Chociaż większość uwagi koncentruje się na sposobach obniżania cholesterolu, to warto wiedzieć, że podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu może mieć nie mniej istotne znaczenie. Co ciekawe korzystny wpływ na ten parametr może mieć… gorzka czekolada! Wszystko to za sprawą zawartych w niej polifenoli, które naturalnie występują w ziarnach kakao.
Naukowcy z Instytutu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu w Kuopio (Finlandia), porównali wpływ spożycia czekolady białej i gorzkiej oraz gorzkiej dodatkowo wzbogaconej w polifenole na profil lipidowy krwi. Badanie trwało 3 tygodnie, brało w nim udział 45-ciu zdrowych, niepalących ochotników. Dzienna porcja czekolady wynosiła 75 g,czyli ¾ przeciętnej „tabliczki” tego smakołyku. Co się okazało?
W grupie czekolady gorzkiej i czekolady gorzkiej wzbogaconej o dodatkową dawkę polifenoli poziom dobrego cholesterolu wzrósł o (odpowiednio): 11,4% i 13,7%, natomiast w grupie czekolady białej spadł o 2,9%. Co ciekawe zmienił się też korzystnie skład lipidowy frakcji cholesterolu złego w taki sposób, że stał się on mniej podatny na utlenianie i to we wszystkich grupach. Autorzy badania we wnioskach końcowych uznali, że polifenole zawarte w czekoladzie gorzkiej korzystnie wpływają na poziom (dobrego cholesterolu) HDL, a tłuszcz kakaowy zmniejsza podatność frakcji LDL (złego cholesterolu) na utlenianie.
Czekolada ma więc właściwości przeciwmiażdżycowe, przy czym gorzka jej odmiana zdecydowanie lepsze. Polecamy produkty zawierające powyżej 70% kakao.