Wiele osób często zastanawia się, czy zimą powinniśmy odżywiać się inaczej. Dla sportowców bywa to okres tzw. “masy”. Jednak czy w mroźne dni nasza dieta powinna wyglądać inaczej?
Na czym polega dieta rogrzewająca?
Na starcie warto zaznaczyć, że sposób odżywiania się w okresie letnim czy zimowym powinien być taki sam. Co należy przez to rozumieć? Otóż zapotrzebowanie energetyczne człowieka nie różni się w danych porach roku. Jednak nie od dziś wiadomo, że niechciane nadprogramowe kilogramy pojawiają się zazwyczaj w porze jesienno-zimowej. Wynika to ze zwiększonego apetytu, ale i nie tylko. Nasz organizm przez utratę ciepła spowodowaną warunkami atmosferycznymi spala szybciej spożyte wcześniej kalorie. Jednak w rozumieniu tego nie oznacza, że mamy jeść więcej. Nic bardziej mylnego. Biorąc pod uwagę fakt, że większość osób ogranicza aktywność fizyczną w porach zimowych, jeszcze bardziej naraża ludzki organizm na przybranie dodatkowej masy ciała.
Dieta rogrzewająca - zasady
Posiłki w okresie jesienno-zimowym należy skomponować z produktów nie tylko pożywnych, ale i rozgrzewających m.in. poprzez doprawienie odpowiednimi przyprawami. Poszczególny posiłek powinien zapewnić sytość na co najmniej 3-4 godziny, aby uniknąć zbędnego podjadania. W okresie zimnych dni ludzki organizm spala więcej energii, dlatego dostarczanie posiłków o regularnych porach pomoże uniknąć odkładania się zbędnego tłuszczu. Dzieje się tak, gdyż naszemu ciału brakuje energii do równomiernego ogrzania, stąd też tak istotne jest rozpoczęcie i zakończenie dnia ciepłym posiłkiem. Ponadto, jednym z istotniejszych elementów w takim okresie jest dostarczenie niezbędnych witamin i minerałów, które mają na celu wzmocnienie naszej odporności. W zimowych wieczorach warto skupić się na dodawaniu do potraw posiekanej natki pietruszki - zapewnia ona dzienne zapotrzebowanie witaminy C. Warto również skusić się na kiszone ogórki i kapustę, będące bogatym złożem probiotycznych bakterii. Przyprawy, o których warto pamiętać to przede wszystkim chilli, cynamon, kardamon, imbir i kurkuma, tym samym tworząc przyjazną, jesienną atmosferę.
Dieta rogrzewająca - przykładowe posiłki
Jadłospis w diecie został ułożony w taki sposób, aby skupić na dostarczeniu odpowiednich wartości odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi w mroźnym okresie. Skomponowane poniżej menu jest wyłącznie przykładem, dlatego też gramatura potraw celowo nie została zawarta.
Jadłospis - dzień 1
śniadanie: płatki owsiane z rodzynkami, jabłkiem i cynamonem
II śniadanie: kanapki z pieczywa żytniego, chudej szynki, pomidora i sałaty
obiad: kasza gryczana z piersią kurczaka i buraczkami
podwieczorek: jogurt naturalny z dżemem niskosłodzonym z czarnej porzeczki
kolacja: omlet z kurczakiem, czerwoną fasolą i papryką
Jadłospis - dzień 2
śniadanie: tost pełnoziarniste z twarogiem chudym i rzodkiewką
II śniadanie: sałatka z serem feta, oliwkami, pomidorem i rukolą
obiad: kurczak curry z ryżem i kapustą kiszoną
podwieczorek: ciasteczka brownie z czerwonej fasoli z dodatkiem kardamonu
kolacja: spaghetti bolognese z makaronem pełnoziarnistym i pomidorkami koktajlowymi
Jadłospis - dzień 3
śniadanie: jajka na miękko z pieczywem chrupkim i ogórkami kiszonymi
II śniadanie:wafle ryżowe z wędzonym łososiem, ogórkiem i papryką czerwoną
obiad: chilli con carne w wersji fit z kawałkami kurczaka, doprawić chilli
podwieczorek: domowy chleb bananowy z imbirem i serkiem wiejskim
kolacja: zupa jarzynowa (bez śmietany) z kawałkami kurczaka
Jadłospis - dzień 4
śniadanie: płatki owsiane gotowane na mleku z migdałami, gruszką i cynamonem
