Na czym polega dieta hiszpańska?
Dieta hiszpańska jest dość urozmaicona, jeśli chodzi o jadłospis. Bazuje przede wszystkim na mrożonych warzywach, owocach oraz półproduktach, takich jak na przykład: tuńczyk czy fasolka z puszki. Dzięki temu przyrządzanie potraw przebiega sprawnie i zajmuje naprawdę mało czasu. Istnieje duża dowolność w komponowaniu poszczególnych posiłków – ważne jedynie, by trzymać się przyjętych wcześniej założeń. Opisywany model odżywiania, choć dość restrykcyjny, dopuszcza pewne odstępstwa od wymienionych wyżej zasad – w chwilach słabości można pozwolić sobie na słodycze (np. dwie kostki mlecznej czekolady).
Dieta hiszpańska - zasady
Dieta hiszpańska wymaga dużej dyscypliny i samokontroli – należy skrupulatnie liczyć kilokalorie. W ciągu doby nie wolno spożyć więcej niż 1300 kcal, a wartość energetyczna jednego posiłku nie powinna przekroczyć 160 kcal. Trzeba również uważać na proporcje poszczególnych makroskładników (tłuszczów, węglowodanów oraz białek) i jeść regularnie – średnio co 3-4 godziny - by nie doprowadzać do uczucia nadmiernego głodu.
Dieta hiszpańska - przykładowe posiłki
Menu w diecie hiszpańskiej posiada różnorodność posiłków, stąd też jest atrakcyjniejsza niż w przypadku diet wysokobiałkowych. Przygotowany jadłospis jest tylko sugestią, którą nie należy się kierować.
Jadłospis - dzień 1
- śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego Wasa, chuda szynka
- II śniadanie: 2 jabłka
- obiad: sałatka cezar z grillowanym kurczakiem
- podwieczorek: szklanka malin
- kolacja: jajecznica z dwóch jajek z pomidorem
Jadłospis - dzień 2
- śniadanie: płatki owsiane z jogurtem naturalnym, pół jabłka
- II śniadanie: twaróg chudy z rzodkiewką
- obiad: filet z dorsza pieczony w piekarniku z warzywami
- podwieczorek: gorzkie kakao z chudym mlekiem (można dosłodzić małą łyżeczką miodu)
- kolacja: ryż biały zapiekany z jabłkiem i cynamonem
Jadłospis - dzień 3
- śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego Wasa z wędzonym łososiem i szczypiorkiem
- II śniadanie: koktajl z truskawek i jogurtu naturalnego
- obiad: jaja sadzone z ryżem barabolicznym i brokułami
- podwieczorek: pieczony banan (można dodać cynamonu)
- kolacja: omlet z dżemem niskosłodzonym
Jadłospis - dzień 4
- śniadanie: jajka gotowane, pomidor i kromka pieczywa żytniego
- II śniadanie: szklanka kefiru, jabłko
- obiad: paella z krewetkami, ryżem białym i groszkiem
- podwieczorek: mandarynki
- kolacja: sałatka grecka z serem feta
Jadłospis - dzień 5
- śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego z pastą z awokado
- II śniadanie: 2 pieczone banany z cynamonem
- obiad: fit leczo z kawałkami kurczaka
- podwieczorek: szklanka truskawek
- kolacja: sałatka z ryżem białym, tuńczykiem, ogórkiem i papryką czerwoną
Jadłospis - dzień 6
- śniadanie: pasta jajeczna ze szczypiorkiem i kromką żytniego chleba
- II śniadanie: jogurt naturalny, łyżka płatków kukurydzianych, orzechy
- obiad: grillowany łosoś z buraczkami w mundurkach
- podwieczorek: gorzkie kakao z chudym mlekiem (można dosłodzić małą łyżeczką miodu)
- kolacja: ryż biały zapiekany z jabłkiem i cynamonem
Jadłospis - dzień 7
- śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego Wasa, chuda szynka
- II śniadanie: 2 gruszki
- obiad: skrzydełka kurczaka pieczone w kaftanie z ziemniakami i mizerią na jogurcie naturalnym
- podwieczorek: pieczony banan
- kolacja: krewetki duszone z masłem czosnkowym i szparagami