Większość ludzi powinna ograniczyć spożycie soli i sodu, gdyż przeciętna dieta zawiera ich zbyt dużo. Niemniej jednak nasze ciała potrzebują sodu do prawidłowego funkcjonowania. Pozbycie się solniczki nie jest skutecznym sposobem uregulowania dziennej porcji soli w diecie. Najwięcej sodu ukryte jest bowiem w produktach przetworzonych.
Sól i sód to nie to samo
Oba są często używane zamiennie, jednak w rzeczywistości należy je odróżnić od siebie. Sód jest minerałem, a niewielkie jego ilości znajdują się naturalnie w żywności, takiej jak mleko, buraki i seler. Jest również dodawany - w znacznie większych ilościach - do paczkowanych produktów spożywczych, zarówno ze względu na smak, jak i jako środek konserwujący. Około 75 procent sodu, który spożywamy, pochodzi z paczkowanej lub przetworzonej żywności .
Z kolei sól kuchenna to połączenie minerałów sodu i chlorku. Sól składa się w 40 procentach z sodu i w 60 procentach z chlorku, a łyżeczka soli zawiera około 2300 mg sodu (co równa się dziennemu zapotrzebowaniu na sód).
Twoje ciało potrzebuje sodu. Jednak łatwo dostarczyć go w zbyt dużej ilości.
Pomimo złej sławy, należy pamiętać, że sód jest niezbędny dla naszego zdrowia. To elektrolit, który pomaga przekazywać impulsy nerwowe i utrzymuje równowagę płynów w organizmie. Wpływa również na zdolność mięśni do kurczenia się i rozluźnienia. Problem wynika z nadmiernego spożycia sodu. Przekroczenie dziennej dawki sodu w diecie jest stosunkowo łatwe do wykonania, sól sprawia bowiem, że jedzenie bardziej nam smakuje. Potrzebujemy około 500 mg sodu dziennie, podczas gdy stosując dietę zachodnio-europejską, dostarczamy nawet 3400 mg. Nadmiar sodu prowadzi do zatrzymania wody, co zwiększa objętość krwi. To wywiera większy nacisk na naczynia krwionośne i zmusza serce do cięższej pracy. Ostatecznie prowadzi do rozwoju zbyt wysokiego ciśnienia krwi, zawału serca i udaru mózgu.
Ograniczenie spożycia sodu do zaledwie 500 mg dziennie byłoby w praktyce trudne. Najnowsze wytyczne mówią o spożyciu przez osoby dorosłe do 2300 mg sodu dziennie. Są jednak osoby, które powinny bardziej ograniczyć sód w diecie. Jeśli cierpisz na nadciśnienie lub cukrzycę, ogranicz sód w diecie do 1500 mg na dobę.