Papryka czerwona, żółta czy zielona? Czy kolor ma znaczenie?

Historia papryki w Europie rozpoczęła się wraz z odkryciem Ameryki przez Kolumba. Mnogość jej odmian i kolorów sprawia, że znajduje ona wiele zastosowań w kuchni. Każdy rodzaj i kolor papryki jest zdrowy, niskokaloryczny i smaczny. Warto jednak wiedzieć, czym tak naprawdę się różnią i jakie mają właściwości.

Dlaczego papryki różnią się kolorem?

Zielona, czerwona i żółta papryka to tak naprawdę ta sama papryka w różnym stadium dojrzewania. W zależności od tego, ile czasu papryka przebywa na słońcu, zmienia się jej kolor i smak. Zielona papryka różni się od czerwonej tylko tym, że nie zdążyła jeszcze dojrzeć. To dlatego ma gorzki posmak i częściej powoduje niestrawność. Szybszy cykl produkcji sprawia, że to zielona odmiana jest najtańsza.

Za zmianę barwy warzywa odpowiadają związki chemiczne. W zielonej papryce znajduje się dużo chlorofilu oraz zapachu aldehydów. W papryce żółtej i pomarańczowej znajdziemy większą ilość beta-karotenu i luteiny. Im papryka bardziej czerwona tym więcej znajduje się w niej (E)-2-heksenalu i (E) -2-heksanolu, które nadają warzywu słodki, owocowy zapach.

Dlaczego warto włączyć paprykę do swojego menu?

To warzywo, z którego można wyczarować rozmaite dania. Inspirując się kuchnią węgierską przygotowujemy z dodatkiem papryki pyszne leczo, przyrządzimy zupę krem z papryki pieczonej, możemy zapiekać faszerowaną paprykę, przygotować z niej ajvar lub po prostu wkroić do sałatki czy też położyć jej świeży plasterek na kanapkę. 

Papryka jest niskokaloryczna, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na dietach odchudzających. Warzywo to jest niezwykle cennym źródłem witaminy C. Ma jej około cztery razy więcej niż cytryna. Znajdziemy w niej również kwas foliowy, rutynę i witaminę E.

Kolor papryki a jej właściwości

Poza barwą i ceną, różne rodzaje papryki różnią się proporcjami substancji odżywczych i witamin. 

Papryka zielona

Papryka zielona często jest przez nas pomijana, uważana za gorszą w stosunku do dwóch poprzednich odmian. Głównie ze względu na jej lekko gorzki smak. Zielona papryka jest najbardziej zasobna w kwas foliowy. Z tego względu do swojego menu powinny włączyć ją kobiety w ciąży, a także te które starają się o dziecko. Kwas foliowy wpływa dobroczynnie nie tylko na rozwój płodu, ale także poprawia samopoczucie psychiczne, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, wspomaga powstawanie czerwonych krwinek, a także chroni organizm przed nowotworami.

Zielona papryka jest również zasobna w witaminę E – nazywaną również witaminą młodości.

Zielona papryka jest najmniej kaloryczna, bo w jej 100 gramach jest około 20 kcal. Dla porównania: w czerwonej papryce znajduje się mniej więcej 28 kcal. 

Papryka czerwona

To właśnie po czerwoną paprykę sięgamy najczęściej. Każdy rodzaj papryki jest bogaty w witaminę C, jednak najwięcej znajdziemy jej właśnie w papryce czerwonej. By w pełni korzystać z zdrowotnych właściwości papryki czerwonej, warto spożywać ją na surowo. Witamina C jest bowiem bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, pod wpływem której ulega zniszczeniu. Jedna czerwona papryka spożyta w ciągu dnia, zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę aż w 150%.

Czerwona papryka stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy (antyoksydantów), czyli związków chemicznych powstrzymujących reakcje utleniania w organizmie. To dzięki przeciwutleniaczom nasze ciało wolniej się starzeje, antyoksydanty chronią nas również przed rozwojem wielu chorób, w tym nowotworów.

Papryka czerwona zawiera ponadto najwięcej beta-karotenu, posiadającego korzystny wpływ na skórę, paznokcie i włosy.

Papryka żółta

Żółta papryka ma sporo witamin z grupy B. Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wpływają na poprawę humoru, łagodzą stres. Regularne spożywanie żółtej papryki może złagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego.

W żółtej papryce znajdziemy również witaminę E, a także luteinę i zeaksantynę. Są to barwniki, niszczące wolne rodniki, co więcej zbawiennie wpływają na nasze oczy.

Którą paprykę wybrać?

Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie papryki w różnych kolorach. Dzięki temu nasza dieta będzie urozmaicona, kolorowa, bardziej atrakcyjna wizualnie, smakowo oraz zasobniejsza w różne składniki odżywcze.