Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia

Ile witaminy C traci sok po otwarciu?

Ile witaminy C traci sok po otwarciu?
Naukowcy sprawdzali ile witaminy C traci zamrożony, świeżo wyciśnięty, niepasteryzowany sok oraz jak kształtują się straty zaraz po otwarciu gotowego produktu.

Co się dzieje z witaminą C po otwarciu soku?

Soki pomarańczowe i grejpfrutowe są dość stabilne po otwarciu opakowania. Straty witaminy C w sokach pomarańczowych i grejpfrutowych przechowywanych w temperaturze pokojowej przez 48 h wahały się od około 6 do 12%, natomiast w warunkach chłodniczych  wynosiły  dla  soków  pomarańczowych  około 2%, a  dla soków grejpfrutowych 4%.

Zupełnie inaczej zachowuje się sok z ciemnych winogron po otwarciu opakowania. Taki sok przechowywany w temperaturze pokojowej  po 24 h traci 82% witaminy C, a po 48 h 88%! Niewiele lepiej jest w warunkach chłodniczych (5º C): po 24 h strata 62%, po 48 h – strata 78%.

Jakie straty powoduje czas i co daje  pasteryzacja?

Po 24 miesiącach zawartość witaminy C spadła z początkowej wartości 40,6 mg w 100 ml do 32,8 mg w 100 ml, czyli strata wynosiła 19.2%.

Ustalono, iż sok tracił około 0.34 mg witaminy C w każdych 100 ml w ciągu miesiąca. Taki produkt nie może być przechowywany dłużej niż 22 miesiące w -23°C aby spełnić wymagania na etykiecie. 

Cytowane badanie dotyczy przechowywania oryginalnie zamkniętego produktu. Zupełnie inaczej zachowują się produkty otwarte.

W kolejnym badaniu wzięto pod lupę kinetykę rozkładu kwasu askorbinowego w koncentratach soków cytrusowych (pomarańczy, cytryny, grejpfruta, mandarynki) podczas ośmiotygodniowego przechowywania w 28, 37 i 45°C. Utrata kwasu askorbinowego w każdej temperaturze była zgodna z ustalonym modelem. Cytowane badanie dotyczy przechowywania oryginalnie zamkniętego produktu.

Po przechowywaniu przez 8 tygodni:

  • w temperaturze 28°C zachowało się od 54,5 do 83,7% witaminy C
  • w temperaturze 37°C zachowało się od 23,6 do 27% witaminy C
  • w temperaturze 45°C zachowało się od 15,1 do 20% witaminy C

W kolejnym z badań wykazano, iż wysokociśnieniowa pasteryzacja w 35°C przez 5 minut wydłuża okres przydatności soku do spożycia w porównaniu z sokiem pasteryzowanym konwencjonalnie (80°C przez 30 sekund).

Szybkość degradacji witaminy C była dużo niższa po pasteryzacji wysokociśnieniowej. Wydłużenie okresu trwałości soku pasteryzowanego pod wysokim ciśnieniem, przechowywanego w butelkach w porównaniu do soku pasteryzowanego termicznie wahało się od 11% (przechowywanie w 15°C) do 65% (przechowywanie w 0°C).

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę