BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Airfryer w zdrowej diecie. Czy warto kupić frytkownicę beztłuszczową?

Airfryer w zdrowej diecie. Czy warto kupić frytkownicę beztłuszczową?
Frytkownice beztłuszczowe to stosunkowo nowy kuchenny pomocnik. Producenci zachęcają do kupna, twierdząc, że stanowi on zdrową alternatywę do przyrządzania smażonych potraw bez użycia oleju. Jakie są plusy i minusy związane z pichceniem za pomocą tej frytkownicy?

Jak działa urządzenie AirFryer?

Wielofunkcyjne urządzenie AirFryer działa na zasadzie cyrkulacji gorącego powietrza wokół produktu spożywczego tak, aby nadać mu taką samą chrupkość, jak w tradycyjnych smażonych potrawach. Działanie jest podobne do termoobiegu w piekarniku. We frytownicy beztłuszczowej można smażyć, grillować i piec ulubione dania bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Zamiast smażyć frytki czy stripsy z kurczaka w głębokim tłuszczu wystarczy, że użyjesz zaledwie łyżeczkę oleju, aby osiągnąć podobny smak, ale ze znacznie niższym poziomem tłuszczu.

Zalety korzystania z frytownicy

Prawidłowo używane frytownice AirFryer to wiele korzyści dla naszego zdrowia. Przede wszystkim potrawy nie ociekają tłuszczem, co może sprzyjać utracie wagi. Wiadomo, że smażone produkty spożywcze mają związek z wyższym ryzykiem otyłości, a dzięki AirFryer możesz je przygotować z minimalną ilością tłuszczu. Dzieje się tak, ponieważ potrawy smażone w głębokim oleju mają zwykle wysoką zawartość tłuszczu i kalorii.

Ten rodzaj obróbki nie powoduje też powstawania związków, z którymi to mamy do czynienia podczas tradycyjnego smażenia lub grillowania - zatem jest to kolejna korzyść prozdrowotna.

Na rynku dostępne są różne rozmiary oraz modele urządzeń, które możesz dostosować do swoich potrzeb. Co najważniejsze, jest bardzo proste w obsłudze i tak jak w piekarniku, wystarczy nastawić czas i temperaturę. Ma też kilka programów dostosowanych pod konkretną potrawę. 

Jakie potrawy mogę przygotować?

W urządzeniu możesz przygotować wiele różnych potraw takich jak ryby i owoce morza, mięso, warzywa w tym warzywa mrożone, pieczywo, słodkości oraz oczywiście frytki. Z powodzeniem zastąpi Ci grilla, piekarnik, frytkownicę i patelnię. Pyszny, zdrowy obiad będzie gotowy stosunkowo szybko. Jeśli brakuje Ci pomysłów na posiłki, pomocna może okazać się aplikacja dostępna na smartfona, która stanowi sporą bazę przepisów i inspiracji.

AirFryer a inne metody gotowania

Producenci zaprojektowali urządzenie typu AirFryer tak, aby stworzyć alternatywę dla potraw smażonych w tłuszczu. Potrawy smażone w głębokim tłuszczu zwykle zawierają go o wiele więcej niż potrawy gotowane czy pieczone. Kurczak upieczony we frytownicy, nadal przegrywa z gotowaniem, jeśli chodzi o walory zdrowotne, jednak jest to lepszy wybór niż smażenie czy grillowanie.

Jak już sygnalizowaliśmy wyżej, smażenie żywności w oleju może powodować powstawanie niebezpiecznych związków, takich jak akryloamid, który może powodować raka. Związek ten tworzy się w niektórych produktach spożywczych podczas metod obróbki w wysokiej temperaturze. Frytownice AirFryer zmniejszają ryzyko powstawania tego toksycznego związku.

Minusy korzystania z frytkownicy

Chociaż urządzenie AirFryer ma niewątpliwie wiele zalet, to należy pamiętać, że posiadanie go nie zagwarantuje Ci tego, że będziesz się zdrowo odżywiać. Być może dla niektórych, to oczywiste, ale marketing robi swoje. Na nic zda się zakup tego nowoczesnego urządzenia, jeśli codziennie będziesz przygotowywać w nim stripsy z kurczaka i frytki.

Zdrowa dieta to przede wszystkim solidna codzienna porcja warzyw, soczyste owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze i chude białko. Obróbka termiczna przy użyciu AirFryer zmniejsza prawdopodobieństwo tworzenia akryloamidu, ale nadal mogą powstawać inne potencjalnie szkodliwe związki. Przygotowanie posiłków z użyciem wysokiej temperatury stwarza ryzyko powstania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) i heterocyklicznych amin (HCA), które według badań mogą powodować raka. Jest to stosunkowo nowe urządzenie na rynku, więc nadal trwają badania pod kątem korzyści i zagrożeń płynących z jego używania. Wiele osób narzeka też na to, że jest ono dla nich głośne.

Dzięki urządzeniu typu AirFryer jesteśmy w stanie przygotować potrawy zdrowsze od potraw smażonych w głębokim tłuszczu. Należy jednak pamiętać, że w procesie obróbki termicznej, niekiedy nadal wykorzystywany jest tłuszcz, choć w bardzo małych ilościach. Nie należy zapominać o innych metodach przygotowania posiłków optymalnych dla naszego zdrowia.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.