Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Co jada się na Wielkanoc w innych krajach?

Co jada się na Wielkanoc w innych krajach?
Wielkanoc na polskich stołach to przede wszystkim jajka, mazurki, wielkanocna babka, pascha, żurek, biała kiełbasa, pasztety i chrzan. Co jadają nasi sąsiedzi? Jakie potrawy pojawiają się na stołach pozostałych Europejczyków w czasie Wielkanocy?

Wielkanocne potrawy w Niemczech

W Niemczech ważną postacią w czasie Wielkanocy jest zajączek. Dzieci wierzą, że to on przynosi im prezenty. Popularne są kosze słodkości, a wśród nich czekoladowe zajączki.

Według niektórych przekazów, to właśnie w Niemczech w XVIII wieku pierwszy raz pojawił się zajączek wielkanocny będący obecnie symbolem świąt wielkanocnych w całej Europie.

W czasie świątecznego śniadania na niemieckich stołach królują jajka, wędliny, pasztety, a także tradycyjna niemiecka kiełbasa. Wśród słodkości pojawiają się m.in. serniki, a także babki drożdżowe i owocowe strudle.

Wielkanocną potrawą jest również biały ser, któremu nadaje się kształt jajek.

W okresie wielkanocnym w niemieckich domach pojawiają się także zupy, w tym dyniowa i kminkowa oraz mięsa: boczek, pieczona szynka. Potrawą wielkanocną jest również zrobiony z surowego mięsa wieprzowego, papryki, cebuli i natki pietruszki hackepeter, który wygląda jak tatar.

Wielkanocne potrawy w Hiszpanii

Podobnie jak Polacy, Hiszpanie przywiązują ogromną wagę do tradycji związanych z wielkanocnymi potrawami.

Wielkanocne zwyczaje i potrawy są jednak w Hiszpanii zupełnie inne niż w Polsce.

Na Wielkanocnym stole w Hiszpanii znajdziemy szpinak z ciecierzycą, dorsza z pomidorami, torrijas, czyli hiszpańskie danie słodkie, przyrządzane ze smażonego chleba. Danie z dużą ilością cukru i tłuszczu.

Tradycją jest również „Mona de pascha” – Wielkanocna małpa – ciasto drożdżowe z jajkiem w środku. Tradycyjnie ciasto takie zawierało ugotowane jajko. Teraz zastępuje się je jajkiem z czekolady.

Wielkanocne potrawy w Wielkiej Brytanii

Ważnym elementem świątecznego śniadania są gotowane jajka. Symbolizują one nadejście nowego życia.

Na Wielkanocny obiad podaje się pieczoną jagnięcinę. Danie to wywodzi się z kultury żydowskiej.

Na deser Anglicy tradycyjnie jadają pudding. Wielkanocny pudding ma formę tarty z custardem, czyli słodkim sosem. Przypomina on znany nam budyń posypany rodzynkami.

Jako słodki podwieczorek serwuje się również ciasto z owocami w polewie marcepanowej – tak zwany Simnel cake. Na brzegach ciasta umieszcza się dwanaście marcepanowych kulek, które symbolizują dwunastu apostołów Chrystusa.

Wielkanocne potrawy w Rosji

W Rosji, podobnie jak u nas, zachował się zwyczaj przygotowywania Wielkanocnej święconki. Kosz Wielkanocny musi być pełen takich produktów jak biały ser, masło, chrzan, sól, jajka, kiełbasa, drożdżowa babka paschalna z migdałami, kandyzowanymi owocami, orzechami i rumem – nazywana kuliczem.

Poza wspomnianym kuliczem, w Rosji w czasie świąt Wielkanocnych nie może zabraknąć paschy – tradycyjnego deseru przygotowanego z białego sera, wanilii i mnóstwa bakalii.

Ponadto podaje się dania mięsne – na przykład pieczonego prosiaka, a także wędliny, pierogi, kulebiak z kapustą oraz napój z dodatkiem świeżego soku z żurawin, tak zwany mors.

Wielkanocne potrawy we Francji

Francuzi kochają słodycze, dlatego świąteczne stoły uginają się pod ciężarem czekolady i innych słodkich przysmaków.

Podobno Francuzi w czasie świąt Wielkanocnych zjadają ponad 14 ton czekolady. W sklepach w tym czasie znajduje się mnóstwo czekoladowych jajeczek, zajączków, dzwoneczków i baranków.

Tradycją jest chowanie czekoladowych smakołyków w zakamarkach domów i ogrodów, a następnie poszukiwania słodkich skarbów.

Tradycyjną potrawą Wielkanocną we Francji jest marynowany udziec jagnięcy.

Wielkanocne potrawy w Szwecji

W Szwecji na Wielkanocnym stole królują przygotowane na różne sposoby jajka. Wśród innych typowo szwedzkich potraw znajdziemy jagnięcinę oraz Janssons frestelse.

Janssons frestelse to zapiekanka z ziemniaków, cebuli, szprotek, z dodatkiem śmietany i białego pieprzu.

W Szwecji znajdziemy również dużo potraw rybnych, głównie z łososia i śledzia.

Popularnym deserem jest tort marcepanowy.

Podsumowanie

Co kraj to obyczaj. Każdy kraj ma swoje własne tradycje i tradycyjne Wielkanocne potrawy. To, co łączy właściwie wszystkie kraje – to jajka. Są one bowiem symbolem nowego życia, nowego początku. Nieodłącznie wiążą się ze Świętami Wielkanocnymi.