Czy można jeść banana ze skórką, jak prawidłowo obrać banana?

Wyrzucasz skórkę po bananach? To błąd! Dlaczego warto jeść skórkę bananową? Jedzenie skórki od banana może wydawać się co najmniej dziwne. Okazuje się jednak, że warto spróbować. Skórka jest bardziej odżywcza, niż sam banan! Gdy następnym razem będziesz jeść banana, nie wyrzucaj skórki, tylko ją wykorzystaj. Możesz ją zjeść lub wykorzystać do celów pielęgnacyjnych.

Większość ludzi zjada miąższ banana, a skórę wyrzuca do kosza. Niesłusznie! Możemy ją bowiem wykorzystać na wiele sposobów.

Jak włączyć ją do swojego menu?

Najlepszym pomysłem będzie dodanie jej do koktajlu owocowego lub warzywno-owocowego.

Najlepiej jednak wcześniej ją ususzyć, nie zaleca się bowiem spożywania skórki od bananów na surowo. Można ją również ugotować lub usmażyć. Jeśli spożywamy skórę surową, dokładnie ją wcześniej umyjmy, najlepiej wyparzając wrzątkiem.

Poniżej przedstawiamy pyszny, kremowy koktajl, który między innymi skutecznie zwalczy zaparcia.

Koktajl ze skórką banana

Składniki:

  • 1 banan razem ze skórką
  • 3 łyżki płatków owsianych (30 g)
  • 1 szklanka wody (200 ml)

Sposób przygotowania

Obierz banana ze skórki, pokrój go na kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj również kawałki dokładnie umytej skórki banana, 3 łyżki płatków owsianych oraz szklankę wody. Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki, aż otrzymasz jednolity, kremowy napój. Wypij koktajl zaraz po przygotowaniu.

Dlaczego warto jeść skórkę bananową?

Skórka od banana zawiera wiele cennych składników odżywczych, witamin, a także  przeciwutleniaczy, które wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój i ogólne samopoczucie. 

Oto siedem powodów, dla których warto umieścić skórę bananową w swoim menu

1. Jest zdrowa dla Twoich oczu

W skórce bananowej znajduje się duża ilość witaminy A oraz luteiny. Luteina to silny przeciwutleniacz, który chroni oczy przed działaniem wolnych rodników i szkodliwych promieni UV. Spożywanie skórki od banana zmniejszy ryzyko rozwoju zaćmy.

2. Poprawi Twój nastrój

Spożywanie skórki z bananów wpływa na wydzielanie tryptofanu i serotoniny. Serotonina nazywana jest hormonem szczęścia. Dzięki niej czujemy się odprężeni i bardziej szczęśliwi.

3. Uchroni Twoje serce przed chorobami

Skórka bananowa ma wyjątkowo wysoką zawartość potasu, który wraz z sodem równoważy poziom elektrolitów w organizmie, reguluje bicie serca i chroni przed chorobami serca.

4. Sprawi, że Twoje zęby będą śnieżnobiałe

Przecieranie zębów wewnętrzną częścią skórki od banana, działa jak kuracja wybielająca dla zębów. Efekty będą widoczne już po dwóch tygodniach. Warto spróbować!

5. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy

Skórki od bananów mają wysokie stężenie fitochemikaliów, takich jak polifenole i karotenoidy. Są to przeciwutleniacze, które zmniejszają ilość wolnych rodników w organizmie, opóźniają proces starzenia się organizmu i pomagają w walce z wieloma chorobami, w tym również z rakiem.

Możesz to wykorzystać nie tylko zjadając skórkę banana, ale również używając jej, jako kosmetyku. Skórka od banana działa, jak serum na oznaki starzenia się. Oczywiście efekt odmładzający nie pojawi się po pierwszym zabiegu, ale regularne okłady twarzy ze skórki od banana, mogą zahamować proces powstawania zmarszczek. Co więcej, łącząc skórkę banana z zielonym ogórkiem, awokado i niewielką ilością wody, otrzymamy domowy krem nawilżający do twarzy.

6. Pomoże Ci schudnąć

Skórka banana zawiera dużo błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego, który obniża poziom cholesterolu, wspomaga trawienie, zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej jest wytrwać na diecie z deficytem kalorycznym. Możemy zdrapać łyżeczką środek skórki i spożyć go lub dodać podgotowaną lub podsuszoną skórkę bananową do koktajlu.

7. Przyczynisz się do ochrony środowiska

Statystyczny Polak zjada 6 kg bananów rocznie i wyrzuca skórki po bananach do śmietnika. Oznacza to ogromne ilości skórek bananowych na wysypiskach śmieci. Czy wiesz, że proces degradacji skórki bananowej zajmuje dwa lata? Zmiksowanie skórki bananowej nie tylko pomaga ciału, ale także zmniejsza ilość śmieci.

Możesz również wykorzystać skórki po bananach, jako odżywkę do kwiatów. Wymaga to jedynie zalania bananowych skórek wodą i odczekania dobę. Następnie powstałą substancją należy podlać rośliny.

Jak prawidłowo obierać banana?

Obieranie banana to jedna z tych czynności, nad którymi raczej się nie zastanawiamy. Okazuje się jednak, że większość z nas robi to źle! Ludzie dzielą się na tych, którzy otwierają banana od “ogonka” - miejsca, w którym przyczepiony był do kiści - oraz na tych, którzy otwierają go od drugiej, cieńszej końcówki. W której grupie Ty jesteś?

Większości z nas intuicja podpowiada, by ciągnąć za ogonek. Niestety to właśnie ten gorszy sposób na otwieranie banana. Owoc otwierany w ten sposób bardzo często zostaje zgnieciony. Prawidłowe obieranie banana ze skórki należy wykonać ściskając go dwoma palcami po przeciwnej stronie od ogonka. Taki sposób obierania banana umożliwia również łatwe pozbycie się czarnej końcówki, która mimo powszechnych opinii nie jest trująca ani nie zawiera larw pająków. W rzeczywistości jest to pozostałość po kwiatach, którymi wcześniej były banany.

Teraz, gdy znasz już cenne zastosowania bananowych skórek, możesz w pełni wykorzystywać niesamowite właściwości tych popularnych owoców.