Ze spożyciem nabiału wiąże się wiele kontrowersji. Wystarczy wpisać w oknie przeglądarki hasło „mleko”, by pojawiała się niezliczona ilość odnośników do wywiadów, artykułów czy dyskusji, w których ścierają się skrajne opinie dotyczące zdrowotnych następstw spożywania tego pokarmu. W związku z tym warto zadać sobie w końcu pytanie dotyczące tego, kto tak naprawdę ma rację? Czy mleko i jego przetwory to w istocie rzeczy pokarmy idealne, czy też może – jak twierdzą niektórzy – trucizna?
Hurraoptymizm vs anty-mleczna panika
Kiedy czytam, że mleko (dostępne w sklepach) jest jednym z najdoskonalszych pokarmów jakie stworzyła natura, to ogarnia mnie zdziwienie. Być może faktycznie mleko krowie jest pokarmem doskonałym, ale jego walory w pełni docenić mogą jedynie cielęta. Pokarm ten ma bowiem z natury zapewniać idealne warunki odżywcze do prawidłowego wzrostu cielaków, a nie ludzi. Czy oznacza to jednak, że dla człowieka mleko jest trucizną i nasz organizm nie może w praktyce skorzystać z pewnych zalet mleka i jego przetworów? Otóż nie! Produkty mleczne mogą stanowić cenny element naszej diety, choć powiedzmy sobie szczerze: nie wszystkie i nie w każdym przypadku. Ważne jest żeby dokonywać starannych wyborów.
Nabiał niejedno ma imię
Na wstępie warto zdać sobie sprawę, że produkty mleczne dostępne na naszym rynku różnią się pomiędzy sobą nie tylko walorami smakowymi, zastosowaniem kulinarnym i sposobem otrzymywania, ale przede wszystkim wartością odżywczą i zdrowotną. Zupełnie inne skutki dla organizmu nieść będzie za sobą spożywanie przesłodzonych jogurtów owocowych, inną kefiru, a jeszcze inną krótko dojrzewających serów podpuszczkowych. Tak więc kwestia zdrowotnych czy sylwetkowych aspektów związanych ze spożyciem nabiału powinna być rozpatrywana na jednostkowych przykładach. Istnieje bowiem wiele produktów mlecznych których zdecydowanie warto unikać, są jednak też takie, których włączenie do diety niesie za sobą wiele korzyści.
Produkty mleczne, które warto włączyć do menu
Listę przetworów mlecznych, które zdecydowanie warto włączyć do codziennego menu otwierają produkty fermentowane, pozbawione dodatku cukrów rafinowanych takie jak kefir i jogurt naturalny (a w przypadku diet niskowęglowodanowych rozważyć warto włączenie ukwaszonej śmietany). Walory fermentowanych przetworów mlecznych wynikają m.in. z obecności żywych kultur bakterii kwasu mlekowego, które nie tylko rozkładają problematyczna laktozę, ale także syntetyzują bioaktywne związki mogące pozytywnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Jogurty i kefiry są także dobrym źródłem wapnia i witamin z grupy B, a zawarte w nich białko charakteryzuje się bardzo wysoką wartością odżywczą (około 20% serwatki i około 80% kazeiny).
Dość interesującą opcją są także podpuszczkowe sery miękkie (jak choćby mozzarella). Są one nie tylko dobrym źródłem białka (kazeiny), ale także, w przeciwieństwie do tak popularnych wśród osób aktywnych serów twarogowych dostarczają potężnej dawki wapnia, przy relatywnie niskiej (w stosunku do wapnia) zawartości fosforu. Wapń jest pierwiastkiem, który nie tylko – jak głoszą obiegowe hasła – wzmacnia kości, ale również może wspomagać odchudzanie oraz zmniejszając przyrost tkanki tłuszczowej podczas stosowania diet z nadwyżką energetyczną.
Kolejnym produktem pochodzenia mlecznego, dla którego powinno znaleźć się miejsce w zdrowej diecie osób aktywnych fizycznie jest masło. Przez wiele lat odsądzane od czci i wiary ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych drobnymi krokami wraca do łask. Masło (zwłaszcza pozyskiwane z mleka od krów z chowu pastwiskowego), stanowi znakomite źródło witaminy A (dostarczając także pewnych ilości witamin: D, E, kompleksu witaminy K), sprzężonych dienów kwasu linolowego (znanych powszechnie jako CLA) oraz krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Masło w formie klarowanej znakomicie także nadaje się do obróbki termicznej takiej jak smażenie.
Podsumowanie
Niektórzy obawiają się produktów mlecznych ze względu na zawartą w nich laktozę lub związki estrogenowe, inni spożywają duże ilości twarogu uznając, go za jedno z lepszych i przy okazji tańszych źródeł białka. Istnieją też skrajne teorie głoszące, że mleko i jego przetwory są wręcz trucizną. Tak naprawdę kwestię spożycia nabiału rozpatrywać należy indywidualnie, nie wszystkie osoby dobrze go tolerują i co szczególnie istotne - nie wszystkie przetwory mleczne są wartościowym składnikiem diety.Produkty fermentowane jednak, takie jak kefir i jogurt naturalny, a także podpuszczkowe sery miękkie i masło stanowić mogą wartościowy element diety osób aktywnych.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.