Dieta ketogeniczna znana jest z tego, że pomaga skutecznie obniżyć wagę ciała. Z tego względu znajduje ona coraz więcej zwolenników. Wielu z nich twierdzi, że stosowanie minimalnej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga jaśniej myśleć. Dieta ta może przynieść sporo korzyści, ale pod warunkiem, że prawidłowo się ją stosuje.
Jest wiele przyczyn, przez które dieta ketogeniczna może się nie udać. Co gorsza, możesz się czuć wtedy dość kiepsko.
Oto kilka najbardziej typowych błędów popełnianych przez osoby początkujące.
Nie spożywasz wystarczającej ilości tłuszczów
Podejście do tłuszczów często wiąże się ze strachem i niepokojem - w końcu to tyle kalorii... Niby tak, ale unikanie ich to nie sposób na dietę keto. Twoje ciało ich potrzebuje, aby uzupełnić utracone z węglowodanów kalorie. W innym przypadku uzyskach zbyt duży deficyt kalorii, a przecież nie o to chodzi. Spożywanie tłuszczów "informuje" organizm, że jest to nowe źródło energii, aż ten w końcu się .do niego przyzwyczai
Jesz niewłaściwe tłuszcze
Nie wszystkie tłuszcze są sobie równe. Niektóre mogą być wręcz szkodliwe dla utraty wagi lub różnych aspektów zdrowotnych. W diecie ketogenicznej nadaj priorytet tłuszczom jednonienasyconym (np. awokado, ryby, orzechy i nasiona) oraz nieprzetworzonym olejom. Unikaj natomiast nadmiaru mięsa. Co prawda w diecie tej sugeruje się jedzenie mięsa, ale nie może to być jedyne źródło tłuszczu, szczególnie że smażenie go może wytwarzać szkodliwe związki zwiększające ryzyko zachorowania na raka. Nie powinno się także spożywać tłuszczy trans, znajdujących się w niskiej jakości pożywieniu (m.in. w fast foodach), i przetworzonych olejów roślinnych, które mogą się przyczyniać do problemów zdrowotnych.
Pijesz zbyt małe ilości wody
Picie dużej ilości wody jest dla nas zdrowe i pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę elektrolitową. Wybieraj średnio- lub wysokozmineralizowane wody i korzystaj z pokarmów bogatych w elektrolity. Jeśli nie lubisz czystej wody, dobrym rozwiązaniem będzie zielona herbata i kawa. W sklepach z suplementami znajdziesz też bezkaloryczne proszki o wielu smakach, dzięki, którym przygotujesz fantastyczne napoje.
Przesadnie unikasz sodu
Nauczeni jesteśmy, żeby nie przesadzać z solą, bo przecież tyle jest jej w niemal każdej żywności. No tak, ale weź pod uwagę, że będąc na diecie keto, eliminujesz wiele produktów, które ją zawierają. Może stać się tak, że będziesz dostarczać za mało sodu, wiec nie unikaj soli całkowicie.
Jesz ciągle mięso
Myślisz, że dieta keto to głównie białko? Nie jest to prawdą. Dieta ketogeniczna to przede wszystkim jedzenie tłuszczu, zdrowego tłuszczu. Zasadniczo zamienia ona procentową zawartość tłuszczów z węglowodanami. Oznacza to, że od 60 do 80 procent kalorii pochodzi z tłuszczu, a od 5 do 10 procent z węglowodanów. Pozostałe 15 do 25 procent powinno pochodzić z białka, jest to niewiele mniej niż w przypadku diet z wyższą zawartością węglowodanów. Oczywiście nadal możesz jeść mięso, ale zachowaj odpowiednie proporcje. Stawiaj na dobrej jakości chude kawałki wołowiny, wieprzowiny, drobiu, i nie zapominaj o tłustych rybach. Do tego odrobina warzyw z małą ilością węglowodanów, np. liściaste warzywa, brokuły, kalafior i zdrowe tłuszcze, tj. oliwa z oliwek, nasiona lub awokado. Postaw też na zdrowy olej MCT.
Zapominasz o błonniku
Jeśli po kilku dniach wciąż czujesz się wzdęty, to prawdopodobnie zapomniałeś o błonniku. Ponieważ produkty bogate w błonnik, takie jak produkty pełnoziarniste, fasola i owoce, zawierają dużo węglowodanów, musisz znaleźć inne sposoby na dostarczenie jego wystarczającej ilości. Zjedz tyle warzyw o wysokiej zawartości błonnika, ile możesz w ramach limitu węglowodanów. Dobrymi opcjami są karczochy, brokuły i brukselka. Niech awokado stanie się również podstawą - to jedno z niewielu źródeł tłuszczu, które dostarcza błonnik.
Zbyt długie stosowanie diety
Kierując się zdrowym rozsądkiem, można łatwo dojść do wniosku, że zbyt długie stosowanie diety ketogenicznej może doprowadzić do niedoborów składników odżywczych. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na planowanie takiej diety i brakuje Ci wiedzy, to traktuj tę dietę tylko jako narzędzie do osiągnięcia celu. Jednak jeśli mimo wszystko chcesz dłużej stosować dietę, wówczas warto robić to pod kontrolą dietetyka, który zadba o to, żeby niczego Ci nie brakowało.
Podsumowanie
Przed rozpoczęciem jakiegokolwiek nowego planu żywieniowego ważne jest, aby wiedzieć, w co się "pakujesz". Uciążliwości związane z dietą keto są nazywane „keto grypą” nie bez powodu. Na początku często pojawiają się bóle głowy, osłabienie, skurcze mięśni i dolegliwości żołądkowe. Organizm potrzebuje kilka dni na dostosowanie się do nowych warunków. Pij wtedy dużo wody, by utrzymać poziom elektrolitów, odpoczywaj i mądrze dobieraj produkty na swoim talerzu. Poczujesz się również lepiej, jeśli będziesz wybierać produkty bogate w błonnik (oczywiście z niską ilością węglowodanów).
Jeśli nie jesteś pewny, jak prawidłowo zastosować dietę keto lub planujesz stosować ją przez dłuższy czas, wówczas warto zainwestować w opiekę dietetyka.