Sportowcy często jedzą dużo mięsa, gdyż jest ono źródłem kompletnego białka. Dlatego warto wiedzieć, które mięso jest zdrowe, a jakich zwierząt należy się wystrzegać?
Mamy tu do czynienia z potężną dezinformacją. Wielokrotnie słyszałem, że mięso indyka jest zdrowsze, niż to pochodzące od kurczaka? Dlaczego?
Indyki i antybiotyki
Pewien lekarz (stomatolog) napisał:
„Głównym nośnikiem antybiotyków oraz hormonów jest mięso. Najczęściej chodzi o mięso drobiowe. Wyjątkiem tutaj jest jednak mięso indyka, które w bardzo rzadkich przypadkach może być zanieczyszczone antybiotykami - ponieważ jest to jeden z niewielu gatunków, który jest bardzo wrażliwy na obecność antybiotyków w przewodzie pokarmowym i z powodu faszerowania pokarmów antybiotykami, indyki najzwyczajniej w świecie nie są w stanie być hodowane i umierają.”
Ludzie często powielają żelazny mit, iż indyki nie są karmione antybiotykami, robią to nawet lekarze.
„Ale to lekarz napisał...”
Tak, lekarz stomatolog, który nie musi mieć żadnego pojęcia o dietetyce, technologii produkcji żywności czy nawet o hormonach i ich oddziaływaniu na człowieka!
Jak wygląda rzeczywistość?
„Przeprowadzone inspekcje w rejonie Nadrenii Północnej-Westfalii wykazały, że aż 9 na 10 indyków wspomagana jest silnymi antybiotykami.”
Podobnie jest ze sterydami anaboliczno-androgennymi czy peptydami. Wielu lekarzy nawet nie wie, że istnieją nie tylko nowe leki, ale nawet całe grupy setek związków (np. rodzina GHRP, SARMY)! Według badań zarówno SAA, jak i SARMY są nadużywane do nielegalnego wspomagania rozrostu nie tylko ludzi, ale też zwierząt rzeźnych.
Według badań indyki są tak samo skażone antybiotykami, jak klasyczne mięso np. kurczaka. W Iranie 66% mięsa z kurczaka i 20% próbek mięsa z indyka było skażone antybiotykiem (enrofloksacyną) w stopniu o wiele większym, niż przewidują europejskie normy.
Mało tego, w kolejnym z badań w żadnych próbkach kurczaka nie znaleziono nifursolu, za to występował on aż w 18 próbkach indyka. Nifursol był używany u indyków do walki np. z pierwotniakami powodującymi histomonozę. Obecnie w krajach EU ten środek jest zakazany. Kiedyś powszechnie znajdowano tę substancję w mięsie indyków. W kolejnym z badań 44.2% mięsa kurczaka i 37.8% mięsa z indyka w Portugalii było skażone enrofloksacyną, ciprofloksacyną, norfloksacyną czy sarafloksacyną.
W kolejnym z badań wykazano, że mięso kurczaka i indyka pochodzące z Prowincji Al-Kaljubijja (niedaleko Kairu) oraz z rejonu Gizy (Egipt) jest niemal w identyczny sposób skażone antybiotykiem (ciprofloksacyną). Nie dało się usunąć tych domieszek, są one stabilne w wysokiej temperaturze. Według naukowców może pomóc opiekanie przez 15-20 minut w kuchence mikrofalowej z użyciem mocy 800 W.
Podsumowanie
Nic nie wskazuje na to, by mięso indyka różniło się w jakikolwiek sposób pod względem zawartości antybiotyków. “NIK potwierdza, że problem istnieje. Jak czytamy w najnowszym raporcie, aż 70 procent hodowców zwierząt z woj. lubuskiego objętych monitoringiem wody i pasz, stosowało antybiotyki, a w przypadku indyków i kurcząt rzeźnych odsetek ten przekraczał 80 procent hodowli“.
Źródła:
Teimuri s., Gholami Ahangaran M.*, Shakerian A. „Paper: Short communication: The comparison of enrofloxacin residue in chicken and turkey meat, by high-performance liquid chromatography in Isfahan Provence” https://www.sid.ir/en/journal/ViewPaper.aspx?ID=738576
M. Vahl „Analysis of nifursol residues in turkey and chicken meat using liquid chromatography-tandem mass spektrometry” https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02652030500037670
Pena „Determination of fluoroquinolone residues in poultry muscle in Portugal” https://link.springer.com/article/10.1007/s00216-010-3819-0
Faten, S. Hasanen „Ciprofloxacin residues in chicken and turkey carcasses”
https://www.dw.com/pl/indyki-na-antybiotykach-niepokoj%C4%85ce-wyniki-kontroli/a-18341415
https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-stosowaniu-antybiotykow-w-nbsp-hodowli-zwierzat-w-nbsp-woj-lubuskim.html
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.