Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dlaczego warto dokładnie przeżuwać jedzenie?

Dlaczego warto dokładnie przeżuwać jedzenie?
Jaki jest Twój styl jedzenia? Spędzasz dużo czasu nad swoim talerzem i dokładnie przeżuwasz każdy kęs? Czy może żyjesz w ciągłym pośpiechu, śpiesząc się także przy stole? Bierzesz duże kęsy, ledwo trochę pogryziesz, szybko przełykasz i kończysz posiłek w dwie minuty? Jeśli należysz do drugiej grupy, to może po przeczytaniu poniższych argumentów zmienisz nieco nastawienie do sposobu jedzenia.

Niektóre przyzwyczajenia warto zmodyfikować dla swojego dobra. Co ciekawe, wolniejsze jedzenie nie chroni jedynie przed zadławieniem się. Czytaj dalej i zobacz, jakie jeszcze korzyści możesz uzyskać, gryząc i przeżuwając dokładnie każdy kęs.

Ochrona przed chorobami

Czy wiedziałeś, że wolne przeżuwanie może ochronić Cię przed niektórymi chorobami? Okazuje się, że żucie stymuluje pewien typ komórek (Th17) związanych z układem odpornościowym. Komórki Th17 odgrywają rolę w obronie układu oddechowego i pokarmowego przed patogenami grzybiczymi i bakteryjnymi. Dokładne przeżuwanie odciąża dalsze odcinki układu pokarmowego a sama ślina posiada właściwości bakteriobójcze

Dokładne przeżuwanie pobudza trawienie

Proces żucia zwiększa wydzielanie śliny, która pokrywa pokarm enzymami takimi jak amylaza i lipaza. Enzymy te uruchamiają proces trawienia tłuszczów i skrobi w jamie ustnej.

Łatwiejsze wchłanianie składników odżywczych

Jelitom dużo łatwiej jest wchłonąć składniki odżywcze z pokarmu rozdrobnionego niż z większych kawałków. Jedząc powoli, możesz lepiej pogryźć jedzenie, dzięki czemu więcej skorzystasz ze składników odżywczych, które zawiera.

Wzmacnia zęby

Gdy jesz, cząsteczki jedzenia pozostają na zębach. Stanowi to pożywkę dla bakterii, które mogą powodować próchnicę. Długotrwałe i dokładne żucie wytwarza więcej śliny, co pomaga remineralizować zęby i przywraca pH jamy ustnej po spożyciu kwasów i cukrów.

Podsumowanie

Długie przeżuwanie jedzenia jest polecane nie tylko osobom zmagającym się z nadwagą. Jak widzisz, niesie to wiele korzyści nie zawsze związanych z masą ciała. Dzięki wolnemu spożywaniu posiłków wzmocnisz swój układ odpornościowy I zęby, lepiej będziesz wchłaniać składniki odżywcze i nieco pobudzisz swoje trawienie. Ponadto, jeśli jesz powoli, to jest duże prawdopodobieństwo, że zjesz mniej. Ma to duże znaczenie dla osób, które chcą ograniczyć kalorie. Mając więcej czasu, możesz też bardziej skupić się na posiłku, na tym, jak smakuje, jaką ma konsystencję. Wbrew pozorom są to dość istotne kwestie.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.