Przyjęło się uważać, że dieta odchudzająca powinna być bezwzględnie pozbawiona pieczywa. Chleb przecież dostarcza sporej dawki węglowodanów, a ich wysokie spożycie jak wiadomo nie sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Wielu osobom jednak trudno jest wyobrazić sobie codzienne menu bez choćby jednej czy dwóch kromek razowca. Posiłki serwowane w formie kanapek są nie tylko smaczne, ale także wygodne do spożycia w pracy, szkole czy w podróży. Może warto więc zastanowić się, czy rezygnacja z pieczywa podczas odchudzania faktycznie jest koniecznością?
Węglowodanowe nieporozumienie
Zmniejszenie udziału cukrów w diecie może stanowić skuteczny sposób na przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej. Zarówno badania naukowe, jak i relacje praktyków wskazują, że diety niskowęglowodanowe charakteryzują się wysoką skutecznością w redukcji nadmiernej masy ciała. W praktyce jednak całkowita eliminacja produktów węglowodanowych nie jest konieczna by zanotować zadowalające efekty.
W przypadku zdecydowanej większości osób nie przywiązujących na co dzień uwagi do tego co pojawia się na ich talerzach, znakomite efekty przynosi wykluczenie z diety produktów będących źródłem rafinowanych cukrów czyli przede wszystkim słodyczy, słodzonych cukrem napojów, wyrobów z białej mąki, dżemów i cukru stołowego.
Wprowadzenie do diety produktów zbożowych takich jak brązowy ryż, grube kasze, płatki owsiane i… razowe pieczywo może wręcz przysłużyć się redukcji tłuszczu, a nie ją utrudniać. Tak naprawdę dobry jakościowo chleb otrzymany z mąki z pełnego przemiału, jeśli tylko jest dobrze tolerowany pokarmowo jak najbardziej może pojawić się w odchudzającej diecie. Kwestią, którą należy rozpatrywać indywidualnie jest kwestia ilości. Bez wątpienia bowiem w spożyciu pieczywa należy zachować umiar.
Interesujące badanie
Ponieważ stosunkowo dużo osób w trakcie odchudzania stara się za wszelką cenę zrezygnować ze spożywania pieczywa, grupa hiszpańskich naukowców postanowiła sprawdzić, czy traki zabieg faktycznie przynosi dodatkowe korzyści. W randomizowanym badaniu prospektywnym wzięły udział 122 dorosłe kobiety ze stwierdzoną otyłością lub nadwagą.W ramach eksperymentu uczestnicy zostali podzieleniu na dwie grupy, każda otrzymywała niskokaloryczną dietę, w której węglowodany, białko, tłuszcz dostarczać miały odpowiednio 55%, 21% i 24% energii (1500kcal). Różnica pomiędzy dietami polegała na tym, że w grupie bez chleba głównym źródłem węglowodanów był ryż, ziemniaki, makaron, płatki, warzywa strączkowe, a w grupie kontrolnej – pieczywo.
Badanie trwało 16 tygodni. Okazało się, że obie diety były równie skuteczne jeśli chodzi o redukcję masy ciała, a nawet grupa, w której większość dziennej podaży węglowodanów pochodziła z chleba zanotowała nieznacznie lepsze wyniki. Trochę mniej kolorowo wyglądają zmiany dotyczące poprawy parametrów takich jak profil lipidowy. Pomimo zmniejszenia poziomu cholesterolu całkowitego w obu grupach, jego stosunek do poziomu HDL (dobry cholesterol) wcale się nie poprawił, a poziom triglicerydów wręcz uległ zwiększeniu (co związane prawdopodobnie jest z wysokim udziałem węglowodanów), przy czym wyższy wzrost zanotowano w grupie osób nie spożywających pieczywa.
Wnioski
Porcja kanapek z chleba razowego z masłem, grillowanym mięsem, warzywami i ziołowymi przyprawami to znakomity pomysł na posiłek spożywany w pracy, w szkole czy w podróży również w przypadku osób odchudzających się. Oczywiście w niektórych przypadkach z pieczywa warto zrezygnować, dotyczy to przede wszystkim osób wrażliwych na gluten, a także jednostek szlifujących formę - chcących się pozbyć ostatnich resztek podskórnego tłuszczu, celujących w jednocyfrowy poziom tkanki tłuszczowej. Również stosowanie restrykcyjnych diet niskowęglowodanowych z konieczności zakłada eliminację pieczywa, a także makaronów, płatków owsianych czy kasz. W zdecydowanej większości przypadków osób borykających się z nadmiarem tkanki tłuszczowej sam fakt obecności pieczywa w diecie nie jest problemem.
Źródła:
Loria-Kohen V., Gómez-Candela, C. Fernández-Fernández C., Pérez-Torres A., García-Puig J., M. Bermejo L., ,,Evaluation of the usefulness of a low-calorie diet with or without bread in the treatment of overweight/obesity”, Clinical Nutrition, volume 31, August 2012, 455–461.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.