Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Jak zmniejszyć ilość czasu poświęcanego na przygotowanie posiłków?

Jak zmniejszyć ilość czasu poświęcanego na przygotowanie posiłków?
Chociaż przygotowywanie smacznych posiłków może samo w sobie stanowić źródło niebywałej satysfakcji, to tak naprawdę niewiele osób dysponuje taką ilością wolnego czasu by spędzać znaczną jego część w kuchni. W większości przypadków to właśnie „zbyt krótka doba” jest jedną z głównych przyczyn rozmaitych zaniedbań żywieniowych i rezygnacji z realizowania założeń zdrowej diety. Na szczęście istnieją sposoby na to, by rozwiązać ten problem. Oto pięć wskazówek dotyczących tego jakie działania podjąć by ograniczyć ilość czasu poświęcanego na przygotowywanie posiłków.

Po pierwsze: oceń swoje możliwości

Tak naprawdę ilość czasu jaką można poświecić na „kucharzenie” to kwestia wysoce indywidualna. Podobnie też talent i umiejętności kulinarne mają charakter osobniczy. Nie wszyscy również odczuwają potrzebę konsumowania wyszukanych dań, oczywiście są jednostki o niezwykle wrażliwym podniebieniu, ale dla większości osób satysfakcjonujące okazują się stosunkowo proste potrawy. Warto wziąć te wszystkie aspekty pod uwagę i zastanowić się nad swoimi możliwościami przygotowywania posiłków. Kluczowym aspektem jest oczywiście czas – trzeba zadać sobie pytanie dotyczące tego jaką jego ilość możemy poświęcić na „stanie przy garach”? oczywistym jest że w kwadrans nie da się przygotować posiłków na cały dzień, ale 30 – 40 min to już przedział, w którym można sporo zdziałać, oczywiście przy dobrej organizacji pracy w kuchni. Godzina to już całkiem sporo, a dwie – pozwalają wręcz na kulinarne szaleństwa.

Po drugie: planuj i działaj strategicznie

Zdrowe i przemyślane odżywianie powinno być oparte na zaplanowanych uprzednio działaniach. Oczywiście pewna doza spontaniczności także ma swój urok, niemniej jednak warto swoje kulinarne zmagania oprzeć na dobrze przemyślanej strategii, która obejmować winna m.in.:

  • jakościowy i ilościowy dobór pokarmów, (warto wybierać produkty, które nie wymagają długiej i skomplikowanej obróbki),
  • zakupy produktów żywnościowych, (dobrze jest udawać się na zakupy ze sporządzoną uprzednio listą artykułów spożywczych),
  • ilość posiłków i pory ich spożywania, (w celu zaoszczędzenia czasu warto jeść rzadziej a więcej niż mniej a częściej, ale ten aspekt omówię za moment),
  • zarządzanie lodówką (warto nauczyć się wykorzystywać „resztki” produktów zalegające w lodówce, przygotowując z nich zapiekanki i sałatki).

Po trzecie: zastosuj opcję: „gotowanie hurtowe”

Przygotowywanie posiłków – każdego z osobna może być zajęciem niezwykle czasochłonnymi uciążliwym. Dlatego też warto swoje kulinarne zmagania przeorganizować w taki sposób by wszystkie potrawy przygotowywać w tym samym czasie. Można chociażby jednocześnie gotować jaja na śniadanie, smażyć mięso i ryż na obiad, a w wolnych chwilach kroić warzywa na sałatkę jedzoną na kolację. To oczywiście tylko przykład, w praktyce sytuacja może wyglądać inaczej i obejmować inne produkty i inne potrawy, chodzi jedynie o zasadę, w ramach której wykorzystuje się wszystkie palniki kuchenki a nie tylko jeden... Rozwiązanie to wymaga pewnej podzielności uwagi, ale summa summarum niesie za sobą szereg korzyści, z których najważniejszą jest oszczędność czasu.


Po czwarte: zmniejsz ilość posiłków

Pomimo, iż przyjęło się, że optymalny sposób odżywiania to taki, który zakłada spożywanie pięciu lub sześciu posiłków w ciągu dnia co trzy godziny o stałych porach, to tak naprawdę mało kto ma czas na realizację tego typu założeń w praktyce. I nie należy sobie z tego powodów rwać włosów z głowy, a już na pewno nie wolno zakładać, że „jakoś to będzie” i że pomimo rozmaitych przeciwności losu uda się kosztem zaniedbań stworzyć okoliczności umożliwiające wdrożenie się w pięcio- lub sześcioposiłkowy schemat jedzeniowy. Warto też przy okazji mieć na uwadze, że brakuje dowodów na to, iż wysoka częstotliwość posiłków jest korzystniejsza w kontekście ogólnie pojętego zdrowia czy też w odniesieniu do pracy nad kompozycją sylwetki – niż częstotliwość niska. Tak więc z powodzeniem można jeść cztery czy nawet trzy razy dziennie ciesząc się znakomitą kondycją psychofizyczną.

Po piąte: powielaj posiłki

Chociaż różnorodność jest jedną z ważnych zasad układania zdrowej diety, to tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie by niektóre potrawy po prostu powielać, czy to w ramach tego samego dnia, czy też – dwa dni pod rząd. W praktyce może to wyglądać albo tak, że przykładowo kolacja jest „klonem” drugiego śniadania, czy też że wtorkowy obiad jest recepturowo tożsamy z obiadem poniedziałkowym. Tego typu rozwiązania to naprawdę spora oszczędność czasu, gdyż zamiast przygotowywać kolejne potrawy możemy po prostu zwiększać wielkość przygotowywanych porcji i dzielić je na pół rozkładając na dwa posiłki. Ważne jest jedynie by nie powielać tak wszystkich pozycji w menu przez przesadnie długi okres czasu. Przykładowo jedzenie po trzy razy dziennie kurczaka z ryżem, przez siedem dni w tygodniu może i jest wygodne, ale z pewnością nie jest ani zdrowe ani przyjemne. Trzeba zachować minimum zdrowego rozsądku.

Po szóste: wprowadź koktajle

Wprowadzenie do diety koktajli to stosunkowo prosty i przyjemny sposób na to by zmniejszyć nakłady czasowe na przygotowywanie posiłków. Przykładowo zamiast konsumowania porannej owsianki można wszystkie tworzące ją składniki (zalane uprzednio wodą płatki, owoce, orzechy, mleko lub jogurt i odżywkę białkową) wrzucić do większego naczynia i zmiksować. Tak przygotowany posiłek można bądź to zjeść „na miejscu” (a w zasadzie wypić), bądź też zabrać ze sobą w shakerze i skonsumować np. w samochodzie w drodze do pracy lub w trakcie przerwy w szkole. Koktajle można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów, modyfikując ich skład zależnie od chęci, potrzeb i wyobrażeń.

Podsumowanie

Jak widać istnieje przynajmniej kilka prostych i skutecznych sposobów na to by zmniejszyć ilość czasu spędzanego w kuchni. Szczególnie ważne w tej materii są takie aspekty jak planowanie i poprawa umiejętności organizacyjnych, powielanie posiłków, zmniejszenie ich ilości w planie żywieniowym (z pięciu lub sześciu do trzech lub czterech), oraz ich hurtowe przygotowywanie, a także wprowadzanie potraw prostych i szybkich takich jak koktajle.