Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Dieta śródziemnomorska a cukrzyca

Dieta śródziemnomorska a cukrzyca
W badaniach dieta śródziemnomorska zmniejszała ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca o 37%. Ten model żywieniowy charakteryzuje większe spożycie warzyw, roślin strączkowych, owoców, orzechów, produktów pełnoziarnistych, sera lub jogurtu, ryb oraz lepsza proporcja jednonienasyconych w stosunku do nasyconych kwasów tłuszczowych.

W odróżnieniu od diety zachodniej często gości tam oliwa z oliwek, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, ryby, rzadziej czerwone mięso czy słodycze.

Główne schematy żywieniowe związane z dietą śródziemnomorską

Rodzaje pokarmu

Oldway’s Preservation and Trust (2009)

Fundacja diety śródziemnomorskiej (2011)

Greckie wytyczne żywieniowe z 1999 r.

oliwa z oliwek

w każdym posiłku

w każdym posiłku

główne źródło tłuszczów.

warzywa

w każdym posiłku

>2 porcje w każdym posiłku

6 porcji dziennie.

owoce

w każdym posiłku

1-2 porcje w każdym posiłku

3 porcje dziennie.

chleby i płatki zbożowe

w każdym posiłku

1-2 porcje w każdym posiłku

8 porcji dziennie.

rośliny strączkowe

w każdym posiłku

2 porcje tygodniowo lub więcej

3-4 porcje tygodniowo

orzechy

w każdym posiłku

1-2 porcje dziennie

3-4 porcje tygodniowo

ryby / owoce morza

często, co najmniej 2 razy w tygodniu

2 porcje tygodniowo lub więcej

5-6 porcji tygodniowo

jajka

różne; codziennie lub w wybrane dni tygodnia

2-4 porcje tygodniowo

3 porcje tygodniowo

drób

różne, codziennie lub w wybrane dni tygodnia

2 porcje tygodniowo

4 porcje tygodniowo

produkty mleczne

różne, codziennie lub w wybrane dni tygodnia

2 porcje dziennie

2 porcje dziennie

czerwone mięso

rzadziej

2 razy w tygodniu lub rzadziej

4x w miesiącu

słodycze

rzadziej

2 razy w tygodniu lub rzadziej

3 porcje w tygodniu

czerwone wino

w umiarkowanej ilości

w umiarkowanej ilości

w umiarkowanej ilości, codziennie

Oliwa z oliwek jest ważnym składnikiem diety śródziemnomorskiej, wykazuje działanie przeciwzapalne. Najprawdopodobniej stan zapalny jest ważnym czynnikiem rozwoju choroby wieńcowej (i sprzyja także kancerogenezie).

Dieta śródziemnomorska i rozkład makroskładników:

  • 15-20% energii z białka,
  • 43-50% energii z węglowodanów,
  • prawie 37% energii z tłuszczu ogółem, 19% z MUFA, 5% z PUFA, 9% z SFA.

Oczywiście w niektórych jej odmianach udział poszczególnych makroskładników może się nieco różnić.  

Czy taki rodzaj diety ma wpływ na ryzyko cukrzycy?

W badaniu wzięto pod uwagę 25 317 zdrowych kobiet. Wykluczono panie z brakującymi informacjami dotyczącymi wszystkich tradycyjnych i nowych biomarkerów metabolicznych lub z wyjściową cukrzycą. Uczestnicy zostali zaproszeni do oceny bazowej w okresie od września 1992 do maja 1995. Dane zbierano od listopada 1992 do grudnia 2017 i analizowano od grudnia 2018 do grudnia 2019.

Naukowców interesowało, jak przestrzeganie wytycznych dotyczących diety śródziemnomorskiej będzie wpływało na ryzyko pojawienie się cukrzycy.

Wyniki:

Spożywanie produktów typowych dla diety śródziemnomorskiej obniżało ryzyko cukrzycy typu II o 30% uwzględniając okres ponad 20 lat obserwacji,

Dieta śródziemnomorska zmniejszała ryzyko cukrzycy poprzez wpływ na insulinooporność, BMI, stężenie HDL, zmniejszanie stanu zapalnego, wpływ na LDL, VLDL, stężenie BCAA itd.,

Największe korzyści z diety śródziemnomorskiej odnosiły panie, które miały więcej tłuszczu. Dla kobiet z BMI większym niż 25 ryzyko spadało o 24%.

Źródła: Shafqat Ahmad Association of the Mediterranean Diet With Onset of Diabetes in the Women’s Health Study https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/f Sofi F „Low-Calorie Vegetarian Versus Mediterranean Diets for Reducing Body Weight and Improving Cardiovascular Risk Profile: CARDIVEG Study (Cardiovascular Prevention With Vegetarian Diet)”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29483085 Ann W. Hsing Anand P. Chokkalingam Yu-Tang Gao M. Patricia Madigan Jie Deng Gloria Gridley Joseph F. Fraumeni, Jr. “Allium Vegetables and Risk of Prostate Cancer: A Population-Based Study” https://academic.oup.com/jnci/article/94/21/1648/2912294 Turati F1, Rossi M1, Pelucchi C1, Levi F2, La Vecchia C “Fruit and vegetables and cancer risk: a review of southern European studies” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26148912 “Effect of calorie restriction on energy expenditure in overweight and obese adult women” http://www.aulamedica.es/nh/pdf/8782.pdf Y. Handa “Estrogen concentrations in beef and human hormone-dependent cancers” https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(19)40459-6/fulltext S. John Weroha and Paul Haluska “IGF System in Cancer”  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC361 Courtney Davis “Definition of the Mediterranean Diet: A Literature Review” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663587/

W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę