Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Co siedzi w jaju?

Co siedzi w jaju?
Jeszcze do niedawna mało kto postrzegał jaja jako element zdrowej diety. Wiele mówiło się o tym, że zawierają sporo tłuszczu i cholesterolu i w związku z tym nie powinno się ich jadać więcej niż dwa tygodniowo. W ostatnich czasach poglądy lekarzy i dietetyków uległy pewnej liberalizacji, głównie za sprawą wyników badań naukowych, które nie tylko w żaden sposób nie wspierają kuriozalnego zalecenia, zgodnie z którym jaja spożywać można tylko okazjonalnie, ale także w ogóle wydają się podważać teorię mówiącą, że regularna konsumpcja jaj wpływa negatywnie na zdrowie.

Chociaż jaja przez długi czas postrzegane były jedynie jako źródło cholesterolu, to tak naprawdę stanowią one wyjątkowo cenne źródło wielu ważnych z punktu widzenia właściwego funkcjonowania organizmu ludzkiego składników pokarmowych. Przede wszystkim zawierają wysokojakościowe białko (ok. 13g / 100g) z wszystkimi niezbędnymi aminokwasami w znakomicie zbilansowanych proporcjach. Białko jest nie tylko źródłem cegiełek niezbędnych do budowy tkanki mięśniowej, ale także wpływa na uczucie sytości poposiłkowej i termogenezę (produkcję ciepła), zwiększając wydatkowanie energii, co powinno zainteresować osoby stosujące diety odchudzające.

Jaja (żółtka jaj) są także znakomitym źródłem tłuszczu i wbrew obiegowym przekonaniom przeważają w nich kwasy tłuszczowe nienasycone (mono- i polienowe). Kupując jaja warto wybierać te od kur z wolnego wybiegu bądź od kur otrzymujących paszę wzbogaconą w tłuszcze omega 3, co korzystnie wpływa na proporcje wielonienasycoinych kwasów tłuszczowych. Jaja są także źródłem cennych fosfolipidów takich jak cholina, która pozytywnie wpływa na układ krążenia i układ nerwowy oraz funkcjonowanie wątroby, a także przydatna może być w czasie kuracji odchudzających.

Jajo kurze dostarcza także wielu witamin i składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługuje obecność witaminy D, której dostarczamy zdecydowanie za mało, a każdy produkt żywnościowy będący jej źródłem jest na wagę złota. Spora dawka witamin z grupy B (głównie kobalaminy i ryboflawiny) może być bardzo istotna zwłaszcza dla osób stroniących od nabiału czy nie jadających mięsa. Jaja są też znakomitym źródłem selenu o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Oprócz wymienionych powyżej związków jaja zawierają także witaminę A, witaminę E, wapń, żelazo, magnez, potas, cynk i miedź.  

Ostatnio coraz głośniej się robi także o innych cennych składnikach jaj, takich jak choćby lizozym - działający antybakteryjnie, który znalazł zastosowanie jako naturalny konserwant i dodawany jest do żywności (np. do wyrobów mleczarskich takich jak sery podpuszczkowe). Jaja są także źródłem związków działających hipotensyjnie (przeciw-nadciśnieniowo). Niedawno opublikowane badania wykazały, że owokinina powstająca z owoalbuminy jajecznej w naszym przewodzie pokarmowym wpływa na ciśnienie tętnicze krwi, hamując działanie enzymu konwertazy angiotensynogenu (ACE).

Wnioski

Jaja stanowią wyjątkowo cenny element zdrowej diety, dostarczając pełnowartościowego białka, tłuszczu – w tym kwasów jedno i wielonienasyconych oraz fosfolipidów, a także witamin, składników mineralnych i innych bioaktywnych składników wywierających korzystny efekt fizjologiczny.  Jaja co prawda są obfitym źródłem cholesterolu, jednak zgodnie z wynikami najnowszych badań naukowych, obecność tego składnika w pokarmie jedynie w niewielkim stopniu wpływa na gospodarkę lipidową organizmu. Jaja praktycznie nie zawierają węglowodanów, nadają się więc też znakomicie jako element diet ketogennych czy innych niskowęglowodanowych modeli żywieniowych.