Komfort pracy układu pokarmowego
Niestrawność, zgaga, wzdęcia, uczucie ciężkości, zaparcia to typowe przypadłości, z którymi zmagają się wielbiciele fast foodów, słodyczy i produktów powstałych na bazie białej mąki. Niedobory błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, składników mineralnych, a także nadmiar cukrów nasilających procesy fermentacyjne w jelitach sprawiają, iż w przewodzie pokarmowym dochodzi do zachwiania naturalnej równowagi. Skład flory bakteryjnej ulega zaburzeniu, co doprowadza nie tylko do dyskomfortów w rejonie podbrzusza czy upośledzenia wchłaniania składników pokarmowych, ale także odbija się na mechanizmach odpornościowych organizmu. Istotne znaczenie posiada także sposób przygotowywania potraw – smażenie na głębokim oleju, smażenie krótkotrwałe ale przy użyciu nieodpowiednich tłuszczów pogarszają komfort trawienia. Jeżeli zależy Ci na wyeliminowaniu męczących dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, rozważniej dobieraj produkty żywnościowe.
Problemy z cerą
Chodź trądzik jest dolegliwością o złożonej etiologii, to faktem jest, iż nasilenie objawów następuje także pod wpływem niewłaściwej selekcji żywności. Rafinowane cukry, utwardzone tłuszcze roślinne, deficyt wybranych kwasów tłuszczowych, np. omega 3 (i nadmiar kwasów omega 6), to czynniki wpływające negatywnie na kondycję skóry, sprzyjające powstawaniu wykwitów skórnych, a także przedwczesnemu starzeniu. Inwestycja w drogie kosmetyki może okazać się niewystarczająca, gdy w codziennym jadłospisie pojawiać będą się frytki, kajzerki z dżemem czy owocowe jogurty.
Kiepski nastrój i depresja
Trudności z koncentracją, spadek energii, ciągłe zmęczenie, izolacja społeczna, niepokój – to tylko wybrane objawy opisujące depresję. Okazuje się, iż mogą ulec nasileniu w przypadku gdy jadłospis obfituje w słodycze, białe pieczywo, fast foody i im podobne produkty żywnościowe. Do głównych winowajców należą znaczne ilości rafinowanego cukru oraz tłuszcze utwardzone. Warto również pamiętać, iż aplikowanie sobie kuracji „pocieszających” składających się z tabliczki czekolady i litra lodów, w ujęciu długoterminowym także może przyczyniać się do powstawania problemów natury emocjonalnej. Wyrzuty sumienia, utrata pewności siebie, rozdrażnienie i słaba forma psychiczna to mało komfortowe następstwa spożywania przetworzonych produktów żywnościowych. Istnieją także publikacje wskazujące, iż pokarmy bogate w kwasy tłuszczowe trans mogą nasilać objawy agresji.
Zdrowie Twoich dzieci
Z całą pewnością kobiety w ciąży powinny zwracać uwagę na to, co znajduje się na ich talerzach. Dieta pełna pustych kalorii, uboga w witaminy, składniki mineralne i pełnowartościowe źródła makroskładników pokarmowych w sposób zdecydowanie negatywny wpłynie na rozwój płodu. Panie w ciąży stołujące się w barach z fast foodami, opierające swoje menu na słodyczach i wyrobach cukierniczych częściej wydają na świat dzieci o zbyt wysokiej masie urodzeniowej, bardziej podatne na zachorowania i infekcje. Co ciekawe, „śmieciowe” jedzenie w jadłospisie matki, odbijają się na późniejszym rozwoju intelektualnym dziecka – trudności z czytaniem, pisaniem oraz nauką mogą stanowić konsekwencje niewłaściwych wyborów nierozważnej mamy.
Podsumowanie
Sięgając po słabej jakości pokarmy warto zastanowić się nad ewentualnymi konsekwencjami, wynikającymi z ich spożycia. Chwilowa przyjemność to wątpliwa rekompensata za problemy zdrowotne i nie najlepsze samopoczucie.