8 źródeł cukru w diecie, o których nie zdajesz sobie sprawy

Wydaje Ci się, że zdrowo się odżywiasz, unikasz cukru, ponieważ nie jesz słodyczy, ciast, nie dodajesz cukru do herbaty czy kawy. A co, jeśli powiemy Ci, że jest wiele produktów, które zawierają cukier, a Ty dotąd ignorujesz je?

Najbardziej ryzykowne są produkty, które kupujemy, jako zapakowane. Nie wiadomo do końca, co w nich siedzi, a bardzo często dla wzbogacenia smaku producenci dodają tam dużo cukru, syropu kukurydzianego, dekstranu czy dekstrozy. Niezależnie od nazwy, oznaczają one mniej więcej to samo - jest to po prostu cukier. Jaki z tego wniosek? Warto czytać etykiety w sklepie.

Oto niektóre źródła cukrów ukrytych, o których możesz nie wiedzieć:

Sosy sałatkowe

Być może na opakowaniu jest informacja, że kupujesz niskotłuszczowy sos do sałatki i wydawałoby się, że jest to dość niewinny produkt, ale jeśli spojrzysz na etykietę, to zobaczysz, że zawiera 7 czy więcej gram cukru. Zwykle, gdy producenci zmniejszają ilość tłuszczu w swoich produktach, to aby zwiększyć smakowitość produktu, dodają cukier. Masz dwie opcje – poszukać sosu, który będzie miał w składzie mniej, niż 2 gramy cukru, lub samodzielnie przyrządzić sos, na którego skład będziesz miał wpływ (np. na bazie oliwy i octu balsamicznego).

Zupa lub warzywa w puszce

Takie gotowe produkty choć wydają się niewinne, także mogą zawierać dużo cukru. Nawet kilka łyżeczek. Dodatek cukru, według producentów, dodaje produktom trwałości. Zanim coś kupisz, uważnie przeczytaj etykietę.

Sok owocowy

Owoce są zdrowe, więc w czym problem? Oczywiście, że owoce to źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, ale najlepiej spożywać je w całości, gdzie dodatkowo otrzymujesz błonnik. Soki kupowane w kartonikach w większości przypadków zawierają dodatkowy cukier, który wcale nie jest nam potrzebny do szczęścia. Jeśli lubisz soki, to warto przemyśleć inwestycję w sokowirówkę. Tych ostatnich także nie spożywaj przesadnie dużo. Naturalny cukier - fruktoza, zawiera tyle samo kalorii co zwykły cukier.

Przyprawy i ketchup

Przyprawy to kolejne źródło ukrytego tłuszczu. Sam ketchup może zawierać około 8 gram cukru w 2 łyżkach, a dobrze wiemy, że na takich dwóch łyżkach zwykle się nie kończy. Warto zwrócić też uwagę na skład większości mieszanek.

Jogurt smakowy

To akurat chyba już nikogo nie zaskakuje. Jogurt smakowe wzbogacone są cukrem dla poprawy smaku, przede wszystkim słodkości. Znacznie lepiej kupić jogurt naturalny i dodać do niego owoce, orzechy czy inne dodatki. Z pewnością wyjdzie nam to na dobre.

Płatki śniadaniowe

O ile sięgniemy po zwykłe płatki owsiane, to raczej nie musimy się martwić, ale decydując się na sklepowe musli, mieszankę różnych płatków, bakalii, kandyzowanych czy suszonych owoców, musimy się liczyć z tym, że kupujemy także sporą porcję cukru. Po raz kolejny sugerujemy czytanie etykiety lub konstruowanie własnych śniadaniowych mieszanek.

Pieczywo

Nieważne, czy kupujesz bułki czy chleb, musisz wiedzieć, że producenci często dodają cukier do swoich wyrobów. Wszystko po to, by uzyskać lepszy smak i żeby pieczywo lepiej wyrosło. Kupując chleb wybieraj ten o wysokiej ilości błonnika.

Podsumowanie

Samo unikanie słodzenia  to nie wszystko. Niestety wiele produktów zawiera ten składnik i jedyny sposób, by mieć nad tym kontrolę, to czytanie etykiet i świadome dokonywanie wyborów.