Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

7 powodów, by zrezygnować z cukru

Przetworzony cukier rafinowany to jeden z najgorszych produktów dostępnych na półkach sklepowych. Wciąż spożywamy go za dużo! Jest dodawany do wielu produktów, warto więc czytać etykiety, ograniczać jego spożycie i nie kupować przetworzonego jedzenia. Silnie uzależnia, nie ma żadnych wartości odżywczych i w dodatku dewastuje nasz organizm. Większość zmian jest nieodwracalnych i często nie zdajemy sobie z nich sprawy.

Silnie uzależnienie

Cukier działa na takie same obszary w mózgu jak mocno uzależniające narkotyki. Uzależnienie od cukru i problemy z jego odstawieniem powodują niepokój, depresję, kłopoty z pamięcią i koncentracją. Odurza podobnie jak alkohol i ciężko jest go odstawić.

Zaburzenia układu pokarmowego

Cukier niszczy nasze jelita i jest pożywką dla grzybów. Powoduje rozrost Candidy, chorobę Crohna, zespół jelita drażliwego czy owrzodzenie jelita grubego. Od jelit wszystko się zaczyna, więc każde zachwianie flory bakteryjnej to ryzyko wystąpienia nowych schorzeń w innych częściach ciała.

Osłabienie odporności

Badania pokazują, że spożycie cukru osłabia układ odpornościowy. Spożycie 100 g cukru blokuje zdolność białych krwinek do pochłaniania i niszczenia szkodliwych mikroorganizmów. Większa ilość cukru to większa dysfunkcja układu odpornościowego. Szczególnie ważne jest unikanie cukru podczas infekcji. Duże spożycie cukru sprawia, że jesteśmy również bardziej podatni na choroby i infekcje.

Zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów

Regularne spożywanie cukru zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych piersi, jajników, prostaty, przewodu pokarmowego, wątroby, płuc i innych. Cukier sprzyja procesom zapalnym. Wysoki udział w diecie produktów zawierających glukozę, fruktozę i sacharozę sprzyjać może zaburzeniom gospodarki insulinowej, otyłości i tym samym nowotworom układu pokarmowego, w szczególności trzustki, jelita grubego i żołądka.

Zaburza gospodarkę hormonalną

Posiłek bogaty w cukry proste doprowadza do gwałtownego wzrostu glukozy we krwi. Skutkiem tego są skoki insulinowe, a następnie spadki hipoglikemiczne. Konsekwencją zachwianej gospodarki hormonalnej są choroby autoimmunologiczne, takie jak insulinooporność, cukrzyca czy zespół policystycznych jajników.

Okrada z witamin i minerałów

Trawienie cukru to skomplikowany proces, do którego potrzeba między innymi wapnia i magnezu pobieranych z zębów i kości. Duże spożycie cukru powoduje też niedobory witamin z grupy B i E oraz chromu i miedzi. Niszczy zdolności organizmu do wchłaniania niezbędnych wartości odżywczych. Zbyt duża ilości cukru w diecie ogranicza korzystne działanie witaminy C. Jej niedobór spowodowany spożyciem cukru może doprowadzić do zahamowania regeneracji tkanek i zmniejszenie funkcji immunologicznych.

Powoduje wiele różnych chorób i dolegliwości

Choroby serca i krążenia, miażdżyca, otyłość, próchnica, endometrioza, astma, padaczka, choroby oczu krótkowzroczność, katarakta, zwyrodnienie plamki żółtej, hemoroidy, żylaki, osteoporozę, stwardnienie rozsiane i wiele innych. Cukier jest zagrożeniem dla praktycznie każdej części naszego organizmu, dewastuje go i doprowadza do totalnego wyniszczenia. 

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.