Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Czy kawa rozpuszczalna szkodzi? Badania naukowe

Czy kawa rozpuszczalna szkodzi? Badania naukowe
Zwykła filtrowana kawa, bez cukru wywiera korzystny wpływ na zdrowie o ile nie przesadza się z jej podażą. Niestety, już tego samego nie można powiedzieć o kawie z dużym ładunkiem cukru, ze sztuczną śmietanką lub innymi niepożądanymi składnikami. Naukowcy zbadali związek między spożyciem różnego rodzaju kawy, a zespołem metabolicznym i jego składnikami.

Czym jest zespół metaboliczny? W jego skład wchodzi np. insulinooporność, hiperinsulinemia, upośledzony metabolizm glukozy lub cukrzyca typu 2, hipertriglicerydemia (wzrost LDL, spadek HDL), otyłość androidalna (tłuszcz wisceralny czyli ulokowany w tułowiu, wokół narządów wewnętrznych), nadciśnienie tętnicze, hiperfibrynogenemia, zaburzenia fibrynolizy (wzrost stężenia homocysteiny), choroba wieńcowa.

Naukowcy uwzględnili dane dotyczące 17 953 koreańskich dorosłych w wieku 19-65 lat, korzystając z koreańskiego krajowego badania dotyczącego zdrowia i odżywiania (KNHANES, 2007-2011). Poziom konsumpcji kawy, rodzaje spożywanej kawy i stosowane dodatki zostały ocenione na podstawie kwestionariusza i ostatnich 24-h. Czynniki demograficzne i styl życia oceniano za pomocą kwestionariuszy podawanych samodzielnie. Dane dotyczące biomarkerów metabolicznych uzyskano z badania lekarskiego. Zastosowano wieloczynnikową regresję logistyczną w celu określenia ilorazów szans wystąpienia zespołu metabolicznego i jego składników w zależności od częstotliwości i rodzaju spożycia kawy.

Wyniki

  • 76% badanych osób piło kawę, najwięcej stanowiła kawa rozpuszczalna z dodatkami (cukier i śmietanka),
  • ryzyko składowych zespołu metabolicznego dla osób pijących kawę częściej niż 3x na dobę w porównaniu do picia kawy mniej niż raz w tygodniu znacząco się różniło,
  • osoby często pijące kawę rozpuszczalną z dodatkami były narażone na 37% większe ryzyko otyłości, 33% większe ryzyko otyłości androidalnej, 28% większe ryzyko zaburzeń lipidogramu oraz 37% większe ryzyko zespołu metabolicznego.

Wnioski 

Picie kawy rozpuszczalnej z dodatkami, może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie i przyczyniać się do wystąpienia różnorakich zaburzeń metabolicznych (otyłość i cukrzyca często są skorelowane z występowaniem nowotworów). Uwaga – sama kawa rozpuszczalna, bez dodatków takich jak śmietanka czy cukier – również nie sprzyja zdrowiu. Podobnie jak czekolada i szpinak, kawa rozpuszczalna zawiera dużo szczawianów może powodować kamicę nerkową.

 

Źródła: J. Sieradzki “Zespół metaboliczny — pojęcie, patofizjologia, diagnostyka i leczenie” https://journals.viamedica.pl/clinical_diabetology/article/viewFile/8805/7512 2.Kim HJ1, Cho S2, Jacobs DR Jr3, Park K4. “Instant coffee consumption may be associated with higher risk of metabolic syndrome in Korean adults” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25112922 3.Oliver A. Leach, Gijs I. van Boxel “Choroby wewnętrzne” wydanie 4

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie