Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Jak gotować na parze? Praktyczne porady

Jak gotować na parze? Praktyczne porady
Gotowanie na parze jest nie tylko wygodne, ale i zdrowe. Pozwala zachować więcej wartości odżywczych w jedzeniu niż tradycyjne gotowanie. Na parze gotować można niemalże wszystko. Nie musimy ograniczać się jedynie do warzyw. Co i jak długo gotować na parze?

Tradycyjne gotowanie a gotowanie na parze

Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników odżywczych przedostaje się do wody, którą wylewamy i tym samym tracimy te składniki. Dotyczy to w szczególności witamin rozpuszczalnych w wodzie. Produkty przyrządzane na parze zachowują zdecydowanie więcej witamin. W tym przypadku duże znaczenie ma czas obróbki. Zastosowanie tej metody pozwala skrócić ten czas.

Co, w czym i jak długo gotować na parze?

Gotowanie na parze może odbywać się w specjalnym urządzeniu zwanym parowarem lub w zwykłym garnku, potrzebować będziemy jednak wówczas specjalnego sitka, które nałożymy na garnek z gotującą się wodą. Nie polecam eksperymentów z plastikowymi sitkami. Pod wpływem wysokiej temperatury mogą ulec zniekształceniom.

Warzywa

Niektóre warzywa, takie jak brokuły i kalafior, rozpadają się i rozmakają podczas zwykłego gotowania w wodzie, dlatego gotowanie ich na parze jest świetną alternatywą. 

Ziemniaki z parowaru gotować będą się około 20-25 minut, jeśli pokroimy je w mniejsze fragmenty: plasterki lub kostkę. Całe, młode ziemniaki w mundurkach potrzebują około 40 minut, by stały się miękkie.

Cukinia gotowa jest już po 5-7 minutach. Nieco dłużej gotować musimy kalafior czy fasolkę szparagową. Warzywa te gotowe są po około 20-25 minutach gotowania.

Brokuły gotują się nieco szybciej niż kalafior. Podzielone na mniejsze fragmenty gotowe są już po około 15 minutach.

Na parze można gotować również takie warzywa jak szpinak. Czas gotowania świeżego szpinaku to około 10 min. W połowie gotowania liście szpinaku trzeba przerzucić na drugą stronę.

Marchew świeża gotuje się około 10 minut, jeśli pokroimy ją w plasterki. Jeśli chcemy gotować marchew na parze w całości to potrzeba około 20 minut, w zależności od jej wielkości. W celu nadania bardziej wyrazistego smaku warzywom można do gotującej się wody dodać aromatyczne zioła.

Mięso 

Na parze gotować można także mięso. Z produktów mięsnych najlepiej sprawdzają się chudsze mięsa drobiowe. Pamiętaj, by przed gotowaniem mięso i ryby pokroić na kawałki równej wielkości.

Pierś z kurczaka na parze gotuje się średnio 10-20 minut (im drobniejsze kawałki, tym krótszy czas gotowania, filet w całości gotujemy 20 minut). Podudzia kurczaków wymagają już nieco dłuższego gotowania, najczęściej jest to 35-40 min.

Pokrojony na cienkie plastry schab wieprzowy wymaga około 15 minut gotowania.

Ryby i krewetki

Gotowanie na parze jest zalecane dla wszystkich ryb. Ryby gotują się na parze bardzo szybko, cienki filet z ryby gotowy jest już po 5-10 minutach. Należy pamiętać, aby nie układać filetów jeden na drugim. Nieco dłużej gotować należy zamrożone filety rybne, około 15 minut. Krewetki gotowane na parze gotowe są już po 3-5 minutach

O czym jeszcze warto pamiętać?

Żywność nie może mieć kontaktu z wodą i powinna się znajdować co najmniej 2,5 cm nad nią.

Pamiętaj, aby mięso i ryby znajdowały się podczas gotowania na samym dole, aby wyciekające z nich soki nie kapały na inną żywność. Pokrywka musi być dobrze dopasowana, tak by para nie uciekała z garnka. Woda nie powinna gotować się zbyt gwałtownie.

Należy uważać, by woda nie wygotowała się. Łatwo w ten sposób przypalić garnek i zepsuć gotującą się potrawę. Jeśli zauważysz, że wody jest zbyt mało dolej do garnka wrzątek. Nie dolewaj zimnej wody, ponieważ w ten sposób obniżysz temperaturę pary.

Produktów gotowanych na parze lepiej nie solić przed gotowaniem, łatwo je bowiem przesolić. Dużo lepiej posolić już ugotowane produkty po nałożeniu ich na talerz.

Podsumowanie

Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów na przyrządzanie ulubionych potraw, który pozwala na zachowanie większej ilości składników odżywczych. Ten rodzaj obróbki powoduje również najmniejsze straty na wadze produktów.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.