Folia aluminiowa zawiera aluminium oraz toksyczny związek bisfenol A (BPA), który może wpływać na zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego oraz hormonalnego. Dziś skoncentrujemy się jednak głównie na aluminium.
Aluminium – niebezpieczna trucizna
We współczesnym świecie narażeni jesteśmy na zbyt częsty kontakt z aluminium. Już od dawna wiadomo, że aluminium zaliczane jest do metali neurotoksycznych. Skażenie aluminium może prowadzić do choroby Alzheimera, wielu chorób neurologicznych, demencji, autyzmu, a także choroby Parkinsona.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustaliła bezpieczny dzienny poziom aluminium w spożyciu na 1 kg masy ciała. Wynosi on 40mg. W przypadku kobiety ważącej 50 kg bezpieczne spożycie aluminium wynosi więc 200 0mg, w przypadku mężczyzny ważącego 80kg - 3200 mg, w przypadku dziecka ważącego 15 kg - 600 mg. Są to ilości, które nasze organizmy powinny tolerować bez negatywnych objawów zdrowotnych.
Aluminium jest metalem bardzo powszechnie występującym. Znajduje się zarówno w żywności, napojach, kosmetykach, jak i lekach. Aluminium stosowane jest przy produkcji sera topionego, a także w wielu metodach konserwowania żywności. Aluminium kryje się w wielu produktach, jako E 173 – środek barwiący cukierki na kolor srebrny, jako E541 – środek emulgujący dodawany do ciast i pieczywa, jako E554 – środek przeciwzbrylający stosowany w soli, cukrze i gumach do żucia, jako E556 – również środek przeciwzbrylający stosowany w gumach do żucia.
Skażone metalami są również konserwy warzywne i owocowe. Duże znaczenie ma także przygotowywanie żywności. Duży udział w toksyczności aluminium mają naczynia aluminiowe/z aluminiową powłoką, a także folia aluminiowa.
Gdy aluminium jest zimne, jego przenikanie do żywności jest na poziomie minimalnym. Jednak, gdy żywność przygotowywana jest w temperaturze ok. 150°C, przenikanie aluminium do żywności jest alarmujące.
Wpływ aluminium na nasze zdrowie
Naukowcy zauważyli, że u osób chorujących na Alzheimera stężenie aluminium w mózgu jest o wiele większe niż u zdrowego człowieka.
Zapoznaj się z badaniem:
W powyższym badaniu wykazano związek pomiędzy chorobą Alzheimera a stężeniem aluminium.
Aluminium może powodować poważne problemy zdrowotne zwłaszcza u niemowląt, osób starszych, pacjentów z zaburzeniami pracy nerek. Szczególnie te wymienione grupy powinny unikać spożycia tego metalu wraz z żywnością.
Bezpośredni wpływ aluminium na pracę tarczycy nie został potwierdzony badaniami naukowymi, jednakże istnieją dowody na to, że aluminium może wpływać na gruczoły przytarczyc i może powstrzymywać uwalnianie hormonów przytarczyc.
Kolejne badanie:
Aluminium jest silnym stymulatorem systemu odpornościowego, mimo tego stosowane jest nadal bardzo często w szczepionkach.
Wykazano nawet pewną zależność między stosowaniem takich szczepionek, a rozwojem autyzmu u dzieci.
Sprawdź też:
Obróbka cieplna żywności a nadmiar aluminium
Swój wpływ w toksyczności aluminium mają również naczynia aluminiowe wykorzystywane do gotowania. Stają się one bezpieczniejsze, gdy ich wierzchnia warstwa zmatowieje – utleni się.
Szczególnie niebezpieczna jest folia aluminiowa, tak chętnie wykorzystywana przez nas w kuchni:
Podczas pieczenia, do potraw owiniętych w folię aluminiową czy położonych na aluminiowych tackach, aluminium przenika do żywności w znacznych ilościach. Fakt ten może być niezwykle niebezpieczny dla naszego zdrowia.
Badacze porównywali 5 różnych rodzajów mięsa. Zostały one zawinięte w folię aluminiową i pieczono je w piekarniku w temperaturach ponad 150°C. Odkryto, że poziom koncentracji aluminium wzrósł o 378% w mięsie czerwonym, a w drobiu o 215 %.
Okazuje się więc, że folia aluminiowa nie nadaje się do pieczenia, gotowania i podgrzewania.
Co zamiast folii aluminiowej?
- zamiast owijać mięso czy rybę w folię aluminiową podczas pieczenia użyj naczynia żaroodpornego
- do zawijania potraw grillowanych świetnie nadają się liście bananowca (choć trzeba przyznać, że ciężko jest zdobyć)
- zamiast aluminiowych tacek na grilla korzystaj z koszyczków ze stali nierdzewnej
- kanapki lepiej zawinąć w papier śniadaniowy
- by mięso czy ryba podczas pieczenia nie przypaliło się, użyj tłuszczu lub obłóż je warzywami – zamiast zawijać w folię.
Podsumowanie
W dzisiejszych czasach narażeni jesteśmy na nadmiar aluminium dostarczanego między innymi z żywnością. Folia aluminiowa stosowana podczas pieczenia lub grillowania staje się bardzo niebezpieczna dla naszego zdrowia. Nie używaj folii aluminiowej do pieczenia/gotowania/grillowania.