Cierpisz na Zespół Jelita Drażliwego? Jest sposób by się z tą przypadłością uporać!

Jeżeli należysz do osób, którym permanentnie coś „przelewa się” w jelitach, jeżeli przez kilka godzin po zjedzonym posiłku chodzisz ze wzdętym jak balon brzuchem, jeżeli dokuczają Ci zaparcie i biegunki, a często i bóle brzucha to możliwe, że cierpisz na IBS (Irritable Bowel Syndrome), czyli Zespół Jelita Drażliwego.

Przeczytaj koniecznie:

Idiopatyczna biegunka – trudny przypadek u dietetyka

Choć wokół przyczyn występowania tej przypadłości jest wiele kontrowersji, to wiedz że są skuteczne metody na eliminację przykrych jej objawów. Konieczna jest modyfikacja jadłospisu w taki sposób, by wyeliminować niektóre pokarmy, często również i te, które uznawane są za „zdrowe”. W niniejszym artykule zdradzę kilka sekretów, które pomogą Ci uporać się z odwiecznym problemem.

Słyszałeś kiedyś o diecie niskiego FODMAP? Nie? Niestety większość lekarzy i dietetyków również o niej nie słyszało, a szkoda. Skuteczność opracowanego przez dr Sue Shepherd modelu żywieniowego, zakładającego eliminację z diety źródeł składników fermentujących takich jak oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols - FODMAP)  jest potwierdzona w badaniach naukowych z udziałem osób cierpiących na IBS. Jeżeli chcesz pozbyć się swoich problemów, poniżej przedstawiam listę produktów żywnościowych, które musisz wykluczyć na stałe ze swojego menu, bądź przynajmniej mocno ograniczyć ich spożycie.

Fruktoza. Problem z prawidłowym wchłanianiem cukru owocowego ma ponad połowa populacji krajów zachodnich. Jej obecność w jelitach sprzyja procesom fermentacji i namnażaniu niekorzystnej mikroflory bakteryjnej. W celu ograniczenia jej podaży należy usunąć z diety wszystkie produkty spożywcze słodzone sacharozą, fruktozą, syropem fruktozowo-glukozowym i kukurydzianym oraz wyeliminować lub przynajmniej zmniejszyć spożycie owoców takich jak jabłka, gruszki, czereśnie, mango. 

Laktoza. Myślę że obecność cukru mlecznego w tym zestawieniu nikogo nie zdziwi. Problemy z jego trawieniem ma spora część populacji zachodniej. Wyeliminowanie z diety mleka i jego niefermentowanych przetworów jest więc niezmiernie istotne. Należy także wystrzegać się produktów spożywczych zawierających mleko w proszku. Spożycie jogurtów i kefirów jest natomiast kwestią wysoce indywidualną, teoretycznie bakterie fermentacji mlekowej obecne w tych produktach powinny niwelować problem strawności cukru mlecznego, w praktyce jednak różnie to bywa.

Fruktany. Ich źródłem w diecie są przede wszystkim warzywa takie jak cebula, por, karczochy, szparagi, cykoria, ale także burak ćwikłowy czy czosnek. Fruktany obecne są także w zbożach takich jak żyto i pszenica. Nieraz nie ma potrzeby całkowitej ich eliminacji z diety, jednak ograniczenie ich spożycia – jeśli pojawiają się w znaczących ilościach – jest wskazane.

Oligosacharydy. Do tej grupy zaliczyć można przede wszystkim rafinozę i stachiozę występujące w warzywach strączkowych. Wykluczyć najczęściej z diety trzeba więc fasolę, groch, soję, ciecierzycę w różnych postaciach. Wziąć należy jednak pod uwagę indywidualną wrażliwość, nieraz sporadyczne pojawienie się w jadłospisie niewielkich ilości wymienionych tutaj produktów poddanych odpowiedniej obróbce kulinarnej może nie wywoływać żadnych negatywnych konsekwencji.

Poliole. Ich źródłem najczęściej są batony sportowe, gumy do żucia, syropy. W wykluczyć należy z diety produkty zawierające sorbitol (E420), ksylitol (E967) czy maltitol (E965) i inne im podobne. Nie tylko jednak przetworzona żywność zawiera poliole, ale także produkty naturalne takie jak morele, nektarynki, jabłka, gruszki, wiśnie i czereśnie czy śliwki. Jak widać pokarmy te są również źródłem fruktozy, tak więc jest to dodatkowy argument na to, by wprowadzić odpowiednie restrykcje.

Reasumując: wbrew niektórym opiniom, istnieją metody zwalczania objawów IBS. Dieta niskiego FODMAP stanowi skuteczny sposób na uporanie się z dokuczliwym problemem. Pamiętać jednak należy, że wprowadzając modyfikacje dietetyczne należy tak zbilansować dietę by była ona zasobna we wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Ograniczenia spożycia nabiału powinny być skompensowane włączeniem produktów zasobnych w wapń, takich jak choćby woda mineralna, podobnie eliminacja z diety niektórych owoców i warzyw stanowiących cenne źródło witamin powinna być połączona z wprowadzeniem zamienników (choćby marchew czy banany). Dobrym pomysłem jest skonsultowanie się z doświadczonym dietetykiem.