Teoretycznie, jeśli do tej pory odżywialiśmy się zdrowo, a nasza dieta nie była deficytowa w żaden ważny składnik pokarmowy, to nie ma powodu by ją istotnie zmieniać tylko ze względu na infekcję, no chyba że istnieją ku temu wyraźne wskazania. Wiadomo, że w przypadku przypadłości zwanych obiegowo „grypami jelitowymi” opychanie się razowcem, zajadanie brokułami czy twarogiem może co najwyżej pogłębić problem. Również w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, gdy pojawia się zapalenie krtani czy gardła należy zachować pewien rozsądek i nie spożywać pokarmów drażniących, zwłaszcza ostrych przypraw czy też gorących czy zbyt zimnych napojów.
Warto wiedzieć, ze niektóre składniki zawarte w żywności mogą okazać się przydatne w walce z infekcją, zwłaszcza jeśli towarzyszą jej objawy takie jak kaszel, katar, ból gardła, stan podgorączkowy. Flawonoidy i witamina C zwarte w owocach cytrusowych, polifenole pochodzące z zielonej herbaty, organiczne związki siarki obecne w warzywach , czy też witamina D pochodząca z ryb morskich mogą wspomóc naturalne siły odpornościowe organizmu i przyspieszyć ustąpienie choroby. Podobnie zadziałać mogą ziołowe przyprawy, zwłaszcza imbir, kurkuma, cynamon o udowodnionym działaniu przeciwdrobnoustrojowym, bazylia czy oregano. Warto także wiedzieć, że związki zawarte w nasionach kakao działają przeciwkaszlowo .
Z pewnością osoby intensywnie się odchudzające powinny zaniechać stosowanych praktyk żywieniowych (i treningowych skądinąd także) w trakcie infekcji, bo może to doprowadzić do dodatkowego osłabienia organizmu. Z resztą choroby górnych dróg oddechowych takie jak grypa, angina czy nawet zwykłe przeziębienie zazwyczaj skutkują obniżeniem apetytu, więc wprowadzenie dodatkowych restrykcji nie jest pożądane. Zwłaszcza stosowanie wyniszczających diet głodowych i sezonowych wymysłów z kolorowej prasy może okazać się wręcz niebezpieczne i negatywnie wpływać na odporność immunologiczną, a co za tym idzie potencjalnie zwiększać ryzyko powikłań.
W czasie choroby warto dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, zwłaszcza jeśli infekcji towarzyszy stan podgorączkowy lub gorączka. Najlepiej neutralne płyny, o temperaturze pokojowej lub trochę cieplejsze, bez dodatku cukru. Herbata czarna, wspomniana herbata zielona, także czerwona i herbaty ziołowe, woda mineralna, kakao, a także mleko i jogurty naturalne – to rozwiązania optymalne. Płyny można lekko posłodzić miodem.
Podsumowanie
Dieta w czasie choroby powinna być oparta na zasadach zdrowego żywienia, przy czym warto zwrócić uwagę na to by zasobna była w owoce, warzywa i ryby morskie, czyli produkty dostarczające wielu cennych dla zdrowa składników, wpływających również na funkcjonowanie układu immunologicznego. Dodatkowo niezmiernie istotną kwestia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu oraz unikanie pokarmów i płynów działających drażniąco.