Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Czy oliwa z oliwek wspomaga odchudzanie?

Czy oliwa z oliwek wspomaga odchudzanie?
W ostatnich czasach coraz więcej mówi się o odchudzających właściwościach… tłuszczy. Dla wielu osób zapewne zaskoczeniem będzie, że wysokokaloryczne produkty żywnościowe takie jak oliwa z oliwek czy tłuszcz kokosowy przyspieszają przemianę materii i nasilają spalanie kwasów tłuszczowych jako źródła energii, w takim wypadku czas zrewidować swoje poglądy, bo niektóre tłuszcze – odchudzają. Warto więc zwracać uwagę nie tylko na ilość spożywanego tłuszczu ale także na jego jakość.

Termogenne właściwości oliwy z oliwek

Termogenne właściwości oliwy z oliwek potwierdzone zostały już w rozmaitych eksperymentach naukowych. Piers i wsp. wykazali, że zastąpienie śmietany (dostarczającą sporej dawki nasyconych kwasów tłuszczowych – SFA) oliwą z oliwek (bogatą w jednonienasycone kwasy tłuszczowe – PUFA) w śniadaniu, powoduje większe zaangażowanie wolnych kwasów tłuszczowych w przemianach energetycznych. Autorzy zwrócili uwagę, że termogenny efekt spożycia oliwy był wyraźniejszy u osób z większym obwodem talii. Do podobnych wniosków doszli Soares i wsp. Naukowcy w eksperymencie przeprowadzonym na grupie kobiet po menopauzie zaobserwowali, że oliwa z oliwek bardziej nasila temogenezę poposiłkową niż śmietana.

Skład lipidowy oliwy z oliwek

Choć autorzy badań sugerują, że to skład lipidowy poszczególnych źródeł tłuszczu odpowiada za ich wpływ na przebieg przemian energetycznych w ustroju, to nie można wykluczyć, że pewną rolę pełnią także związki fenolowe obecne m.in. w oliwie z oliwek. (Oleuropeina jest pochodną kumaryny, należąca do sekoirydoidów). Oi-Kano i wsp. w jednym z eksperymentów wykazali, że związek ten posiada silne właściwości termogenne (zwiększa aktywność białka rozprzęgającego UCP1 w brązowej tkance tłuszczowej), nasilając tym samym wydatkowanie energii. Istotny także był wpływ oleuropeiny na poziom katecholamin takich jak noradrenalina.

Podsumowanie

Te ciekawe właściwości oliwy z oliwek, nie powinien umknąć uwadze osób stosujących rozmaite diety redukcyjne, walczących z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Warto podkreślić, że związki fenolowe takie jak opisana tutaj oleuropeina występują w nierafinowanej oliwie z pierwszego tłoczenia, stąd też stosowanie przetworzonych odmian tego tłuszczu nie jest najkorzystniejszym rozwiązaniem.

Odchudzasz się – oliwa z oliwek może Ci w tym pomóc!

Źródła: Br J Nutr. 2004 Feb;91(2):245-52.The acute effects of olive oil v. cream on postprandial thermogenesis and substrate oxidation in postmenopausal women. Soares MJ, Cummings SJ, Mamo JC, Kenrick M, Piers LS. ClinNutr. 2009 Feb;28(1):39-45. Epub 2008 Nov 17.Acute effects of three high-fat meals with different fat saturations on energy expenditure, substrate oxidation and satiety. Casas-Agustench P, López-Uriarte P, Bulló M, Ros E, Gómez-Flores A, Salas-Salvadó J. J NutrSciVitaminol (Tokyo). 2008 Oct;54(5):363-70.Oleuropein, a phenolic compound in extra virgin olive oil, increases uncoupling protein 1 content in brown adipose tissue and enhances noradrenaline and adrenaline secretions in rats. Oi-Kano Y, Kawada T, Watanabe T, Koyama F, Watanabe K, Senbongi R, Iwai K.

W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie Odchudzanie