naukowców było ustalenie wpływu zmiany diety gdzie zjada się wszystko na dietę wegetariańską, pod względem wpływu na kreatynę, karnitynę i karnozynę.

Przez sześć miesięcy panie zostały przydzielone do grup:

  • diety gdzie je się wszystko, w tym mięso (grupa kontrolna),
  • diety wegetariańskiej (bez suplementacji); zamiast kreatyny i β-alaniny podawano placebo,
  • diety wegetariańskiej połączonej z codzienną suplementacją β-alaniną (0.8 – 0.4 g dziennie) oraz kreatyną (1 g monohydratu kreatyny dziennie),

Przed (0 miesięcy; 0M), po 3 miesiącach (3M) i 6 miesiącach (6M) pobierano próbkę krwi żylnej na czczo i prowadzono 24-godzinną zbiórkę moczu, a zawartość karnozyny mięśniowej określano za pomocą protonowej spektroskopii rezonansu magnetycznego. Próbki mięśni pobierano na początku i  po 3 miesiącach.

Wyniki:

zawartość kreatyny w osoczu i mięśniach zmniejszyła się w grupie diety wegetariańskiej (bez suplementacji), podczas gdy stwierdzono zwiększenie ilości kreatyny we krwi w grupie suplementacji (pomimo stosowania diety wegetariańskiej),

  • nie stwierdzono zmian w stężeniach karnityny, w żadnej z grup,
  • zawartość karnozyny nie zmieniła się w grupie wszystkożernej oraz diety wegetariańskiej (bez suplementacji),
  • zawartość karnozyny wzrosła w mięśniu płaszczkowatym w grupie suplementacji,

Podsumowując, pula kreatyny w organizmie zmniejszyła się w trakcie stosowania przez  3-miesięce diety wegetariańskiej u kobiet wszystkożernych. Efekty takiej diety zostały złagodzone suplementacją kreatyną. Dieta wegetariańska nie wpłynęła na homeostazę karnityny oraz karnozyny.

Wnioski: osoby na diecie wegetariańskiej mogą odnosić duże korzyści ze stosownia kreatyny.

 

Źródła: Blancquaert L1, Baguet A1, Bex T1, Volkaert A1, Everaert I1, Delanghe J2, Petrovic M3, Vervaet C4, De Henauw S5, Constantin-Teodosiu D6, Greenhaff P6, Derave W1. “Changing to a vegetarian diet reduces the body creatine pool in omnivorous women, but appears not to affect carnitine and carnosine homeostasis: a randomised trial.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29569535 https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/carnosine