Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dieta śródziemnomorska a cukrzyca

Dieta śródziemnomorska a cukrzyca
W badaniach dieta śródziemnomorska zmniejszała ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca o 37%. Ten model żywieniowy charakteryzuje większe spożycie warzyw, roślin strączkowych, owoców, orzechów, produktów pełnoziarnistych, sera lub jogurtu, ryb oraz lepsza proporcja jednonienasyconych w stosunku do nasyconych kwasów tłuszczowych.

W odróżnieniu od diety zachodniej często gości tam oliwa z oliwek, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, ryby, rzadziej czerwone mięso czy słodycze.

Główne schematy żywieniowe związane z dietą śródziemnomorską

Rodzaje pokarmu

Oldway’s Preservation and Trust (2009)

Fundacja diety śródziemnomorskiej (2011)

Greckie wytyczne żywieniowe z 1999 r.

oliwa z oliwek

w każdym posiłku

w każdym posiłku

główne źródło tłuszczów.

warzywa

w każdym posiłku

>2 porcje w każdym posiłku

6 porcji dziennie.

owoce

w każdym posiłku

1-2 porcje w każdym posiłku

3 porcje dziennie.

chleby i płatki zbożowe

w każdym posiłku

1-2 porcje w każdym posiłku

8 porcji dziennie.

rośliny strączkowe

w każdym posiłku

2 porcje tygodniowo lub więcej

3-4 porcje tygodniowo

orzechy

w każdym posiłku

1-2 porcje dziennie

3-4 porcje tygodniowo

ryby / owoce morza

często, co najmniej 2 razy w tygodniu

2 porcje tygodniowo lub więcej

5-6 porcji tygodniowo

jajka

różne; codziennie lub w wybrane dni tygodnia

2-4 porcje tygodniowo

3 porcje tygodniowo

drób

różne, codziennie lub w wybrane dni tygodnia

2 porcje tygodniowo

4 porcje tygodniowo

produkty mleczne

różne, codziennie lub w wybrane dni tygodnia

2 porcje dziennie

2 porcje dziennie

czerwone mięso

rzadziej

2 razy w tygodniu lub rzadziej

4x w miesiącu

słodycze

rzadziej

2 razy w tygodniu lub rzadziej

3 porcje w tygodniu

czerwone wino

w umiarkowanej ilości

w umiarkowanej ilości

w umiarkowanej ilości, codziennie

Oliwa z oliwek jest ważnym składnikiem diety śródziemnomorskiej, wykazuje działanie przeciwzapalne. Najprawdopodobniej stan zapalny jest ważnym czynnikiem rozwoju choroby wieńcowej (i sprzyja także kancerogenezie).

Dieta śródziemnomorska i rozkład makroskładników:

  • 15-20% energii z białka,
  • 43-50% energii z węglowodanów,
  • prawie 37% energii z tłuszczu ogółem, 19% z MUFA, 5% z PUFA, 9% z SFA.

Oczywiście w niektórych jej odmianach udział poszczególnych makroskładników może się nieco różnić.  

Czy taki rodzaj diety ma wpływ na ryzyko cukrzycy?

W badaniu wzięto pod uwagę 25 317 zdrowych kobiet. Wykluczono panie z brakującymi informacjami dotyczącymi wszystkich tradycyjnych i nowych biomarkerów metabolicznych lub z wyjściową cukrzycą. Uczestnicy zostali zaproszeni do oceny bazowej w okresie od września 1992 do maja 1995. Dane zbierano od listopada 1992 do grudnia 2017 i analizowano od grudnia 2018 do grudnia 2019.

Naukowców interesowało, jak przestrzeganie wytycznych dotyczących diety śródziemnomorskiej będzie wpływało na ryzyko pojawienie się cukrzycy.

Wyniki:

Spożywanie produktów typowych dla diety śródziemnomorskiej obniżało ryzyko cukrzycy typu II o 30% uwzględniając okres ponad 20 lat obserwacji,

Dieta śródziemnomorska zmniejszała ryzyko cukrzycy poprzez wpływ na insulinooporność, BMI, stężenie HDL, zmniejszanie stanu zapalnego, wpływ na LDL, VLDL, stężenie BCAA itd.,

Największe korzyści z diety śródziemnomorskiej odnosiły panie, które miały więcej tłuszczu. Dla kobiet z BMI większym niż 25 ryzyko spadało o 24%.

Źródła: Shafqat Ahmad Association of the Mediterranean Diet With Onset of Diabetes in the Women’s Health Study https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/f Sofi F „Low-Calorie Vegetarian Versus Mediterranean Diets for Reducing Body Weight and Improving Cardiovascular Risk Profile: CARDIVEG Study (Cardiovascular Prevention With Vegetarian Diet)”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29483085 Ann W. Hsing Anand P. Chokkalingam Yu-Tang Gao M. Patricia Madigan Jie Deng Gloria Gridley Joseph F. Fraumeni, Jr. “Allium Vegetables and Risk of Prostate Cancer: A Population-Based Study” https://academic.oup.com/jnci/article/94/21/1648/2912294 Turati F1, Rossi M1, Pelucchi C1, Levi F2, La Vecchia C “Fruit and vegetables and cancer risk: a review of southern European studies” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26148912 “Effect of calorie restriction on energy expenditure in overweight and obese adult women” http://www.aulamedica.es/nh/pdf/8782.pdf Y. Handa “Estrogen concentrations in beef and human hormone-dependent cancers” https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(19)40459-6/fulltext S. John Weroha and Paul Haluska “IGF System in Cancer”  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC361 Courtney Davis “Definition of the Mediterranean Diet: A Literature Review” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663587/

W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie