Silnie uzależnienie
Cukier działa na takie same obszary w mózgu jak mocno uzależniające narkotyki. Uzależnienie od cukru i problemy z jego odstawieniem powodują niepokój, depresję, kłopoty z pamięcią i koncentracją. Odurza podobnie jak alkohol i ciężko jest go odstawić.
Zaburzenia układu pokarmowego
Cukier niszczy nasze jelita i jest pożywką dla grzybów. Powoduje rozrost Candidy, chorobę Crohna, zespół jelita drażliwego czy owrzodzenie jelita grubego. Od jelit wszystko się zaczyna, więc każde zachwianie flory bakteryjnej to ryzyko wystąpienia nowych schorzeń w innych częściach ciała.
Osłabienie odporności
Badania pokazują, że spożycie cukru osłabia układ odpornościowy. Spożycie 100 g cukru blokuje zdolność białych krwinek do pochłaniania i niszczenia szkodliwych mikroorganizmów. Większa ilość cukru to większa dysfunkcja układu odpornościowego. Szczególnie ważne jest unikanie cukru podczas infekcji. Duże spożycie cukru sprawia, że jesteśmy również bardziej podatni na choroby i infekcje.
Zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów
Regularne spożywanie cukru zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych piersi, jajników, prostaty, przewodu pokarmowego, wątroby, płuc i innych. Cukier sprzyja procesom zapalnym. Wysoki udział w diecie produktów zawierających glukozę, fruktozę i sacharozę sprzyjać może zaburzeniom gospodarki insulinowej, otyłości i tym samym nowotworom układu pokarmowego, w szczególności trzustki, jelita grubego i żołądka.
Zaburza gospodarkę hormonalną
Posiłek bogaty w cukry proste doprowadza do gwałtownego wzrostu glukozy we krwi. Skutkiem tego są skoki insulinowe, a następnie spadki hipoglikemiczne. Konsekwencją zachwianej gospodarki hormonalnej są choroby autoimmunologiczne, takie jak insulinooporność, cukrzyca czy zespół policystycznych jajników.
Okrada z witamin i minerałów
Trawienie cukru to skomplikowany proces, do którego potrzeba między innymi wapnia i magnezu pobieranych z zębów i kości. Duże spożycie cukru powoduje też niedobory witamin z grupy B i E oraz chromu i miedzi. Niszczy zdolności organizmu do wchłaniania niezbędnych wartości odżywczych. Zbyt duża ilości cukru w diecie ogranicza korzystne działanie witaminy C. Jej niedobór spowodowany spożyciem cukru może doprowadzić do zahamowania regeneracji tkanek i zmniejszenie funkcji immunologicznych.
Powoduje wiele różnych chorób i dolegliwości
Choroby serca i krążenia, miażdżyca, otyłość, próchnica, endometrioza, astma, padaczka, choroby oczu krótkowzroczność, katarakta, zwyrodnienie plamki żółtej, hemoroidy, żylaki, osteoporozę, stwardnienie rozsiane i wiele innych. Cukier jest zagrożeniem dla praktycznie każdej części naszego organizmu, dewastuje go i doprowadza do totalnego wyniszczenia.