IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czekolada działa przeciwmiażdżycowo

Z punktu widzenia wpływu na nasze zdrowie liczy się nie tylko całkowity poziom cholesterolu, ale także relacja poszczególnych frakcji zajmujących się jego dystrybucją, z których najważniejsze to LDL, czyli lipotroteiny o małej gęstości-zwane złym cholesterolem oraz HDL, lipoproteiny o dużej gęstości zwane dobrym cholesterolem.

Chociaż większość uwagi koncentruje się na sposobach obniżania cholesterolu, to warto wiedzieć, że podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu może mieć nie mniej istotne znaczenie. Co ciekawe korzystny wpływ na ten parametr może mieć… gorzka czekolada! Wszystko to za sprawą zawartych w niej polifenoli, które naturalnie występują w ziarnach kakao.

Naukowcy z Instytutu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu w Kuopio (Finlandia), porównali wpływ spożycia czekolady białej i gorzkiej oraz gorzkiej dodatkowo wzbogaconej w polifenole na profil lipidowy krwi. Badanie trwało 3 tygodnie, brało w nim udział 45-ciu zdrowych, niepalących ochotników. Dzienna porcja czekolady wynosiła 75 g,czyli ¾ przeciętnej „tabliczki” tego smakołyku. Co się okazało?

W grupie czekolady gorzkiej i czekolady gorzkiej wzbogaconej o dodatkową dawkę polifenoli poziom dobrego cholesterolu wzrósł o (odpowiednio): 11,4% i 13,7%, natomiast w grupie czekolady białej spadł o 2,9%. Co ciekawe zmienił się też korzystnie skład lipidowy frakcji cholesterolu złego w taki sposób, że stał się on mniej podatny na utlenianie i to we wszystkich grupach. Autorzy badania we wnioskach końcowych uznali, że polifenole zawarte w czekoladzie gorzkiej korzystnie wpływają na poziom (dobrego cholesterolu) HDL, a tłuszcz kakaowy zmniejsza podatność frakcji LDL (złego cholesterolu) na utlenianie.

Czekolada ma więc właściwości przeciwmiażdżycowe, przy czym gorzka jej odmiana zdecydowanie lepsze. Polecamy produkty zawierające powyżej 70% kakao.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.