Jogurt to bardzo smaczna przekąska oraz sposób na uzyskanie w diecie nieco wapnia i probiotyków, przyjaznych bakterii, które pomagają zachować zdrowie jelit. Zdrowe jelita odgrywają bowiem ogromną rolę w prawidłowej pracy naszego układu odpornościowego.
Jogurty mają wielu zwolenników, ponieważ stanowią pyszne źródło białka. Można dodać owoców lub płatków zbożowych, dzięki czemu szybko uzyskamy niezły, zbilansowany posiłek np. na drugie śniadanie albo po treningu. Jednak nie wszystkie jogurty są sobie równe, ale dokonując właściwych wyborów, możesz sprawić, że będzie to zdrowa przekąska. Co możesz zrobić?
Wybierz jogurt o niskiej zawartości cukru
Większość jogurtów komercyjnych, które kupujesz w supermarkecie, zawiera dodatek cukru. Dotyczy to zwłaszcza jogurtów smakowych. Poszukaj jogurtu, który zawiera go jak najmniej — nawet tych naturalnych. Jeżeli nie jesteś zwolennikiem kwaskowatego smaku lub właśnie skończyłaś trening i potrzebujesz nieco węglowodanów, dodaj do jogurtu naturalnego owoce.
Spróbuj jogurtu greckiego
Jogurt grecki ma pewne zalety i jedną wadę w porównaniu ze zwykłym jogurtem. Plusem wersji greckiej jest zawartość podwójnej ilości białka i mniejszej węglowodanów. Minusem jest jednak to, że jogurt grecki ma dużo mniej wapnia. Mimo to, jeśli chcesz dodać więcej białka do swojej diety, jogurt grecki jest wciąż doskonałym wyborem.
Jeżeli zależy Ci na białku, to warto też spróbować jogurtu islandzkiego, który też ma go całkiem sporo.
Wybierz jogurt bogaty w probiotyki
Jedzenie jogurtów jest zdrowe, ponieważ dostarcza naszym jelitom przyjaznych bakterii, które zapewniają zdrowszy mikrobiom jelitowy. Warto jednak wiedzieć, że ilość i żywotność probiotyków w jogurcie są różne. Najlepiej jest wybierać takie, które mają szczegółowy opis tego, co zawierają, a jeśli chodzi o rodzaje bakterii, to zwróć uwagę, żeby w 1 gramie jogurtu było min. 10 mln Bifidobacterium lub 100 mln Lactobacillus.
Ulepsz swój jogurt owocami, orzechami lub nasiona
Możesz sprawić, że jogurt będzie smaczniejszy i bardziej pożywny, dodając owoce, orzechy i nasiona. Dzięki temu uzyskasz naturalną słodycz i jednocześnie wiele wartości odżywczych. Dla urozmaicenia możesz zmiksować owoce.
Spróbuj jogurtu roślinnego
Jeśli masz nietolerancję laktozy, tak jak wielu dorosłych, jogurt roślinny jest sposobem na uzyskanie probiotyków bez laktozy. Większość jogurtów roślinnych zawiera dodatek wapnia, błonnika i białka, dzięki czemu możesz uzyskać te same korzyści zdrowotne bez nieprzyjemnych objawów trawiennych, które powoduje laktoza. Nadal ważne jest, aby wybierać mądrze i szukać takiego, który ma niską zawartość dodatku cukru.
Podsumowanie
Jogurt może być przekąską pyszną i zdrową, szczególnie jeśli zwrócimy uwagę na jego skład. Lepiej jest unikać kupowania smakowych jogurtów, ponieważ zawierają sporo cukru, który nie jest nam potrzebny do szczęścia. Jeśli zależy nam na jakimś konkretnym smaku, lepiej dodać owoce, w kawałkach lub zmiksowane, orzechy, nasiona. Eksperymentuj z dodatkami, żeby uzyskać najlepszy dla siebie smak. Wybieraj zdrowe dodatki, żeby wzbogacić jogurt o wartości odżywcze.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.