Cynamon to przyprawa znana od wieków. Była doceniana przez starożytnych Egipcjan, a w średniowieczu stosowano ją przy leczeniu takich schorzeń, jak kaszel, zapalenie stawów i ból gardła. Obecnie jest drugą najpopularniejszą przyprawą po czarnym pieprzu w Stanach Zjednoczonych i Europie.
Jako przyprawa, cynamon jest dostępny w postaci proszku lub w "całości", jako kawałki kory. Ludzie mogą również używać olejku cynamonowego i suplementów zawierających cynamon. Bardzo często spotykamy cynamon w preparatach regulujących poziom cukru we krwi i spalaczach tłuszczu.
Korzyści wynikające ze spożywania cynamonu:
ma właściwości przeciwutleniające
pomaga w leczeniu infekcji grzybiczych
wpływa pozytywnie na poziom cukru we krwi
zapobiega chorobie Alzheimera
chroni przed wirusami
wspomaga szybsze gojenie się ran
zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
wspomaga pracę układu pokarmowego.
Cynamon a układ pokarmowy – badanie naukowe
Nowe badanie przeprowadzone przez RMIT's School of Engineering w Australii wykazało, że dodanie cynamonu do diety może delikatnie chłodzić organizm i żołądek, a przyprawa może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia.
Naukowcy eksperymentowali na zwierzętach, aby sprawdzić, cz cynamon utrzymuje integralność ściany żołądka. Kiedy świnie jedzą, wzrasta ilość dwutlenku węgla (CO2) w żołądku. Kiedy do ich pożywienia dodamy cynamonu, wówczas ilość tego gazu się zmniejsza. Następstwem tego jest mniejsze wydzielanie kwasu żołądkowego oraz pepsyny ze ścian żołądka, co z kolei "chłodzi" ten narząd podczas procesów trawienia. Dzięki temu spada produkcja CO2. Proces ten nie tylko chłodzi (nawet o 2 stopnie!), ale poprawia ich ogólny stan zdrowia. Temat wymaga kolejnych badań, ale z pewnością jest to dobry punkt zaczepienia do jeszcze lepszego poznania funkcjonowania i zdrowia ludzkiego żołądka.
Wspomniane badanie jest częścią większego badania w RMIT, które bada zdrowie jelit przy użyciu specjalnie opracowanych kapsułek - czujników gazów.
Badanie dość specyficzne, ale pozwala na jeszcze lepsze poznanie organizmu, procesów fizjologicznych, które poprawiają wiedzę na temat diety czy medycyny.
Podsumowanie
W sumie to nic dziwnego, że cynamon jest tak popularny w ciepłych rejonach świata. Skoro poprawia samopoczucie i jeszcze do tego schładza, to z pewnością warto, aby ta przyprawa gościła w naszych daniach, szczególnie u osób, które żyją w słonecznych miejscach.
Na podstawie powyższego badania oraz tego, co już wiemy na temat cynamonu, można wywnioskować, że przyprawa ta jest dość obiecującym środkiem wspomagającym zdrowie naszego układu pokarmowego.
Co zapamiętać?
Cynamon może skutecznie redukować ilość dwutlenku węgla powstającego podczas procesu trawienia, dzięki czemu schładza żołądek i redukuje uczucie ciężkości.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.