Nasiona chia to małe czarne nasiona szałwii hiszpańskiej, która należy do tej samej rodziny co mięta i melisa .
Nie podlega wątpliwości, że nasiona chia zawierają wiele cennych właściwości odżywczych, które mogą istotnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.
Już dwie łyżki ziaren chia dostarczają:
- 11 gram błonnika
- 9 gram tłuszczu (w tym 5 g kwasów tłuszczowych Omega3)
- 18% zalecanego dziennego spożycia wapnia
- 30 % zalecanego dziennego spożycia manganu
- 30% zalecanego dziennego spożycia magnezu
- 27% zalecanego dziennego spożycia fosforu
Dwie łyżki ziaren chia to około 30g i 115 kcal.
W stosunkowo małej ilości kalorii dostarczamy więc bardzo dużo składników odżywczych.
Nasiona chia są bogate w wapń, magnez, fosfor i białka. Wszystkie te składniki są niezbędne dla zdrowia kości. Mogą być uznane za doskonałe źródło wapnia dla ludzi, którzy nie jedzą nabiału .
Ziarna chia są bogate w błonnik. Mogą dzięki temu wspomagać odchudzanie. Należy jednak pamiętać, aby stopniowo wprowadzać je do diety i nie spożywać więcej niż 20-40g ziaren chia dziennie. Zbyt duża ilość błonnika może prowadzić do biegunek lub zaparć.
Nasiona chia zawierają również pewne ilości białka, około 4-5 g w dwóch łyżkach. Może mieć to istotne znaczenie w przypadku wegan i wegetarian.
Ziarna chia, podobnie jak siemię lniane, są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3. Należy jednak pamiętać, że dostarczają jednocześnie również sporej ilości kwasów omega 6.
Ponadto, kwasy omega 3 zawarte w nasionach chia to głównie ALA (kwas alfa-linolenowy). Kwas ALA musi zostać przekształcony w aktywne formy EPA i DHA, aby mógł być efektywnie wykorzystany przez organizm.
Niestety konwersja ALA to EPA i DHA w ludzkim organizmie nie jest efektywna.
Nasiona chia same w sobie nie posiadają wyraźnego smaku. Łatwo dzięki temu włączyć je do diety. Można dodawać je do sałatek, koktajli czy musli. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów.
Podsumowując, nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w składniki odżywcze. Warto włączyć je do swojej diety. Należy jednak pamiętać, by nie stosować ich w większej niż zalecana ilość.