II śniadanie: koktajl z jogurtu naturalnego, cynamonu i suszonych morel
obiad: gotowany na parze filet z dorsza z fasolką szparagową i kaszą jęczmienną
podwieczorek: serek wiejski z dżemem niskosłodzonym
kolacja: placuszki z cukinii z piekarnika
Jadłospis - dzień 5
śniadanie: placuszki twarogowe z malinami i cynamonem
II śniadanie: chleb pszenny z twarożkiem i miodem
obiad: puree marchewkowo-ziemniaczane z jajkiem sadzonym i czerwoną papryką
podwieczorek: zapiekany banan z kefirem
kolacja: ryż na mleku pieczony z jabłkiem i cynamonem
Jadłospis - dzień 6
śniadanie: zupa krem z dyni z ryżem i kurkumą
II śniadanie: sałatka z ryżu, tuńczyka, jajka i sałaty
obiad: pulpety wieprzowe gotowane na parze z marchewką, brokułami i ryżem
podwieczorek: grahamka z szynką z piersi kurczaka, pomidorem i sałatą
kolacja: zapiekany makaron z piersią kurczaka i sosem pomidorowym
Jadłospis - dzień 7
śniadanie: naleśniki z twarogiem, miodem i borówkami
II śniadanie: koktajl z jogurtu naturalnego, brzoskwini i płatek jaglanych
obiad: dorsz gotowany w folii z cukinią i ziemniakami
podwieczorek: kasza manna z musem bananowym
kolacja: pierś z kurczaka z kaszą gryczaną i buraczkami
Dieta rogrzewająca - wady i zalety
Dieta na mroźne dni na pierwszy rzut oka wydaje się idealna. Jednak czy aby na pewno? Sprawdźcie gotowy zestaw wad i zalet, dlaczego warto się na nią zdecydować!
Wady
Zalety
BRAK - dieta na mroźne dni jest zbilansowana, a przy odpowiednim deficycie pozwoli na utratę nadprogramowych kilogramów
wspomaga odporność organizmu
rozgrzewające potrawy
pomaga uniknąć przybraniu na wadze
przyprawy korzenne dające świąteczny klimat
różnorodność posiłków
A Ty co jesz najczęściej w mroźne dni? Daj nam znać!
Dieta rogrzewająca - efekty jakich możemy się spodziewać
Jesienno-zimowe menu ma na celu przede wszystkim wzmocnienie odporrności w tak ważnym okresie. Będąc narażonym na wszelkie infekcje, wirusy i choroby warto wspomóc organizm za pomocą jedzenia. Ponadto, odpowiednio dobrana podaż energetyczna pozwoli uniknąć przybierania nadprogramowych kilogramów, zwłaszcza jeżeli decydujemy się porzucić aktywność fizyczną w tym okresie. Zatem czy możliwa jest utrata kilogramów? Owszem jak najbardziej! W celu osiągnięcia tego zamiaru wystarczy odpowiednio zredukować kalorie wprowadzając deficyt kaloryczny - a w następstwie zmuszenie ciała do spalenia naszych rezerw w postaci tkanki tłuszczowej. Jeżeli wciąż nie wiesz jak skomponować własne menu, nasi specjaliści zrobią to za was! Już teraz możesz mieć indywidualny plan dietetyczny z uwzględnieniem własnych preferencji! Zapoznaj się z ofertą pod tym adresem: https://potreningu.pl/plan
Czy warto przejść na dietę rogrzewającą?
Okres jesienno-zimowy jest wyjątkowo trudnym dla naszego organizmu. Brak słońca, zmniejszenie aktywności fizycznej i wzrost apetytu może zapowiadać problemy dla naszego celu sylwetkowego. Spadek nastroju i ogólnej motywacji również prowadzi do pogorszenia ogólnego samopoczucia, co w następstwie kusi do pocieszenia się słodkimi bądź słonymi przysmakami. Z pomocą może przyjść odpowiednio dobrane menu na mroźne dni. Dania powinny być ciepłe i smakowite, bogate w różnorakie przyprawy, które nie tylko mają za zadanie nas rozgrzać, ale stworzyć przepyszny aromat i klimat, aby uniknąć pokus. Żaden suplement nie zapewni nam odpowiednich substancji odżywczych, witamin i minerałów jak te pozyskane z naturalnego pochodzenia. Zdrowe gotowanie nie musi być nudne, szczególnie w tym okresie. Warto gotować wspólnie, aby wzajemnie się wspierać.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.