Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czego nie warto jeść na diecie?

Czego nie warto jeść na diecie?
Jadłospis ukierunkowany na redukcję zbędnej tkanki tłuszczowej wymaga dość starannego doboru spożywanych potraw i produktów spożywczych. Powodzenie całego przedsięwzięcia zależy od umiejętnego dostosowania deficytu kalorycznego. jednak dla praktycznej realizacji planu posiadać znaczenie będzie miała nie tylko kaloryczność, ale też jakość wybieranego jedzenia. Poniżej przedstawiam kilka produktów, które sprawiają iż jadłospis jest niemożliwy do zrealizowania, a cały plan zostaje rozłożony na łopatki.

Słodycze

Dla nikogo nie będzie zaskoczeniem, iż tradycyjne słodycze mogą stanowić spory problem dla osób będących w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Raz, że nadmiernie podkręcony deficyt kaloryczny wzmaga ochotę na słodkości, co sprawia, że ochota na nie staje się jeszcze trudniejsza do opanowania, dwa - dzięki nim można w krótkim czasie dostarczyć naprawdę sporą dawkę nadprogramowej energii, a trzy - stanowią niemałe wyzwanie dla samokontroli – mało kto potrafi ograniczyć się do jednej kosteczki czekolady czy jednego cukierka, zazwyczaj kończy się na całym opakowaniu i przynajmniej lekkich mdłościach. Aby uniknąć tego typu problemów, warto rozważnie wyznaczać deficyt kaloryczny, uwzględniać w jadłospisie owoce i smaczne posiłki – wówczas ochota na słodycze będzie mniejsza. Pomocny okazać się może odpowiednio długi i dobrej jakości sen (należyta regeneracja nocna sprawia, że hormony odpowiedzialne za regulację głodu i łaknienia nie „wariują”), a także regularna aktywność fizyczna, która z jednej strony pomaga odreagować stres, a z drugiej wpływa pozytywnie na motywację i chęć racjonalnego jedzenia.

Wędliny

Parówki, szynki, kiełbasy – choć reklamowane bywają jako wytwór składający się niemal wyłącznie z mięsa, to jednak „niemal” czyni sporą różnicę. Spore ilości soli i tłuszczu, konserwanty, wypełniacze, spora smakowitość i niski indeks sytości – to zasadnicze kwestie, które sprawiają, że uwzględnienie wędlin w jadłospisie ukierunkowanym na redukcję tkanki tłuszczowej to nie najlepszy pomysł – w relatywnie niewielkiej objętości dostarczają sporej dawki energii, słabą sycą i posiadają nie najlepszą wartość odżywczą. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie mięso – odpowiednio przyprawione, następnie upieczone, grillowane lub gotowane.

Alkohol

Niewielkie ilości alkoholu spożywane okazjonalnie, np. w postaci lampki czerwonego, wytrawnego wina, może wiązać się nawet z korzyściami zdrowotnymi. Jednakże co weekendowe szaleństwa z kolorowymi drinkami, piwem czy mocniejszymi trunkami niestety niekorzystnie odbijają się na staraniach o lepszą sylwetkę. Nie tylko dlatego, że dostarczają dodatkowych kilokalorii, ale dlatego, iż pod jego wpływem poluzowują się żywieniowe zwyczaje – chętniej sięgamy po słone przekąski i potrawy, których w jadłospisie nie posiadamy. Im częstsze biesiadowanie z alkoholem w roli głównej, tym mniejsze szanse na pozbycie się zbędnego tłuszczowego balastu. Dlatego w tym przypadku zachować należy zdrowy rozsądek i stosowny umiar.

Słodkie napoje

Problem ze słodkimi napojami polega na tym, iż dostarczają sporych ilości energii, którymi nie można się nasycić. A wypić można ich w ciągu dnia sporo. Najczęściej w postaci gotowych napoi i soków owocowych, ale także napoi energetycznych czy tych dedykowanych dla sportowców. Sporo kilokalorii dostarczanych jest z cukru dodawanego do herbaty czy kawy, a także dodatków takich jak syropy owocowe czy miód. W czasie redukowania tkanki tłuszczowej warto zrezygnować z wszelkich słodkich napojów – choć detoks początkowo może być trudny, to poprawa efektywności z całą pewnością dość szybko wynagrodzi poniesione niedogodności.

Podsumowanie

Decydując się na samodzielne komponowanie jadłospisu ukierunkowanego na redukcję tkanki tłuszczowej warto starannie przemyśleć dobór uwzględnianych produktów żywnościowych. Mieć na uwadze warto nie tylko preferencje smakowe i kaloryczność, ale także jakość jedzenia. W każdym razie nie powinno ono wyzwalać w nas chęci nielimitowanego objadania się, bo to źle wróży na efektywność podejmowanych działań.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.