Na czym polega dieta 7 dni?
Kuracja odchudzająca reklamowana jest jako szybka i skuteczna metoda na pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej na przełomie krótkiego czasu. Mając ważne wyjście, na którym chcielibyśmy być w jak najlepszej formie, wydaje się to idealnym rozwiązaniem sytuacji. Tylko, czy aby na pewno? Dietę stosujemy dokładnie przez tydzień, tak jak sama nazwa wskazuje. Założenia opierają się głównie na poprawie samopoczucia i oczyszczenia organizmu. W praktyce swoje zastosowanie odnajduje głównie jako forma detoksu. W tym okresie poprzez odpowiedni dobór jakościowy produktów, a także ilościowy ma wpłynąć pozytywnie na utratę masy ciała, ale i poprawy metabolizmu.
Dieta 7 dni - zasady
Dieta siedmiodniowa to plan żywieniowy, który wymaga od nas liczenia spożytych kalorii. Rozpoczynamy kurację odchudzającą dniem postnym, czyli z bardzo ograniczoną ilością podażą energetyczną (ok. 600 kcal). Najlepiej rozpocząć proces, kiedy mamy wolne od pracy, gdyż funkcjonowanie może okazać się wyjątkowo trudne. W kolejnych dniach ilość dostarczonych kalorii wzrasta i mieści się w zakresie 800-1300. To, co jest charakterystyczne dla tej diety to fakt, iż spożywamy niewielką ilość tłuszczu. Ze względu na jej niski bilans energetyczny stosowana może być wyłącznie przez siedem dni i tylko 4-6 razy do roku. W czasie jej trwania konieczne jest nawodnienie organizmu w ilości minimum 1,5l na dobę. Cukier, słodycze i alkohol to produkty, o których możemy zapomnieć na cały tydzień. Posiłki przygotowane mogą być w formie gotowanej, pieczonej bez tłuszczu, grillowanej lub duszonej. Warzywa i owoce spożywamy głównie surowe, produkty zbożowe wybieramy jako pełnoziarniste, a nabiał tylko i wyłącznie w postaci niskotłuszczowej.
Dieta 7 dni - przykładowe posiłki
Stosowanie jadłospisu dopuszczalne jest maksymalnie przez siedem dni i powtórzyć można go wyłącznie 4-6 razy do roku. Skomponowany poniżej jest tylko sugestią, którą nie należy się kierować. Pierwszy dzień diety jest dniem postu, w którym maksymalnie możemy spożyć 600 kcal.
Jadłospis - dzień 1 (600 kcal)
- śniadanie: sok wyciskany z surowych warzyw (250 ml), mały jogurt naturalny
- II śniadanie: herbata ziołowa
- obiad: sok wyciskany z surowych warzyw (250 ml), mały jogurt naturalny
- podwieczorek: herbata ziołowa
- kolacja: sok wyciskany z surowych warzyw (250 ml), mały jogurt naturalny
Jadłospis - dzień 2 (1200 kcal)
- śniadanie: kromka pieczywa pełnoziarnistego, serek wiejski light z pomidorkami koktajlowymi
- II śniadanie: herbata zielona lub czarna
- obiad: sałatka z surowych warzyw i piersi z indyka gotowanej na parze
- podwieczorek: herbata zielona lub czarna
- kolacja: jogurt naturalny (250 ml) z jabłkiem i cynamonem
Jadłospis - dzień 3 (1100 kcal)
- śniadanie: kromka pieczywa pełnoziarnistego, serek wiejski light z pomidorkami koktajlowymi
- II śniadanie: herbata zielona lub czarna
- obiad: gotowane warzywa na parze (150 g) z grillowaną piersią z dorsza
- podwieczorek: herbata zielona lub czarna
- kolacja: jogurt naturalny (250 ml) z gruszką
Jadłospis - dzień 4 (800 kcal)
- śniadanie: ryż brązowy (50 g) z zielonym jabłkiem i cynamonem
- II śniadanie: woda mineralna
- obiad: ryż brązowy (75 g) z duszonymi warzywami
- podwieczorek: woda mineralna
- kolacja: ryż brązowy (50 g) z pomarańczą i odrobiną rodzynek
Jadłospis - dzień 5 (1100 kcal)
- śniadanie: kromka pieczywa pełnoziarnistego, serek wiejski light z pomidorkami koktajlowymi
- II śniadanie: herbata zielona lub czarna
- obiad: jeden duży pieczony ziemniak z chudą szynką i jogurtem naturalnym
- podwieczorek: herbata zielona lub czarna
- kolacja: jogurt naturalny z sałatką z kiwi, jabłka, gruszki i odrobiny orzechów
Jadłospis - dzień 6 (1300 kcal)
- śniadanie: kromka pieczywa pełnoziarnistego, serek wiejski light z pomidorkami koktajlowymi
- II śniadanie: herbata zielona lub czarna
- obiad: sałatka z surowych warzyw z mozzarellą light i odrobiną oliwy z oliwek
- podwieczorek: herbata zielona lub czarna
- kolacja: pieczony banan ze szklanką jogurtu naturalnego
Jadłospis - dzień 7 (1200 kcal)
- śniadanie: kromka pieczywa pełnoziarnistego, serek wiejski light z pomidorkami koktajlowymi
- II śniadanie: herbata zielona lub czarna
- obiad: duszony pstrąg ze szparagami i nasionami słonecznika
- podwieczorek: herbata zielona lub czarna
- kolacja: 2 jajka na miękko, kromka z chudą wędliną i sałatą