Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Czym zastąpić jajka?

Czym zastąpić jajka?
Substancje odżywcze zawarte w jajku mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i na nasze zdrowie. Pełnowartościowe białko, niezbędne aminokwasy oraz wiele składników mineralnych. Samo zdrowie. W dodatku jaja są bardzo smaczne i pozwalają na kreatywność oraz różnorodność w wykorzystaniu. Omlet, jajecznica, jajko w koszulce, na miękko, w sałatce oraz jako składnik wielu dań i wypieków. Wygląda na to, że jajka są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Jak w takim razie żyć bez nich?

Kto nie je jajek?

Coraz częściej można spotkać osoby, które nie jedzą na co dzień jajek oraz produktów zawierających je w składzie. Z jednej strony są to osoby, które podejmują świadomą decyzję z powodów ideologicznych, a z drugiej strony mamy do czynienia z osobami, którzy po prostu jajek jeść nie mogą z powodów zdrowotnych. Coraz powszechniejsze stają się różnego rodzaju alergie i nietolerancje. Jajko jest bardzo silnym alergenem i może powodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości zdrowotnych (problemy z układem pokarmowym, zmiany skórne, nieżyt nosa, duszności czy astma). W białku jaja znajduje się około kilkadziesiąt alergenów, które mogą uczulać.

Funkcje jajka

Pomijając kwestie zdrowotne i smakowe, jajko pełni odpowiednie funkcje podczas przygotowywania potraw. Szukając dobrego zamiennika, musimy przede wszystkim odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie zadanie powinien pełnić w naszym daniu. W wypiekach jajka dodają puszystości,  wiążą i scalają suche składniki. Nadają również wilgotności oraz walorów smakowych.

Najpopularniejsze zamienniki odpowiadające jednemu jajku:

  • 1 dojrzały banan
  • 1/4 szklanki musu jabłkowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody
  • 1/4 szklanki puree z dyni
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki jogurtu sojowego
  • 1 łyżka agar agar rozpuszczonego w 1 łyżce gorącej wody
  • 1 łyżka mąki owsianej, kukurydzianej, sojowej lub z amarantusa,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej z 1 łyżką octu
  • 1/4 szklanki zmielonego tofu – można z niego przygotować tofucznicę, czyli wegańską jajecznicę lub użyć jako składnik do sałatki warzywnej z jajkiem.

Zamienniki takie jak banan, mąka ziemniaczana, siemię lniane, jogurt sojowy czy puree z dyni idealnie nadadzą się do wypieków. Ilość użytego substytutu może się różnić m.in. ze względu na rodzaj pozostałych składników. Warto poeksperymentować...