Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Jak docenić smak zdrowego jedzenia?

Jak docenić smak zdrowego jedzenia?
Zestawienie słów „zdrowe” i „smaczne” dla wielu osób brzmi jak kiepski żart. W powszechnej świadomości, ugruntowało się bowiem przekonanie, że to co smakuje najlepiej jest jednocześnie niezdrowe i nieprzyjazne dla sylwetki. Analogicznie, wszelkie zdrowe i wartościowe pokarmy kojarzą się z jałowym i suchym jedzeniem, na które skazani są obłożnie chorzy czy otyli ludzie. Tymczasem prawda jest taka, że rezygnując ze zdrowej i nieprzetworzonej żywności, odbieramy sobie całkiem sporo przyjemności. Co zatem zrobić, aby docenić smak wartościowego jedzenia?

Daj sobie szansę!

Jeśli do tej pory żywiłeś się wyłącznie w barach szybkiej obsługi bądź też kompletowałeś składniki codziennego menu na stoisku ze słodyczami, to przestawienie się na zdrowe produkty żywnościowe może być dla ciebie niemałym szokiem. Chociażby dla tego, iż twoje receptory smakowe są zdominowane przez nadmiar słodyczy i słoności. Nie jest to bynajmniej powód do radości – po prostu wieloletnia „terapia żywieniowa” pełna przesłodzonych i przesolonych potraw doprowadziła do tego, iż niczym stary człowiek nie jesteś w stanie prawidłowo interpretować i rozróżniać podstawowych smaków.  Dlatego też możesz przez jakiś czas być niewrażliwy na złożoność smaków i aromatów wartościowego jedzenia. Na szczęście zmiany receptorowe są w większości przypadków odwracalne – wystarczy kilku tygodniowy detoks od cukru i soli, aby przywrócić zmysł smaku do względnej równowagi.

Bądź praktyczny!

Niektórym osobom wydaje się, iż zdrowe jedzenie musi być bardzo drogie, a także praco- i czasochłonne. Tymczasem, aby jeść wartościowe posiłki niekoniecznie trzeba raczyć się cielęciną i tuńczykiem błękitnopłetwym. Wbrew pozorom nie ma też obowiązku spędzania wielu godzin w kuchennym zaciszu, w celu przygotowania 6-7 posiłków, które będą spożywane w stałych odstępach czasowych. Kluczem jest jednak dobra organizacja i dopasowanie menu do swoich potrzeb, wymagań i możliwości. Warto też pamiętać, iż proste posiłki o nieskomplikowanej recepturze też mogą świetnie smakować, dlatego zamiast porywać się z motyką na słońce, przygodę z przygotowywaniem zdrowych posiłków warto zacząć od najprostszych w świecie dań, takich jak choćby jajecznica czy kanapki. W miarę nabierania wprawy, menu można komplikować, wzbogacać o nowe przyprawy i dodatki. Zdrowe gotowanie wcale nie jest takie trudne, trzeba jednak wykazać się cierpliwością i zaangażowaniem.

Nie popadaj w schematy i szukaj inspiracji!

W kuchni również można przełamywać ogólnie przyjęte „standardy”, w tym celu jednak potrzeba wykazać się otwartością i skłonnością do poszukiwań nowych doznań. Początkowo dobrze jest czerpać inspirację z blogów kulinarnych czy dzienników żywieniowych bardziej obeznanych w temacie forumowiczów, a później w miarę nabywania doświadczenia wypracować swój własny styl. Pamiętaj, iż niemal każde danie, nawet powszechnie uważane za niezdrowe i tuczące, można samodzielnie przygotować w wersji „fit” – kluczem jest dobór odpowiednich składników, unikanie zbędnych dodatków i korzystanie z najzdrowszych metod obróbki termicznej, no i oczywiście właściwe zbilansowanie względem potrzeb organizmu.

Celebruj każdy kęs!

Analizy naukowców wskazują jednoznacznie na prostą zależność. Jeżeli podczas spożywania posiłków angażujemy się jednocześnie w wykonywanie innych czynności (np. oglądanie telewizji czy rozmawianie przez telefon), to nie jesteśmy w stanie w pełni docenić smaku konsumowanego jedzenia. Jeżeli zatem zależy Ci na tym, by w pełni docenić smak wartościowego pożywienia, skoncentruj na nim całą swoją uwagę i bez pośpiechu rozkoszuj się każdym kęsem.

Podsumowanie

Zdrowe jedzenie może być bardzo smaczne, czasem jednak potrzeba czasu i cierpliwości by je docenić. Mieszanka rafinowanych cukrów, tłuszczów i soli, którą zwykliśmy postrzegać jako „bardzo smaczne potrawy” przyczynia się do zmniejszenia wrażliwości receptorów, przez co wielu złożonych i przyjemnych smaków nie jesteśmy w stanie docenić, bo ich po prostu właściwie nie odczuwamy… Warto także rozwijać swój kuchenny warsztat, a także spożywać pokarmy w odpowiednim skupieniu i spokojnej atmosferze.