Czy słodycze mogą powodować  bezsenność?

Szacuje się, że około 30% dorosłych osób doświadcza bezsenności. Kolejne badania sugeruje, że problem bezsenności może być częściowo spowodowany niewłaściwą dietą.

Cukry dodane zwiększają ryzyko bezsenności

Wspomniane wyżej badanie wykazało, że kobiety po menopauzie, które stosowały dietę bogatą w rafinowane węglowodany - szczególnie cukry dodane - częściej cierpiały na bezsenność. Kobiety, których dieta zawierała więcej warzyw, błonnika i owoców (nie soków), rzadziej miały problemy z bezsennością.

Bezsenność często leczy się poznawczą terapią behawioralną lub lekami, które mogą być kosztowne, jak również mogą wywoływać skutki uboczne.

Identyfikując czynniki prowadzące do bezsenności, możemy znaleźć proste i tanie sposoby ich zwalczania o dużo mniejszej liczbie potencjalnych skutków ubocznych.

Poprzednie badania analizowały możliwy związek między rafinowanymi węglowodanami a bezsennością, ale ich wyniki nie były spójne. Nie wiadomo było również, czy to dieta bogata w rafinowane węglowodany wywołała bezsenność czy też bezsenność była przyczyną tego, że ludzie zjadali w ciągu dnia więcej słodyczy.

W nowym badaniu zgromadzono dane od ponad 50 000 badanych, którzy uzupełniali dzienniki żywieniowe. Naukowcy sprawdzali, czy u kobiet, które zjadały więcej produktów z wyższym indeksem glikemicznym, prawdopodobieństwo wystąpienia bezsenności było większe. Musimy bowiem pamiętać, że nie wszystkie węglowodany nie są równe i nie wszystkie działają na nasz organizm jednakowo.

Różne rodzaje i ilości węglowodanów zwiększają poziom cukru we krwi w różnym stopniu. Wysoko rafinowane węglowodany, takie jak: dodane cukry, biały chleb, biały ryż i słodkie napoje gazowane, mają wysoki indeks glikemiczny i powodują szybszy wzrost poziomu cukru we krwi.

Gdy poziom cukru we krwi szybko wzrasta, organizm reaguje uwalniając insulinę, co z kolei powoduje spadek cukru we krwi i może prowadzić do uwalniania hormonów, takich jak adrenalina i kortyzol, które mogą zakłócać nasz sen.

Naukowcy postawili hipotezę, że nagłe wzrosty i spadki poziomu cukru we krwi, które mają miejsce po spożyciu rafinowanych węglowodanów, mogą wywoływać bezsenność.

Im więcej zjadamy dodanych cukrów i przetworzonych węglowodanów, tym większe ryzyko rozwoju bezsenności. Naukowcy odkryli również, że kobiety, które spożywały więcej warzyw i owoców (ale nie soków), rzadziej cierpiały na bezsenność. Całe owoce zawierają cukier, ale zawarty w nich błonnik spowalnia tempo wchłaniania i zapobiega skokom cukru we krwi.

Podsumowując 

W oparciu o wyniki badań klinicznych, można wyciągnąć wnioski, że interwencja dietetyczna skoncentrowana na zwiększeniu spożycia nieprzetworzonej żywności, ograniczenie cukrów prostych na rzecz złożonych węglowodanów i prawidłowe zbilansowanie posiłków, mogłyby zostać wykorzystane do zapobiegania i leczenia bezsenności.

Źródła: https://www.cuimc.columbia.edu/news/refined-carbs-may-trigger-insomnia-finds-study